Glasvej: Dømt for at planlægge terror

To mænd er kendt skyldige i at planlægge terror. Læs om sagen her

I dag blev to mænd kendt skyldige i planlægning af terror i den såkaldte Glasvej-sag. Sagen tog sin begyndelse i september 2007 i Københavns Nordvestkvarter.

Helle Harbo Sørensen & Sofie Sparre

Udmeldingen fra Politiets Efterretnings-tjeneste var klar, efter tjenesten den 4. september 2007 tidligt om morgenen skred til handling og ransagede 11 forskellige adresser rundt omkring i Københavns området og anholdt otte personer.

"Vi har med anholdelserne forhindret et terrorangreb," lød det fra PET-chef Jakob Scharf, som samtidig fortalte på et pressemøde, at sagens centrale personer er "militante islamister med direkte forbindelse til ledende al-Qaeda-medlemmer."

Den udmelding er noget skarpere og mere skrĂĄsikker end dem, som PET er kommet med i de tidligere terrorsager.

Overvåget gennem længere tid
Anholdelserne kom efter længere tid, hvor PET overvågede de anholdte. Startskuddet til overvågningerne lød, da politiet den 30. maj 2007 fik information om, at den dengang 21-årige Hammad Khürshid var på vej hjem efter en al-Qaeda træningslejr i Pakistan.

I lufthavnen i Kastrup blev hans kuffert hemmeligt ransaget, og her fandt PET blandt andet noget elektronisk udstyr, som gjorde dem så mistænksomme, at de installerede aflytningsudstyr i HK's lejlighed på Glasvej 8A i Københavns Nordvest kvarter.

Aflytningen af Hammad Khürshid førte politiet til de øvrige anholdte i sagen, som alle er mænd i alderen 19 til 29 år med anden etnisk baggrund end dansk.

Hammad KhĂĽrshid og Abdoulghani Tokhi er hovedpersonerne
I et grundlovsforhør blev Hammad Khürshid og en person med navnet Abdoulghani Tokhi varetægtsfængslet i 27 dage i isolation. De øvrige seks blev afhørt og løsladt. Den 28. marts i år frafaldt sigtelsen mod de seks løsladte på grund af manglende beviser.

Den 11. september blev også den 21-årige SÜ varetægtsfængslet. Han er sigtet for at opfordre til kidnapning af danskere i udlandet med henblik på at få Hammad Khürshid og Abdoulghani Tokhi løsladt. Hans sag køres seperat.

De to hovedpersoner i terrorsagen fra Glasvej, som den er kommet til at hedde, er Hammad Khürshid og Abdoulghani Tokhi. De er sigtet efter terrorlovens strengeste paragraf - § 114 - og sagen mod dem begyndte den 11. august 2008.

Anklagemyndighedens beviser i sagen
Her fremlagde PET sine beviser mod de to nu 22-årige tiltalte. Ifølge PET afslører deres overvågning, at Hammad Khürshid og Abdoulghani Tokhi har søgt på nettet efter oplysninger for at fremstille sprængstoffet TAPT, om hvordan man bliver hellig kriger.

Hammad Khürshid har på nettet chattet med pakistaner, og spurgt efter de største turistmål i Pakistan, og om hvordan sikkerheden er foran bl.a. den danske ambassade, samt hvad der er det bedste hotel med flest turister i landet.

Kameraovervågningen viser også Hammad Khürshid gå rundt i sin lejlighed med et termometer og et reagensglas, efter at der er købt ind til TAPT. Han sætter sig ned på gulvet, hvor han messer om at skulle ud på en martyrrejse.

Da de to tiltalte søger på nettet efter fjernstyrede biler, siger den ene, at de skal have fat i en bil, der kan bære i hvert fald 20 kg. De skal også have søgt efter 3 volts pærer, der skulle kunne bruges som detonatorer.

Plan over sprængning af bus
Anklagemyndigheden sagde under fremlæggelsen af sagen, at der også er fundet en konvolut med en tegnet skitse på bagsiden, som godt kan være et offentligt transportmiddel - en bus eller en togvogn. På tegningen var der beregninger af, hvordan en trykbølge fra en eksplosion ville udvikle sig i kabinen.

På baggrund af skitsen gennemførte politiet sidste år en prøvesprængning i en bus ved Hedehusene. Bussen blev under øvelsen sønderrevet af eksplosionen.

Et yderligere indicium på, at de tiltalte havde sprængfarlige planer, var ifølge anklageren fundet af en bombemanual på urdu, som var skjult i et pudebetræk i stuen på Glasvej. Desuden lå de tiltalte inde med martyrvideoer og billedmateriale af religiøse halshugninger.

Nægter sig skyldige
Trods de mange detaljer fra anklageren og de tiltaltes undersøgelser om sikkerheden ved ambassader og lignende er det dog ikke muligt at sige noget om, hvor et eventuelt angreb helt konkret skulle have fundet sted.

De to 22-årige hovedmænd i terrorsagen siger da også, at der slet ikke skulle ske noget, og at de bare havde anskaffet kemikalier med henblik på at fremstille fyrværkeri. De nægter sig begge skyldige i anklagerne om fremstilling af terrorbomber.

Syv og 12 års fængsel
Efter Hammad KhĂĽrshid og Abdoulghani Tokhi blev kendt skyldige trak byretsdommerne sig tilbage for at udmĂĄle straffen.

De blev enige om at idømme Hammad Khürshid 12 års fængsel og Abdoulghani Tokhi syv års fængsel og efterfølgende udvisning af Danmark.