Far ville købe en telefon til sin søn – faldt for samme svindelnummer to gange på en uge

Sidste år blev flere end 10.000 danskere udsat for onlinesvindel, og det er især de unge, det går ud over, viser nye tal.

Da Michael Rump skulle købe en iPhone til sin søn, kiggede han på Facebook Marketplace for et godt tilbud.

Og det fandt han.

En mand tilbød at sende telefonen med det samme, mod at Michael Rump lavede en såkaldt straksoverførsel. Sælgeren skulle nemlig ud at spise med sin familie og ville gerne gennemføre handlen inden, skrev han.

Michael Rump vurderede, at en bankoverførsel var en sikker måde at gøre det på, men så snart pengene var overført, blokerede sælgeren ham, og telefonen har han aldrig set skyggen af.

- Jeg ringer til det telefonnummer, han har givet mig, og jeg finder ham på Krak, og jeg finder så ud af, at det er en helt anden persons identitet, han har brugt, forklarer Michael Rump i ’Go’ morgen Danmark’.

En uge senere forsøgte han igen at få fat i en iPhone til sin søn. Han fandt sælgeren på Krak, tjekkede, at nummeret stemte overens på Mobilepay, kiggede på hans Facebook-venner og familiebilleder og følte sig sikker, da han overførte pengene.

Men der gik ikke lang tid, før han fandt ud af, at han igen var blevet snydt.

- Jeg blev ved med at ringe til hans mobilnummer efterfølgende, men der var bare ikke nogen, der tog den, fortæller Michael Rump.

Lav handlen fysisk

Kresten Munksgaard er sektionsleder i Nationalt Center for It-Kriminalitet, der hører under politiet, og der er ikke noget i Michael Rumps historie, der overrasker ham – desværre, lyder det.

Sidste år blev flere end 10.000 danskere, primært unge, snydt i onlinehandel med andre.

I år har politiet på nuværende tidspunkt modtaget 6800 anmeldelser, og det har fået NCIK til at starte en kampagne.

- Det er meget, meget almindeligt, og den her fremgangsmåde er meget almindelig. Vi ser, at svindleren gerne vil have, at det skal gå lidt hurtigt. Han har travlt, og det er lidt en advarselslampe, fordi hvorfor skal det gå så hurtigt, forklarer han.

Tidligere anbefalede de, at man tjekkede, om Facebook-profilerne virkede troværdige, men det råd vil han ikke længere give.

Det bedste, man kan gøre, er at mødes med sælger fysisk

Kresten Munksgaard, sektionsleder i NCIK, politiet

Kresten Munksgaard forklarer, at svindelmetoderne er blevet mere avancerede, samtidig med at profilerne er blevet mere troværdige, og derfor er det lettere at blive snydt.

Derfor har han et overskyggende råd, hvis man vil være helt sikker:

- Det bedste, man kan gøre, er at mødes med sælger fysisk, så man kan udveksle varer og penge samtidig. På den måde sikrer man sig også, at varen er i den stand, man gerne vil have.

Anmeldt til politiet

Michael Rump har meldt svindlen, han har været udsat for, til politiet.

Og han har fundet ud af, at han ikke er den eneste, der er blevet snydt af den mand, der senest svindlede ham.

- Så meldte jeg mig ind i sådan nogle scam-grupper, og så fandt jeg ud af, at jeg kun var en ud af 14 i den uge, der var blevet scammet af ham, fortæller han.

Michael Rump har i dag fået en iPhone til sin søn. Han fandt den ligesom de andre telefoner på Facebook Marketplace, men hentede den fysisk hos sælgeren.

For han har lært sin lektie, lyder det.

- Jeg får ikke sendt noget længere, det er slut.

Se hele indslaget med Michael Rump og Kresten Munksgaard fra 'Go' morgen Danmark' på TV 2 Play.