Krigen i Ukraine

Seneste nyt i krigen om Ukraine

Hvad skete der? Der var fredag meldinger om angreb i flere russiske byer. Også den ukrainske hovedstad har været under angreb – for 13. gang i maj – og i Dnipro er et sygehus ramt af et raketangreb.

Ukraine-livebloggen lukker ned for i dag.

Tak, fordi I fulgte med.

Rusland og Ukraine anklager hinanden for at planlægge false flag-angreb på atomkraftværk

På Twitter anklagede Ukraines militære efterretningstjeneste klokken 22.00 Rusland for at ville gennemføre en false flag-operation, hvor de angriber atomkraftværket i Zaporizjzja "i løbet af de næste timer" og efterfølgende melder ud, at radioaktive stoffer er udsivet.

Derefter vil Rusland anklage Ukraine for angrebet, skriver de.

Seks minutter senere lavede det statsstyrede russiske medie Gazeta.Ru et lignende opslag, hvori de anklager Ukraine for at planlægge et angreb på selvsamme atomkraftværk og give Rusland skylden.

TV 2 har ikke mulighed for at bekræfte ægtheden af nogen af disse påstande.

Dyreklinik med hunde og katte også ramt i missilangreb

En dyreklinik blev også ramt i morgenens missilangreb i ukrainske Dnipro.

Klinikkens ejer, Andrii Malyshko, fortæller CNN, at chokerede medarbejdere hele dagen har forsøgt at redde hunde og katte ud fra murbrokkerne. Alle dyr overlevede dog angrebet.

Missilangrebet ramte også et hospital, hvor 31 personer blev sårede og to dræbt.

Rapporter om store eksplosioner i Mariupol

På Twitter rapporteres der fra både russisk og ukrainsk side om store eksplosioner i den russisk-okkuperede ukrainske havneby Mariupol.

Det vides endnu ikke, hvad der har forårsaget eksplosionerne, og de er endnu ikke bekæftet fra officielt hold. 

Tre mulige årsager til missilangreb på hospital, siger Tantholdt

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt fortæller, at der kan være tre årsager til, at et missil ramte hospitalet i Dnipro fredag morgen:

  • Der er en mulighed for, at russerne har ramt forkert. Det er ikke en selvfølgelighed, at man rammer det mål, man sigter efter.
  • Der kan være tale om et russisk missil, som ukrainerne har skudt ned, og som tilfældigvis er landet på hospitalet.
  • Det er en mulighed, at russerne ramte hospitalet med vilje. I så fald var det for at skabe frygt i befolkningen.

- Så er det et forsøg på at terrorisere civilbefolkningen og skabe udmattethed i håbet om, at Ukraine giver op. Det er der dog intet, der tyder på, at ukrainerne er i gang med, siger Rasmus Tantholdt.

Antal sårede i hospitalsangreb stiger til 31

Antallet af sårede i det russiske missilangreb på hospitalet i Dnipro er steget til 31 personer, heriblandt otte læger og to børn. Det oplyser lederen af Dnipros regionsråd, Mykola Lukashuk, i et opslag på Telegram.

Blandt de sårede er 16 mennesker kørt på hospitalet, og resten får ambulant behandling.

- To af de kvæstede er i alvorlig tilstand, 12 personer er i moderat tilstand, og resten er lettere kvæstet, skriver han.

Rusland går målrettet efter civile, siger rådgiver for Zelenskyj

Ruslands angreb på et hospital i byen Dnipro var et "bevidst angreb på et civilt mål," siger den ukrainske præsidentrådgiver, Mykhajlo Podoljak, og tilføjer, at det beviser, at Rusland går målrettet efter civile.

- Hensigten er at påføre et psykisk slag og åbenlyst dræbe så mange mennesker som muligt, fortæller han i et interview med CNN.

Hospitalsangrebet fredag morgen dræbte to mennesker og sårede mindst 30, herunder små børn, siger lokale embedsmænd.

Forhandlinger med "klovnen Zelenskyj" er umulige, siger Medvedev

Konflikten i Ukraine kan vare i årtier, og forhandlinger med Ukraine er umulige, så længe Volodymyr Zelenskyj er ved magten. Det siger det russiske sikkerhedsråds næstformand, Dmitrij Medvedev, ifølge Reuters.

