Dagens overblik: Privathospitaler vil gerne afhjælpe lange ventelister, men det må de ikke

Tre hanløver stopper, flere kampvogne er på vej mod Ukraine, og butikstyve bliver yngre og yngre.

Den danske vestkyst har tirsdag oplevet massive mængder regn og kraftige vindstød. Og selvom det er træls at cykle våd i modvind, så er der altså penge at spare. Blæsten har godt fat i de danske vindmøller, og det betyder billigere strøm til danskerne.

Velkommen til dagens overblik.

Danmark sender flere kampvogne

Danmark donerer yderligere 45 kampvogne til Ukraine. Det oplyste forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) under et møde på den amerikanske militærbase Ramstein i Tyskland tirsdag.

Danmark har i forvejen i samarbejde med Tyskland og Holland doneret 100 kampvogne, og nu kommer endnu et samarbejde Ukraine til gode – også med Tjekkiet som samarbejdsland.

15 af kampvognene vil kunne indgå direkte i Ukraines militære styrker, da T-72EA kampvognen ikke kræver yderligere uddannelse. De resterende 30 er Leopard 1-kampvogne, og brugen af disse vil kræve videreuddannelse af de ukrainske soldater.

Privathospitaler vil forkorte ventelister – men de må ikke

Danske privathospitaler vil gerne afhjælpe ventelistepuklen på operationer mod hoftedysplasi og kæbeanomali, men det må de ikke.

En opgørelse, som Sundhedsstyrelsen har udleveret til TV 2, viser, at ingen privathospitaler er blevet godkendt til at foretage operationerne.

Det er til trods for, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) tilbage i februar præsenterede en aftale, hvor privathospitalerne skulle have lov at søge om tilladelse til at lave en række operationer og behandlinger, som kun offentlige sygehuse må foretage.

Privathospitalerne har fået afslag på deres ansøgninger, og det er, selvom hundredvis af patienter ser ind i en årelang ventetid alene til forundersøgelser.

Tyveri i børnehøjde – ejer med opråb til forældre

Legetøj til en samlet værdi af 15.000 kroner er det seneste år blevet stjålet fra en Bog & Idé-butik i Hornslet uden for Aarhus.

Særligt kendetegnende for tyvene er, at de alle er børn. Senest blev der stjålet Pokémon-kort for 1600 kroner, hvilket fik butiksindehaveren til tasterne i den lokale gruppe på Facebook.

- Min appel er, at de (forældrene, red.) snakker med deres børn om, hvad tyveri er for en størrelse, og hvorfor det er forkert, skriver Anders Sølling Kristensen.

Førhen har Anders Sølling Kristensen taget børnene på fersk gerning og har efterfølgende kontaktet deres forældre.

Ekstra lange lastbiler på motorvejene fra 2024

Fra årsskiftet kan danskerne se frem til at opleve 34 meter lange lastbiler på de danske motorveje. Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse, hvor de kalder det for en gevinst for både klimaet og trængslen.

Det sker som led i en femårig forsøgsordning, hvor lastbilerne må køre med den ekstra længde mellem Aarhus og Høje Taastrup.

Ved Dansk Erhverv Transport ser de det som en ”win-win”.

- Brug af dobbelttrailere i vejgodstransporten er et redskab i værktøjskassen, der er godt for både CO2-reduktion og erhvervslivets effektivitet og konkurrenceevne, siger branchedirektør Jesper Kronborg til TV 2.

Hanløverne har brølet for sidste gang

Efter ni år i stolen, og med titlen som den længst siddende løve, træder Jesper Buch ud af investorflokken. Otte sæsoner blev det til i DR-programmet ’Løvens Hule’.

- Jeg har lovet min familie (og mig selv), at jeg skal stoppe i ’Løvens Hule’ – derfor overlader jeg venstre flanke til en ny løve, skriver Buch på Instagram.

Og hvad skal Jesper Buch så nu? Han skal nyde alle de penge, han har tjent, tilføjer han til Ekstra Bladet.

Også to andre løver har meldt deres udgang. Christian Arnstedt og Jacob Riisgaard stopper, hvilket betyder, at alle tre hanløver træder ud af flokken. Tilbage står løvinderne Anne Stampe Olesen og Louise Herping Ellegaard.