Nyheder

Sabba Mirza dropper dommerkarrieren

25 årige Sabba Mirza bærer tørklæde, studerer jura og har job i Domstolsstyrelsen. Indtil for to dage siden ville hun være dommer. Den plan er nu droppet.

For to dage siden havde den 25 årige jurastuderende Sabba Mirza en plan om at blive dommer. Den plan er nu skrottet. Med regeringens plan om at indføre et forbud mod tørklæder på danske dommere er den tørklædeklædte pige med pakistanske rødder nu indstillet på, at hun må satse på en karriere i den private sektor.

"Så må jeg prøve at få succes dér, hvis den sektor da ikke er lige så intolerant. Ellers må jeg jo søge til udlandet," siger hun til Ritzau.

Studiejob i Domstolsstyrelsen
For at kunne kvalificere sig til at gøre dommerkarriere har hun siden december haft studiejob i Domstolsstyrelsen.

"Formålet med studiejobbet har været at komme ind blandt tidligere dommerfuldmægtige, så jeg rigtig kunne kende til de danske værdier, når jeg til sin tid selv ville søge om at blive dommerfuldmægtig. Men tørklædet er en livsstil, jeg har valgt, og den giver jeg ikke slip på. Og så kan det jo ikke lade sig gøre at blive dommer," siger hun.

For Sabba Mirza har tørklædet først de senere år været en fast bestanddel i hendes påklædning. Det startede, da hun fik børn.

"Det faldt mig efterhånden naturligt. Det kan måske sammenlignes med, at mange piger også begynder at gå mindre i byen, når de har fået børn. Men det er faktisk også utrolig praktisk, for man behøver ikke tænke på, om håret sidder, som det skal, og om man måske lige har taget et enkelt kilo på, forklarer hun.

Mirza: En dommer er jo neutralIfølge Sabba Mirza gør det ikke en dommer partisk, at hun bærer tørklæde.

"Upartiskheden og neutraliteten fremgår jo af selve stillingen. Jeg ved ikke rigtig, hvordan jeg ellers skal argumentere for det, for jeg synes egentlig, det er logik for burhøns, forklarer hun og afviser, at hun kunne have større problemer end andre dommere med at være neutral i forskellige sager.

"Jeg ville jo altid skulle dømme ud fra loven og retspraksis. Så jeg ville slet ikke have mulighed for af dømme efter sharia, hvis det er det, man er bange for. Desuden har jeg jo ikke studeret islamisk lov, så jeg ved slet ikke, hvordan strafferammen er der," siger hun og slutter af med en kompliment til en anden dansk kvinde, der ligesom Sabba Mirza måske føler sig en smule alene for tiden - integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V):

"Jeg vil sige til hende, at jeg er helt vildt overvældet og glad for, at der stadig er politikere, der bekymrer sig om ligeværd og menneskerettigheder. Det er så godt, at hun har turdet stille sig op mod Dansk Folkeparti. Det er der ikke mange, der gør.