Han tilføjede, at forhandlinger med "klovnen Zelenskyj" er umulige.

- Alt ender altid i forhandlinger, og det er uundgåeligt, men så længe disse mennesker er ved magten, vil situationen for Rusland ikke ændre sig med hensyn til forhandlinger, siger han.

Scholz: - Ukraine-krigen må ikke ende i en fastfrosset konflikt

Ukraine-krigen må ikke ende i en fastfrosset konflikt, sagde den tyske kansler, Olaf Scholz, på en fælles pressekonference med baltiske ledere i Tallinn i Estland. Det skriver Reuters.

- Hvis Rusland tror, at de kan lykkes med røveri af jord i Ukraine, vil de ikke. Rusland skal trække sine tropper tilbage, og det er grundlaget for fred, sagde han.

Navalnyj modtager 3828 sider med nye anklager

Den fængslede Kreml-kritiker Aleksej Navalnyj skriver på Twitter, at han har modtaget 3828 sider med nye anklager forud for den nye straffesag mod ham, der indledes i Moskvas byret 31. maj.

Han kan dog stadig ikke gennemskue, hvad han præcist bliver anklaget for.

- "Nå, Aleksej, du er virkelig i problemer nu, du har helt sikkert begået en masse forbrydelser," sagde jeg til mig selv, mens jeg så på det enorme anklageskrift.

- Selvom størrelsen og mængden af disse bind tydeligt viser, at jeg er en lumsk og vedholdende kriminel, er jeg ikke i stand til at finde ud af, hvad jeg præcist bliver anklaget for, skriver han.

I den nye straffesag kan han dømmes til yderligere 30 års fængsel.

Lavrov og Kina-udsending holdt møde i Moskva

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, og Kinas særlige udsending, Li Hui, mødtes i dag i Moskva for at diskutere udsigterne til at løse "konflikterne" i Ukraine. Det skriver Reuters.

Li Hui besøgte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i Kyiv i sidste uge.

Rusland er åben for dialog om Ukraine, siger Putin

Vladimir Putin sagde i dag i et telefonopkald med den brasilianske præsident, Luiz Inacio Lula da Silva, at Rusland er åben for en dialog om Ukraine.

Det oplyser Kreml ifølge Reuters.

I telefonsamtalen skulle den brasilianske præsident have fortalt Putin om Brasiliens vilje til at tale med både Rusland og Ukraine for at skabe fred.

På Twitter skriver Luiz Inacio Lula da Silva, at han har takket Vladimir Putin for en invitation til at deltage i et økonomisk forum i Sankt Petersborg, men måtte afslå det, da han "ikke kan besøge Rusland i øjeblikket".

Zelenskyjs toprådgiver: Ingen kompromiser om Ukraines territorium

Mykhajlo Podoljak, der er en af præsident Volodymyr Zelenskyjs toprådgivere, skriver på Twitter, at der ikke kan findes et kompromis om ukrainsk territorium i en eventuel fredsaftale. Det skriver rådgiveren på Twitter. 

- Ethvert “kompromisscenarie”, der forestiller en befrielse af ikke alle territorier i Ukraine, hvilket “anonyme kilder” i den europæiske og amerikanske elite periodevis taler om, vil være ensbetydende med at indrømme demokratiets nederlag, Ruslands sejr og bevarelse af Putins regime (...) Alt sammen Ruslands store drøm. 

USA's udenrigsminister besøger flere nordiske lande

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, planlægger at besøge Sverige, Norge og Finland fra 29. maj til 2. juni for at uddybe samarbejdet om de vigtigste nationale sikkerheds og økonomiske spørgsmål.

Det siger det amerikanske udenrigsministerium fredag ifølge Reuters.

Siden Ruslands invasion af Ukraine har Finland tilsluttet sig NATO, mens Sveriges ansøgning om at blive medlem kun afventer godkendelse fra Ungarn og Tyrkiet.

Minimum 30 såret efter angreb på sygehus – flere meldes savnet

Antallet af sårede i det russiske angreb på et sygehus i Dnipro er nu steget til minimum 30, oplyser guvernøren i regionen, Serhij Lysak, på Telegram

To børn på henholdsvis tre og seks år er blandt de sårede.

