Portræt: Et glimt af Peter Fischer-Møller

16x9

Han kører Opel Astra, vil gerne være som Ulrik Wilbek og er netop blevet valgt som ny biskop i Roskilde Stift.

Valgsloganet "Med sans for arbejde og mangfoldighed i evangeliets tjeneste" har virket.

Peter Fischer-Møller vandt det endelige bispevalg i Roskilde med godt 100 stemmer flere end modkandidaten, sognepræst Poul Joachim Stender.

Både sognepræst og provst
Med et dobbeltjob som sognepræst i Terslev og Ørslev på Midtsjælland samt provst i Ringsted-Sorø Provsti har Peter Fischer-Møller haft sin gang i Roskilde Stift de seneste 24 år, og efter eget udsagn ved han derfor "hvor skoen trykker".

Under valgkampen har en af hans mærkesager været at forbedre arbejdsmiljøet for stiftets menighedsråd og præster. Inspirationen henter han dog i en helt anden verden end den kirkelige.

"Jeg har tænkt meget over, hvad Ulrik Wilbek er god til. Det handler om, at han kan finde ud af at opmuntre spillerne, få dem til at yde deres bedste, samtidig med at de spiller godt sammen, og det er også det, jeg ser som min primære opgave, hvis jeg bliver biskop i Roskilde Stift. Jeg skal støtte lokalt og opmuntre folk til at samarbejde," sagde Peter Fischer-Møller til Kristeligt Dagblad under valgkampen.

Store ører og lysseer
Blandt venner er den nyvalgte biskop kendt for at være " et sjældent ordentligt og redeligt menneske".

"Han har to store ører, der lytter og forstår, hvad andre har på hjerte. Han er en lysseer. Han er et overskudsmenneske, der er generøs og gavmild med sig selv. Og så har han en utrolig arbejdskapacitet og en lang erfaring at have den i.

Sådan skriver sognepræst Helle Poulsen om sin studiekammerat i avisen Sjællandske. De seneste 22 år har de to skrevet prædikener sammen.

"Der er kun én irriterende ting ved ham - han har altid fået en karakter over mig, skriver hun.

Ekspert i Maya-indianere
Peter Fischer-Møller blev teologisk kandidat med speciale i Grundtvig ved Københavns Universitet i 1983, og han fik 13 i sin afsluttende eksamen. Siden har han blandt andet været på studieophold i Mexico. Det blev til bogen " Et glimt af Gud" - om en maya-landsby og dens bibelhistorie.

Peter Fischer-Møller har været bestyrelsesmedlem i Den Danske Præsteforening, i Roskilde Stifts Religionspædagogiske Udvalg og i Landsforeningen af Landsbysamfund. Desuden sidder han i bestyrelsen for det sociale værested Café Paraplyen i Haslev.

Peter Fischer-Møller er gift med Bente Munk, og sammen har de sønnen Mads.

Søndag den 27. april bliver Peter Fischer-Møller bispeviet ved en gudstjeneste i Roskilde Domkirke. Han overtager bispekåben efter Jan Lindhardt, der går på pension den 1. maj.