Ukraine har omkring en måned at løbe på, siger amerikansk topgeneral - noget sludder, mener dansk ekspert

Snart sætter fænomenet rasputitsa ind på slagmarken. Men der er stor uenighed om, hvilken betydning det får for den ukrainske modoffensiv.

Ukraine har travlt, hvis de vil lykkes med deres modoffensiv. Rigtig travlt.

Det mener i hvert fald USA’s øverste general og generalstabschef, Mark Milley, der i et interview med BBC giver de ukrainske tropper omkring en måned, før det bliver for svært at generobre mere territorium.

- Der er sandsynligvis omkring 30 til 45 dages kampvejr tilbage, siger han, og forklaringen er enkel:

- Regnen vil komme. Det bliver rigtig mudret, og det vil være meget svært at manøvrere på det tidspunkt, siger den højtstående general.

Det er "typisk amerikanerne"

Med andre ord er vi på vej ind i en årstid, hvor fænomenet rasputitsa viser ansigt. Et fænomen, der egentlig blot er et andet udtryk for noget ganske simpelt: Mudder.

Men også et fænomen, som i århundrede har voldt militære problemer på slagmarken og gjort veje ufremkommelige for kampkøretøjer.

Rasputitsa sker to gange om året: Når vejret skifter fra frost til tø i foråret, og når regnen siler ned i efteråret.

Men mens den amerikanske generalstabschef giver det kommende mudder særdeles stor betydning, er Michael H. Clemmesen, pensioneret brigadegeneral, lodret uenig:

- Det er typisk amerikanerne. De tror kun, man kan køre gennembrudsaktioner med pansrede enheder, som jo kan køre fast i mudderet. Men det er slet ikke sådan, ukrainerne arbejder nu, fastslår han.

Har lært lektien

Ifølge Michael H. Clemmesen har ukrainerne nemlig skiftet strategi siden begyndelsen af deres sommeroffensiv. Her brugte de flittigt pansrede køretøjer og kampvogne, forklarer han.

Men det kostede dyrt. Eller som Michael H. Clemmesen formulerer det:

- Det gik ad helvedes til.

Eksempelvis hævdede det russiske forsvarsministerium 5. juni – allerede inden den ukrainske modoffensiv var fuldt annonceret – at Rusland var lykkedes med at afværge et ukrainsk angreb og ødelægge 16 kampvogne, tre infanterikampkøretøjer samt 21 pansrede kampkøretøjer.

Nu har Ukraine "lært lektien", vurderer Michael H. Clemmesen.

- Når de opholder sig i de her store minefelter, kan de simpelthen ikke bevæge sig rundt i store køretøjer. Så dør man. De er nødt til at bevæge sig til fods og rydde minerne én for én, siger han og tilføjer, at ukrainerne nu også gør stor brug af droner.

- Den type kamp, som ukrainerne allerede gennemfører, kan de sagtens fortsætte i mudder, konkluderer den tidligere brigadegeneral, der også har været forsvarsatteché i de tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen.

Perspektiv

Napoleon og Hitler i mudder-problemer

.

Rasputitsa var med til at stoppe Napoleon under hans fejlslagne felttog mod Moskva i 1812, ligesom det også voldte Hitler store problemer under Anden Verdenskrig.

Her nævnte tyske generaler ligefrem rasputitsa som en af hovedårsagerne til, at Hitlers Operation Barbarossa - kodenavnet for Nazi-Tysklands invasion af Sovjetunionen i 1941 - ikke lykkedes.

Under Anden Verdenskrig medførte rasputitsa generelt lange kamppauser på Østfronten hvert eneste forår og efterår, når mudderet overtog terrænet.

Ukraine anerkender problemer

BBC har også spurgt chefen for Ukraines militære efterretningstjeneste, generalløjtnant Kyrylo Budanov, om vejrets betydning for landets modoffensiv.

Han anerkender, at det er sværere at kæmpe i koldt og vådt vejr. Men det handler blot om tilpasning, lyder det.

- Kampene vil fortsætte på den ene eller den anden måde, siger Budanov til BBC.

Ligesom Michael H. Clemmesen fremhæver han også, at en stor del af Ukraines offensiv allerede foregår til fods og derfor ikke bliver synderligt påvirket af mudret terræn.

Michael H. Clemmesen understreger, at Ukraine selvfølgelig bruger det materiel – og dermed også kampkøretøjer – de får doneret fra Vesten.

- De bruges bare mest til at evakuere sårede, siger han.