Tidligere lød det, at 23 personer blev såret. 

Udover de sårede er to personer blevet dræbt, herunder en 69-årig mand.

Der er stadig ingen kontakt til tre personer, der formodes at have befundet sig på sygehuset under angrebet, oplyser guvernøren.

- Vi vil ikke tilgive afskummet! Aldrig! Må de brænde i helvede, ligesom Dnipro "brændte" i dag, skriver han. 

Kalashnikov øger produktionen af droner

Den russiske våbenproducent Kalashnikov, producent af verdens mest populære automatvåben AK-47, siger fredag, at den lancerer en ny afdeling til produktion af kamikazedroner – et af de vigtigste våben i krigen i Ukraine. Det skriver Reuters. 

- I 2024 vil vi være i stand til at øge antallet af UAV'er (droner, red.), der produceres – kamikazedroner og rekognosceringsdroner, siger Kalashnikovs præsident, Alan Lushnikov, ifølge Reuters. Han giver ikke nogen præcise tal.

I begyndelsen af krigen tog ukrainske styrker vestlige, israelske og tyrkiske droner i brug med dødelig effektivitet. Rusland begyndte derfor at bruge iransk-fremstillede Shahed-droner, samtidig med at landet forsøgte at øge sin egen produktion.

Ny straffesag mod Navalnyj indledes 31. maj

Moskvas byret vil afholde et indledende retsmøde 31. maj i en ny straffesag mod den fængslede Kreml-kritiker Aleksej Navalnyj på anklager om opfordring til ekstremisme. Det skriver Reuters.

Navalnyj sagde i sidste måned, at der var blevet åbnet en "absurd" terrorsag mod ham, som kunne medføre, at han dømmes til yderligere 30 års fængsel.

Kreml-kritikeren afsoner allerede kombinerede fængselsdomme på mere end 11 år for bedrageri og foragt for retten. Navalnyj siger selv, at anklagerne blev opfundet for at bringe ham til tavshed.

Ifølge retsprotokollen er de nye anklager mod Navalnyj relateret til seks forskellige artikler i den russiske straffelov, inklusive "rehabilitering af nazisme", "organisering af et ekstremistisk samfund" og "offentligt at appellere til at begå ekstremistisk aktivitet".

Mand fundet død under murbrokkerne i Dnipro

Redningsfolk har fundet en død mand under murbrokkerne af dyrlægeklinikkens bygning, der også blev ramt af det russiske raketangreb på et sygehus i Dnipro. 

Det oplyser guvernøren i regionen, Serhij Lysak, på Telegram

Angrebet i Dnipro har dermed indtil videre dræbt 2 personer og såret 23. 

Mindst fire personer meldes fortsat savnet efter angrebet, skriver den ukrainske anklagemyndigheds kontor.

Amerikansk journalist anker forlængelse af varetægtsfængsling i Rusland

Advokater for Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich har anket den seneste forlængelse af hans varetægtsfængsling. Det skriver Reuters. 

En domstol i Moskva forlængede tirsdag varetægtsfængslingen med tre måneder.

Den amerikanske statsborger blev formelt sigtet for spionage i Rusland i forrige måned og har siden været tilbageholdt i det berygtede Lefortovo-fængsel i Moskva. Han risikerer op til 20 års fængsel for spionage.

Wall Street Journal har på det kraftigste benægtet spionanklagerne mod Gershkovich, der er blevet udpeget som uretmæssigt tilbageholdt af det amerikanske udenrigsministerium.

Det russiske forsvarsministerium klager til den amerikanske ambassade

Det russiske udenrigsminsterium har klaget til den amerikanske ambassade i Moskva angående udtalelser fra Det Hvide Hus i forbindelse med de seneste dages angreb på russisk territorium. 

Amerikanske forsikringer om, at USA ikke tilskyndte Kyivs angreb på Rusland, er "hykleriske og bedrageriske", lyder det fra det russiske udenrigsministerium ifølge Tass.

- Det er på tide, at Washington lærer, at enhver form for aggression mod Rusland fortsat vil møde den mest resolutte afvisning, skriver ministeriet i en erklæring.

Den amerikanske præsidents administration har gentagne gange gjort det klart over for Ukraine, at den ikke støtter angreb på russisk territorium.