Thacis livsdrøm tæt på at blive realitet

16x9

"Kosovo vil aldrig blive regeret fra Beograd igen." Læs alt om Kosovo lange vej mod selvstændighed.

Hashim Thaci har en livsdrøm: Han vil indskrive sig i historiebøgerne som første regeringschef i et selvstændigt Kosovo.

Og denne drøm gjorde han i dag til virkelighed - ni år efter at han udskiftede oprørshæren UCK's kampuniform med skræddersyede jakkesæt.

Allerede ved parlamentsvalget i november i fjor beviste Thaci, hvor populær han er blandt sine kosovoalbanske landsmænd. Hans Kosovos Demokratiske Parti PDK fik 34 procent af stemmerne og blev med stort forspring den største politiske kraft i den sydserbiske provins.

Ă…rgang 1968
Hashim Thaci er født 24. april 1968 i landsbyen Buroje i et traditionelt uroligt område i Drenica-dalen vest for Pristina. I hovedstaden læste han historie, og efter at den daværende serbiske leder i 1990 ophævede Kosovos selvstyre, var han aktiv i det albanske studenterforbund.

I 1992 forlod han hjemstavnen for at læse international lov og sydøsteuropæisk historie ved universitetet i Zürich.

I Schweiz var han i 1993 med til at danne oprørshæren UCK. Efter en militær uddannelse i Albanien vendte han hjem til Kosovo, hvor han tog kampnavnet "Gjarper" (slange, red.) og deltog i oprøret mod de serbiske styrker.

Dømt for terroisme og mord
I juli 1997 idømte en serbisk domstol ham in absentia 10 års fængsel for terrorisme og meddelagtighed i mord. To år senere stod han i spidsen for den albanske delegation ved de forgæves forhandlinger med serberne i franske Rambouillet.

Efter NATO's luftbombardementer og Serbiens tilbagetog fra Kosovo var han fra juni 1999 i flere måneder den nu FN-administrerede provins' første regeringschef. I oktober samme år dannede han PDK som politisk afløser for UCK.

Thaci, der taler engelsk og tysk, er gift og far til en søn.