Portræt af en flugtkonge

16x9

Hans Enrico Nati er Danmarks ubestridte flugtkonge. Nu skal han i retten igen for en stribe røverier, han har begået under sin sidste flugt

Hans Enrico Nati på 44 år kan om nogen danskere skrive titlen 'Flugtkonge' på sit visitkort. Han er virkelighedens Michael Scofield. Han har nemlig hele syv gange formået at drive gæk med kriminalforsorgen ved at flygte fra fængslerne. Natis flugtmetoder er ikke-voldelige, men ofte ganske spektakulære. Det samme kan man ikke sige om hans kriminelle løbebane, der byder på væbnede røverier og en skudepisode.

Allerede som 20-årig i 1984 fik han sin første ubetingede dom, da han begik tyveri mod B&O i Holstebro. Året efter begik han sit første røveri. Han startede sin alternative karriere som flugtkonge to år senere, da han i 1987, da han flygtede fra Horsens Statsfængsel. Han gentog flugtstuntet i 1989 - denne gang i Nyborg Statsfængsel - ved at skjule sig i et depotrum og på den måde få adgang til friheden.

Skød betjent i hovedet
I 1991 begik Nati væbnet røveri mod Danske Bank i Valby. Da en politimand kom i vejen, skød han ham i hovedet med et haglgevær. Betjenten mistede synet på det ene øje, men fik alligevel pågrebet ham.

Det kostede Nati 16 år i fængsel, som skulle afsones i Statsfængslet i Nyborg, men allerede i 1993 tog han flugten. Han røg tilbage til Nyborg igen, men tog i 1996 flugten fra fynboerne igen. Et fynsk hattrick for Hans Enrico Nati. Under opholdet i Nyborg fik han afløb for sine frustrationer ved at være redaktør for de indsattes blad 'Sav-klingen'.

Rebelsk redaktør
Nati blev efter sine fynske eskapader anbragt i Horsens, hvorfra han påbegyndte sin afsoning i 1987. Der gad han dog ikke blive. Han sagde derfor farvel til sit jyske logi og brød ud i friheden i 1988.

I 1999 formåede han at flygte fra Vridsløselille i Albertslund. Først savede han tremmerne over i sin celle og dernæst hægtede han sig fast i bunden af en Coca-cola-lastbil, og på den måde blev han uset fragtet ud i friheden. Dette var hans sjette flugt.

På flugt for syvende gang
I Århus blev det så til den syvende flugt fra Hans Enrico Nati, da han sammen med kumpanen Richart Warming Jensen savede tremmerne over på fængslets toilet og vandrede ud i friheden via et retslokale. Nati afsonede en dom på 12 års fængsel for røveri og narkohandel.

Flugten varede knap tre måneder i denne omgang. 12 september blev Nati anholdt i et sommerhus i Horsens. Dagen efter blev han varetægtsfængslet i 27 dage ved retten i Hjørring sigtet for tre røverier i Nordjylland siden flugten fra arresten i Århus.