Ekspert slukker sine solceller – det er dyrere at producere end at forbruge strøm
Tøjet skal ikke op at hænge, men i tørretumbleren denne søndag, siger ekspert.
Søndagen byder på de laveste elpriser nogensinde set i Danmark.
Borgere i Vestdanmark vil faktisk blive betalt for at bruge strøm. Mellem klokken 14 og 15 vil prisen på el være omkring minus tre kroner per brugt kilowatttime.
Med andre ord vil man altså få udbetalt tre kroner per brugt kilowatttime. Og det er selvom, at elafgiften er steget efter et halvt år med nedsættelse.
Faktisk kan det ikke betale sig at spare på strømmen for en vestdansker midt på dagen.
- Du har ikke råd til at hænge tøjet op i morgen (søndag, red.) – det skal i tørretumbleren!, siger Henrik Møller Jørgensen, der er indehaver af elprisprognosetjenesten Grønnere Elforbrug, til Børsen.
Det kan i øvrigt blive dyrt selv at producere strøm – hvis man for eksempel har et solcelleanlæg – fordi det er dyrere end at forbruge. Han siger til mediet, at han selv kommer til at slukke for sine solceller søndag.
Det, man som forbruger kan håbe på et tjene ind, hvis man giver den gas med at tænde diverse apparater, er dog ikke alverden, siger Kristian Rune Poulsen, der er chefkonsulent i Green Power Denmark.
- Du skal nok have en elbil (der skal oplades, red.), før du når op på et tocifret beløb, så det er småpenge, siger han.
Gode vind- og vejrforhold
Årsagen til den lave pris på strøm er, at den grønne omstilling går godt, og at vind- og vejrforhold hos nogle af vores nabolande er ideelle.
- Der er kommet fart på at sætte solceller op og gang i vindkraften. Ikke kun i Danmark, men også mange af nabolandene, siger Kristian Rune Poulsen og tilføjer:
- Og de her lave priser henter vi sydfra, hvor solcellerne virkelig boomer i Holland og Tyskland, og de sender spandevis af billig strøm op til os i dag.
Når strømmen er billig, er den ”næsten med statsgaranti grøn”, siger chefkonsulenten, fordi så kommer den fra en solcelle eller en vindmølle, der under mindre gunstige forhold ikke ville have været koblet på strømnettet.
Dér hvor man skal spare af klima- og miljøhensyn er, når strømmen er dyr.
- Så har vi tændt typisk et kul- eller gaskraftværk for at producere strøm, og de udleder CO2, og det vil vi gerne spare på, siger Kristian Rune Poulsen.
Men ved negative priser er der ikke nogen miljømæssig omkostning forbundet med at forbruge en hel masse strøm, siger han.
Et halvt år med nedsættelse
Det seneste halve år har der været indført en lavere elafgift for at hjælpe de stigende udgifter i forbindelse med, at et flertal i Folketinget sidste år i september besluttede at lave en vinterhjælpepakke.
Den medførte, at elafgiften fra 1. januar i år blev sænket fra 69,7 øre per kilowatttime til 0,8 øre per kilowatttime. Det er EU's minimumssats.
Da aftalen blev lavet, var forventningen, at den gennemsnitlige familie ville spare omkring 1700 kroner på den midlertidige lavere afgift.
Men den sidste dag med den lavere elafgift var fredag.
Denne søndag ender regningen hos producenterne, siger Kristian Rune Poulsen.
- Der er nogle producenter, der laver strømmen, der risikerer at brænde nallerne, fordi de skal aflevere pengene for at producere deres strøm, men for os forbrugere er det fedt at få penge for at bruge strøm, siger han og tilføjer:
- Vi har betalt så rigeligt det seneste års tid.