Hun var den første på forsiden, men indeni er hun et "rystende vrag"

Model May Simón Lifschitz oplever, at transkønnede lever en usikker tilværelse med chikane.

Iført en pink kjole på en sandstrand står May Simón Lifschitz rutineret og kigger ind i kameralinsen, der fanger hendes rolige blik.

Men bag facaden på fotoet gemmer sig en uro.

Det fortæller kvinden på billedet, 28-årige May Simón Lifschitz.

I sidste uges udgave af ‘Alt for damerne’ var hun på forsiden af magasinet – som den første transkønnede kvinde nogensinde.

Men selvom May Simón Lifschitz har arbejdet som model i seks år, medvirket i flere film og serier heriblandt den danske film ’Vildheks’ og Netflix-serien ’Warrior Nun’, og nu er på forsiden af et af landets største magasiner, kan hun stadig føle sig utryg i det offentlige rum. Det fortæller hun i ‘Go’ aften LIVE’.

Den problematik har fået hende til tasterne.

For vi skal blive bedre til at give plads til hinanden, lyder det i et opråb fra May Simón Lifschitz. For når hun går udenfor, er hun ofte et rystende vrag, skriver hun i et opslag på Instagram.

Utryghed i det offentlige rum

Det er ikke første gang, at May Simón Lifschitz er på forsiden af et dansk modemagasin. For otte år siden i 2015 var hun på forsiden af det danske modemagasin ‘Cover’.

Hun oplever, at folk er mere positive denne gang.

- Jeg kan helt bestemt mærke meget mere opbakning og generelt mere åbenhed, siger May Simón Lifschitz.

Men hun oplever stadig, at hun og andre transkønnede lever en usikker tilværelse.

Selv har hun oplevet at få kastet kanonslag efter sig, fortæller hun.

Og dagen efter, at forsiden med May Simón Lifschitz udkom, fik hun en besked om, at en af hendes veninder, der også er transkønnet, var blevet overfaldet verbalt og forsøgt kørt ned på vej hjem fra Roskilde Festival.

Det var det, der fik hende til tasterne, forklarer hun.

Vi skal bevæge os i et tempo, hvor vores læsere kan følge med

Rikke Dal Støttrup, chefredaktør, Alt for damerne

I et opslag på Instagram har hun lagt modelbilleder ud, hvor hun smiler. I billedteksten skriver hun:

- Det er et ansigt, jeg putter på som et forsøg på at fortælle verden, at jeg er stærk, og at de ikke kan knække mig. Det er som et skjold. Men sandheden er, at jeg indeni er et rystende vrag, især når jeg bevæger mig ud i offentligheden alene.

Hun håber, at forsiden på ‘Alt for damerne’ kan være med til at normalisere det at være transkønnet og sætte en stopper for chikanen.

Læserne har ikke været klar

Også Rikke Dal Støttrup, der er chefredaktør på ‘Alt for damerne’, håber, at forsiden kan være med til at gøre en forskel.

Hvorfor har I først en forside med en transkønnet kvinde nu i 2023?

- Ja, det har vi også spurgt os selv om. Vi følger udviklingen i samfundet uden nødvendigvis at være first movers, og det har nok ikke føltes påtrængende før nu. Vi skal bevæge os i et tempo, hvor vores læsere kan følge med, siger Rikke Dal Støttrup.

Der er kommet en mere generel accept

Kim Toft Hansen, lektor i medievidenskab, Aalborg Universitet

For lektor i medievidenskab, Kim Toft Hansen, er det ikke overraskende, at ‘Alt for damerne’ først har en transkønnet kvinde på forsiden nu.

- Når et magasin som ‘Alt for damerne’ ikke har haft det før, handler det om, at det historisk set er et lidt konservativt magasin, og der har været en vis berøringsangst med det, der stikker ud for normerne, siger Kim Toft Hansen.

Hvor mange skifter køn?

Siden 1. september 2014 har det været muligt at ansøge om juridisk kønsskifte, når man er fyldt 18 år. 

Fra 1. september 2014 til 31. august 2022 har 2423 ansøgt om juridisk kønsskifte. 47 procent har fået det tildelt.

Siden 2019 er det årlige antal af mænd og kvinder over 18 år, der har fået tilbudt et udredningsforløb hos Center for Kønsidentitet, mere end fordoblet. 

Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet, Center for Kønsidentitet

 

Han mener, at læserne har været med til at skubbe grænserne for, hvad der betragtes som normalt, og derfor har mode- og magasinbranchen fulgt efter.

- Der er kommet en mere generel accept af de forskellige kønsidentiteter hos læserne på tværs af forskellige medietyper, vurderer Kim Toft Hansen.

Hos ’Alt for damerne’ mærker de også en udvikling hos læserne.

- Vi har ikke fået andet end gode reaktioner på det, og mit håb er, at vi kan være med til at gøre det mere mainstream at se transkønnede i mediebilledet. Det ligger naturligt i forlængelse af den udvikling, vi har gang i med at inkludere flere forskellige typer af kvinder i bladet, siger Rikke Dal Støttrup.

Accepter os, som vi er

Selvom May Simón Lifschitz er glad for den positive respons, hun har fået af at være på forsiden af ’Alt for damerne’, mener hun ikke, at vi er i mål endnu:

- Det er et faktum, at mange medlemmer af min queer-familie skal leve deres liv efter en lang liste af forholdsregler såsom at undgå visse områder, folkemængder og transportmidler, bare for at føle sig trygge.

Hun håber, at folk kan acceptere, at vi alle er forskellige. Som minimum skal man have lov til at være den, man er, i fred, lyder det.

- Jeg kan godt forstå, at Klaus og Bente nede fra sejlklubben skal have lov til at være mand og kvinde i den traditionelle forstand, som de har lyst til. Der skal bare også være plads til, at der kan være andre måder at være på, siger hun.

May Simón Lifschitz er lige nu i gang med at filme sæson to af DR-serien ‘Orkestret’.

Næste projekt, hun skal i gang med, er en ny kønsneutral forestilling, som får premiere til efteråret, fortæller hun.

Se hele indslaget med May Simón Lifschitz i 'Go' aften LIVE' på TV 2 Play