Portræt: Jørgen Mads Clausen stopper på toppen

16x9

Portræt: En af erhvervslivets absolutte sværvægtere stopper på toppen

Af Jeppe Lykke Hansen

Når ejeren af Danfosskoncernen, Jørgen Mads Clausen, trækker sig tilbage som administrerende direktør for fremover at hellige sig jobbet som bestyrelsesformand er det et jobskifte, der kan mærkes i det danske erhvervsliv, hvor Danfoss-stifterens søn er en af de absolutte sværvægtere. Han trækker sig 1. oktober, hvilket er seks dage efter hans 60 års fødselsdag.

Jørgen Mads Clausen er kendt for sin visionære tilgang til jobbet, som hans mor, Bitten Clausen, i første omgang ikke mente, han var egnet til. Han har ved flere lejligheder fortalt med en usædvanlig åbenhjertighed om den kamp, han har måttet kæmpe for at vise sin mor, at han var god nok.

Fra Als og ud i hele verden
I dag er der ingen, der stiller spørgsmålstegn ved Jørgen Mads Clausens evner. Resultaterne taler for sig selv, og Danfoss er på en lang række områder under ham gået fra at være en markedsaktør til at være absolut markedsførende. Koncernen med hovedsæde uden for Nordborg på Als omsætter i dag for mere end 22 milliarder kroner årligt, har 22.300 ansatte på 70 fabrikker i 25 lande.

Jørgen Mads Clausen er kendt for at blande sig i den offentlige debat, hvor han især kæmper for iværksætteri og innovation. Enkelte gange er han blevet kritiseret for at gå for vidt, som da han fik en lang række ligestillingsforkæmpere på nakken med en knap så politisk korrekt udtalelse om kønskvotering.

Beskeden milliardær
Har man sagt Jørgen Mads Clausen har man også sagt ufatteligt rig. Familiens formue, der rummes af fonden Bitten og Mads Clausens Fond, er opgjort til 18,8 milliarder kroner.

Det er imidlertid ikke penge, han bruger til at føre sig frem.

Pengene er for ham muligheder: Dels de muligheder, som det giver virksomheden for at indvinde nyt land, men også for ham selv, der har taget certifikat til at flyve jetfly. Han er også medejer af et ottepersoners Cessna Citation 5, der kan flyve 800 km/t i op til 10 kilometers højde. Derudover byder fritiden på jagt. En interesse han bl.a. dyrker med sin kone Anette samt, sønnerne Mads og Marcus.

Han bruger ikke den arbejdsfrie tid på rejser: Det er der rigeligt af i arbejdes medfør. Det siges for øvrigt, at det var første gang, at Jørgen Mads Clausen var uden løbende kontakt til firmaet, da han og hustruen undtagelsesvis i efteråret var på en skibsrejse til Antarktis. Han kunne kun få lov til at låne kaptajnens satellittelefon en gang dagligt.

En døgnbrænder
Jørgen Mads Clausen er kendt for at være en alt andet en nålestribet chef, som til gengæld er højt elsket af sine medarbejdere, der aldrig kalder ham andet end Jørgen.

I Jørgen Mads Clausen hoved opstår ideerne døgnet rundt, og medarbejderne er vant til næste morgen at finde mails fra chefen, der lige er kommet på noget nyt, kl. 2 om natten.

Han var til nytte
Danfosskoncernen blev grundlagt af Jørgen Mads Clausens far - ingeniøren Mads Clausen - i Nordborg på Als tilbage i 1933 under navnet Dansk Køleautomatik- og Apparatfabrik.

Jørgen er den ældste af tre brødre ud af en søskendeflok på fem.

Jørgen Mads Clausens bud på meningen med livet er, at man skal være til nytte, og det har han også beslutte skal være teksten på hans gravsten: "Han var til nytte".

Kilde: Berlingske Tidende, Kristeligt Dagblad, Ritzau m.fl.