Regeringen tilføjer ekstra milliarder til Ukrainefond

Pengene i Ukrainefonden er ved at være tømt, og regeringen tilføjer nu flere milliarder.

Regeringen vil øge bidraget til Ukrainefonden med et tocifret milliardbeløb.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med DR.

I marts indgik regeringen og et bredt flertal i Folketinget aftalen om Ukrainefonden. Dengang lød beløbet på syv milliarder kroner.

Ifølge DR vil regeringen nu afsætte ekstra 7,5 milliarder kroner i år, der samlet vil betyde 14,5 milliarder i fonden i år. Og næste år vil regeringen smide yderligere 10,4 milliarder i fonden.

Hjælp før modoffensiv

Pengene er øremærket militære formål, og skal ifølge Mette Frederiksen hentes fra, hvad hun kalder "samfundskassen".

Ræsonnementet er, at Ukraine skal have ekstra hjælp før en ventet modoffensiv. Regeringen tror på, at fonden reelt kan få stor betydning for krigen.

- Ukrainefonden er ved at være tømt, fordi vi er et af de lande, der hjælper Ukraine rigtig meget, og derfor har vi besluttet os for at lægge et stort milliardbeløb ind i indeværende år, men også næste år vil Danmark være et af de lande, som støtter Ukraine allermest, siger Mette Frederiksen til DR.

Hun oplyser, at 70 procent af fondens midler allerede er opbrugt.

Statsministeren forklarer yderligere, at der ikke er noget, der tyder på, at der er fred i Ukraine næste år, og at det derfor haster med at give ukrainerne støtte og våben.

Ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har Danmark ambitioner om at være den største bidragsyder til krigen i Ukraine.

- Så når vi kan se, at der er brug for flere ressourcer, så er det rettidig omhu at sætte dem af både i år og næste år, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen vil Danmark godt kunne bidrage til Ukraine "ansvarligt", uden at det påvirker Danmarks inflation for meget.

Mangler især våben

Pengene vil kunne gøre en væsentlig forskel for ukrainerne, og det er især våben, som ukrainerne efterspørger hjælp til. Det fortæller TV 2s korrespondent i Ukraine, Rasmus Tantholdt:

- Uden våben – og uden de rigtigte våben – så kan Ukraine ikke vinde den her krig. Derfor ønsker Ukrainerne uden tvivl, at samtlige af kroner og øre af pengene bliver brugt til våben, der kan sørge for, at russerne kommer ud af Ukraine, siger han.

Men behovet er massivt lige nu, hvor der i Kyiv de seneste dage har været ramt flere luftangreb, og en modoffensiv nærmer sig.

- Det er klart, at alle de penge kan ikke nå at blive en del af den offensiv, der kommer nu. De kan ikke nå at gå til våben, der skal bruges lige netop nu, men det kan bruges til ammunition, som kan bruges i løbet af de næste måneder, siger Rasmus Tantholdt.

Har doneret kampvogne

Tilførelsen af midler vil betyde, at Danmark vil leve op til NATO's målsætning om, at medlemslandene skal bruge 2 procent af deres bnp på forsvaret.

Danmark har løbende bidraget med støtte til Ukraine i krigen. Senest for lidt over en måned siden, hvor Danmark meldte ud, at de sammen med Holland vil donere 14 Leopard 2-kampvogne til landet.

Derudover har Danmark også leveret kampvogne af den ældre model Leopard 1.

Men det er ikke kun våben og penge, som Danmark har bidraget med til krigen. Som en del af EU's militære træningsmission hjælper Danmark også med at træne og uddanne ukrainske soldater.