Dreng spiste giftig svamp: - Vi troede, vi skulle miste vores barn

Familie fik et chok, efter deres barn havde spist af en svamp, der var vokset i deres plante. Giftlinjen kalder det et sjældent tilfælde.

Tirsdag midt i ulvetimen tog aftenen en meget uventet drejning hos familien Ryle Thorsson.

Mens aftensmaden blev tilberedt, havde familiens yngste, 10 måneder gamle Alfred Ryle Thorsson, bevæget sig hen til en grøn stueplante, stukket fingrene ned i mulden og gravet en lille svamp op, der var vokset op ved siden af planten.

Da Alfred Ryle Thorsson igen sad ved spisebordet opdagede hans forældre Kenneth og Simone Ryle Thorsson, at han havde en afgnavet svamp i hånden.

Af ren refleks slog Kenneth Ryle Thorsson svampen ud af sin søns hånd og stak prompte to fingrer i halsen på ham.

Og herfra gik det stærkt.

Farlig svamp voksede i husplante

At der en uge tidligere var begyndt at vokse en svamp frem i familiens husplante, havde Kenneth og Simone Ryle Thorsson godt bemærket, men den blev hurtigt glemt midt i hverdagens kaos.

- Vi gik i panik. Vi har jo ikke gjort noget ved svampen. Vi tænkte ikke, at den gjorde nogen skade, men da jeg så ham med svampen, er der noget, som fortæller mig, at det er galt, siger Kenneth Ryle Thorsson til TV 2.

Kenneth Ryle Thorsson ringede med det samme til Region Sjællands akuttelefon 1818, men da det stod klart, at der var 20 i køen før ham, lagde han på og begyndte én ud af mange Google-søgninger.

Kort efter kastede Alfred Ryle Thorsson igen op, og da Kenneth Ryle Thorsen forsøgte at ringe 1818 endnu en gang, blev han stillet videre til Giftlinjen.

Vi troede, vi skulle miste vores barn i tirsdags

Kenneth Ryle Thorsson, far til Alfred Ryle Thorsson

Han sendte et billede af svampen til Giftlinjen, som endte med at sende det videre til en svampespecialist.

Efter opkaldet begyndte Alfred Ryle Thorsson at kaste op flere gange.

- Alting gik i sort

Lidt tid efter lagde en madarbejder fra giftlinjen en besked på Kenneth Ryle Thorssons telefon. Han nåede nemlig ikke at tage den.

- Jeg tænkte, at det var dejligt, fordi jeg forestillede mig ikke, at man lægger en dårlig besked på en telefonsvarer, siger Kenneth Ryle Thorsson.

Det var dog desværre ikke tilfældet.

For da Kenneth Ryle Thorsson hørte beskeden, blev han bekendt med situationens alvor.

- Jeg kunne høre det på hendes stemme lige med det samme. Hun lød meget bekymret. Hun kludrede lidt, når hun snakkede og sagde, at jeg skulle ringe med det samme, fortæller han.

Kenneth Ryle Thorsson fik at vide, at han skulle ringe 112, og at hans søn skulle indlægges.

- Derfra var alting lidt sort. Jeg gik i panik og tænkte, at min dreng skulle dø.

72 afgørende timer

I ambulancen var forvirringen ikke til at tage fejl af. Der var tydeligt usikkerhed om, hvilken svamp deres søn havde spist, og hvor giftig den var.

Da familien ankom til Roskilde Sygehus, kom Alfred Ryle Thorsson i behandling med det samme.

- Under hele forløbet var vi i tæt kontakt med Giftlinjen, der søgte på livet løs efter, hvilken svamp Alfred Ryle Thorsson havde spist. Og det viste sig at være en rigtig giftig en, fortæller Kenneth Ryle Thorsson.

De næste 24 timer fik Alfred Ryle Thorsson kul ned i maven hver fjerde time. Han skulle samtidig have modgift hver sjette time, som blev kørt med røde og blå blink fra Rigshospitalet.

De næste tre døgn var afgørende, da der kan gå op til 72 timer, før skader på leveren viser sig.

Forgiftning fra husplante hører til sjældenhederne

Hos Giftlinjen fortalte de, at svampen som Alfred Ryle Thorsson blev forgiftet af, indeholder det samme giftstof som en grøn fluesvamp, der er på top fem over de giftigste svampe i Danmark.

Ser man en lille svamp ved sin plante, skal man ikke gå i panik, men hvis der bliver spist af den, bør man finde ud af, hvilken type svamp det er

Anja Huusom, overlæge ved Giftlinjen

Det var en såkaldt Lepiota elaiophylla svamp, som Alfred Ryle Thorsson havde spist af.

Giftlinjen vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men Anja Huusom, der er overlæge ved Giftlinjen, fortæller til TV 2, at det heldigvis hører til sjældenhederne, at der vokser en giftig svamp op i en potteplante. Hun har dog hørt om andre tilfælde.

Ifølge Anja Huusom gjorde familien det rigtige ved at reagere på det og tage svampen med på hospitalet, så den kunne identificeres.

Hun fortæller, at der er mange svampe i naturen i øjeblikket, og derfor kan det være en god ide at tjekke sin have og potteplanter for svampe, hvis man har små børn, der spiser ting, de finder.

- Ser man en lille svamp ved sin plante, skal man ikke gå i panik, men hvis der bliver spist af den, bør man finde ud af, hvilken type svamp det er, så man kan sætte den rette behandling i værk i tide, hvis det viser sig at være en giftig svamp, lyder det.

Vil ikke have andre skal opleve det samme

På tredje dagen var Alfred Ryle Thorssons blodprøver gode, og han har det godt i dag, men familien er stadig meget berørte af situationen.

- Vi har det enormt dårligt og godt på samme tid. Vi kan stadig græde i tide og utide. Det har været chokerende og traumatisk, at vi troede, vi skulle miste vores barn i tirsdags, siger Kenneth Ryle Thorsson.

Han håber, at familiens historie vil gøre andre opmærksomme på, at svampe i stueplanter kan være farlige, så de ikke skal opleve det samme.

TV 2 har set dokumentation for Alfred Ryle Thorssons indlæggelse.