Danske soldater efterforskes for vold, krænkelser og kokainmisbrug i Letland

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen kalder det "helt uacceptabelt".

Slåskamp. Pistol glemt på toilet. Tyveri. Forsøg på voldtægt. Hastighedsovertrædelse. Indtag af kokain.

Det seneste halvandet år er danske soldater, der har været udsendt til Letland og Estland, blevet efterforsket for en stribe lovovertrædelser af Forsvarets Auditørkorps.

Det fremgår af en orientering fra Forsvarets Auditørkorps til Folketingets Forsvarsudvalg på baggrund af en aktindsigtsanmodning fra Ekstra Bladet.

- Når danske soldater er udsendt, har jeg naturligvis en klar forventning om, at de repræsenterer Danmark på bedst mulige vis. Derfor er det også helt uacceptabelt, at danske soldater er involveret i så alvorlige sager, lyder det fra fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i en skrivelse til Forsvarsudvalget.

Auditørkorpset undersøger i alt 75 sager fra perioden januar 2022 til midten af maj 2023. Det fremgår af listen til Forsvarsudvalget.

Nogle af sagerne er omtalt mere udførligt i Forsvarets Auditørkorps' årsberetning for 2022, som også Jyllands-Posten og Berlingske har beskrevet.

Seksuelle krænkelser

På listen optræder flere sager om seksuelle krænkelser.

Helt generelt har Auditørkorpset i 2022 modtaget "betydeligt flere" anmeldelser om kønskrænkende adfærd i hele Forsvaret end året før.

Det er ikke min opfattelse, at danske soldater bliver mere kriminelle end normalt, når de er udsendt til udlandet

Claus Risbjerg, auditør i Forsvarets Auditørkorps

Men det kan blandt andet skyldes et øget fokus på problemet, lyder det – blandt andet efter TV 2s dokumentar om problemet fra Operation X: 'I krig og krænkelser'.

Blandt de 75 sager fra Letland og Estland er der 11, som handler om krænkelser – herunder seksuelle krænkelser.

Der er blandt andet en sag om "forsøg på voldtægt af kvindelig kollega".

I årsberetningen kan man læse, at Auditørkorpset 16. juli 2022 fik en orientering om, at en kvindelig konstabel under sin udsendelse til Letland blev filmet i badet af en mandlig kollega.

Sagen blev undersøgt nærmere, og i efterforskningen kom flere alvorlige oplysninger frem om forhold begået af samme gerningsmand.

- Det foranledigede Auditørkorpset til at rykke ud til missionsområdet for at lede den videre efterforskning. I den forbindelse blev sagens person yderligere sigtet for blandt andet forsøg på voldtægt, lyder det.

Manden er siden blevet tiltalt for blufærdighedskrænkelse, ulovlig fotografering og ulovlig besiddelse af en peberspray, men voldtægtssigtelsen blev opgivet, fordi der var tale om påstand mod påstand, skriver Auditørkorpset i årsberetningen.

Ved de fleste sager om seksuelle krænkelser i Letland og Estland er påtalen opgivet.

"Piranha bakker over lettisk civil personbil"

Blandt de mere opsigtsvækkende sager på listen optræder i øvrigt en episode, der kort beskrives som "Piranha bakker over lettisk civil personbil".

Piranha er navnet på Hærens tonstunge pansrede mandskabsvogn. Hvordan sådan én er lykkedes med at bakke hen over en personbil, fremgår ikke. Men der er udstedt en bøde på 2500 kroner for denne forseelse.

Danske soldater har også i to tilfælde kørt en Piranha uden såkaldt ground guard og påkørt fragmentationsveste omtalt som "TYR-udrustning". Det er takseret med to bøder på 3000 kroner.

Auditørkorpset har også undersøgt en sag, hvor en soldat privat skulle have anskaffet sig en kniv med en klinge på 26,5 centimeter. I denne sag er påtalen dog opgivet, og sagen er i stedet oversendt til soldatens disciplinarchef.

Auditørkorpset har helt generelt øget fokus på soldaters tilegnelse af private våben i det danske forsvar, lyder det i årsberetningen.

Ikke mere kriminelle end normalt

Troels Lund Poulsen understreger, at danske soldater udfører en vigtig indsats for de baltiske landes sikkerhed – og for vores egen.

Og selvom han udtaler sig skarpt om de 75 forhold, der er blevet undersøgt, så ser Auditørkorpset ikke tegn på, at de danske soldater har opført sig værre end ellers under udsendelsen til de baltiske lande.

- Tallet kan synes stort og se voldsomt ud, når det er en forholdsvis begrænset periode, vi taler om. Men det er ikke min opfattelse, at danske soldater bliver mere kriminelle end normalt, når de er udsendt til udlandet, siger Claus Risbjerg, der er auditør i Forsvarets Auditørkorps, til Jylllands-Posten.

Han pointerer også, at enkelte soldater er involveret i flere af sagerne.

Af den generelle årsberetning for hele det danske forsvar fremgår det, at der er registreret et mindre fald i antallet af nye strafferetlige undersøgelser i 2022 i forhold til året før.

I 2022 blev der åbnet i alt 808 straffesager mod danske soldater i hele Forsvaret, og der blev udmålt en sanktion i 347 sager.

Året før blev der åbnet 861 straffesager og udmålt 387 sanktioner.

Forsvarets Auditørkorps er den militære anklagemyndighed, der efterforsker sager og retsforfølger soldater, hvis de bryder loven i tjenesten.