Nyheder

Dansk modemagasin i shitstorm for kommentar om tørklæde

ELLE møder også skarp kritik fra Nagin Ravand, der er på forsiden af magasinet og føler sig ført bag lyset.

I den nye udgave af magasinet ELLE kan man se fodboldtræneren Nagin Ravand posere på forsiden iført et hvidt tørklæde.

Men chefredaktørens begrundelse for at sætte netop Nagin Ravand på forsiden har medført massiv kritik.

I et opslag på Instagram lød det nemlig, at de indtil nu "aktivt" har "valgt tørklædebærende kvinder fra på forsiden", fordi det er deres ambition at "skildre mennesker frie og lige".

- At bære tørklæde er sjældent kvindens frie valg, men i Nagins tilfælde er det anderledes, lød det yderligere i opslaget på ELLEs Instagram-profil.

Særligt den sætning har fået det til at vælte ind med vrede kommentarer fra brugere, der mener, at ELLE er bannerfører for bedagede og snæversynede holdninger.

- Ej, hvad er der seriøst i vejen med jer, ELLE? skriver en bruger blandt andet i kommentarsporet.

En anden kalder det "pinligt" og beder bladet henvise til, hvilke fakta de baserer påstanden på.

- "At bære tørklæde er sjældent kvindens frie valg". Sikke dog en vanvittig påstand. Hvor har I det fra? Pinligt. Sååå pinligt, lyder det.

Er blevet redigeret ud

Passagen om at bære tørklæde er fredag blevet redigeret ud af ELLEs Instagram-opslag.

Teksten fremgår dog stadig i en leder i det fysiske magasin under teksten "mønsterbryder" med ELLEs chefredaktør, Cecilie Ingdal, som afsender.

Forsiden har ikke kun fået kritik fra vrede Instagram-brugere.

Også Nagin Ravand har fredag taget stærkt afstand fra det magasin, hun selv pryder forsiden af.

I et langt opslag på sin Instagram-profil skriver hun, at hun er "oprigtigt såret og dybt ked af det".

- Jeg havde aldrig stillet op, hvis jeg havde vidst, at det vil ende her. Jeg troede oprigtigt, at jeg endelig havde lavet lidt mere plads til piger og kvinder som mig, ligesom jeg har gjort på fodboldbanen. Denne gang på en forside, skriver hun blandt andet.

Det var forkert af os at formulere os på den måde

Cecilie Ingdal, chefredaktør på ELLE

Hun skriver også, at hun oplever, at udsagnene i lederen taler imod alt, hvad hun har "kæmpet og arbejdet for de sidste knap ti år".

- Min historie skulle være beviset på, at den muslimske kvinde er en fri kvinde. Min fortælling skulle medvirke til enden på fordomme og påstande om det modsatte – ikke retfærddiggørelsen af dem, skriver hun yderligere.

Nagin Ravand var stolt af at være den første tørklædebærende kvinde på forsiden, men hun føler, at hun står tilbage "som en maskot" i ELLEs glansbillede, skriver hun.

- Det er på grund af det kvindesyn, I lægger for dagen, at jeg og mine medsøstre hver evig eneste dag står ud af sengen og bærer vores tørklæde med mod, ærlighed og kærlighed til os selv. Det bliver heller ikke jeres misogyne og islamofobiske syn, der får lov at pille os ned.

TV 2 har kontaktet Nagin Ravand for at få hendes opslag uddybet, men hun er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Har tidligere været i shitstorm

Det er ikke første gang, at det danske modemagasin har gjort sig voldsomt upopulær.

I juni 2020 fik magasinet kritik for at sende et magasin på gaden, hvor alle ni kvinder på forsiden var etnisk hvide.

Den kritik kom frem samtidig med, at magasinet efter eget udsagn kun havde haft i omegnen af 1 sort kvinde på forsiden i løbet af 12 år.

Det fik dengang Cecilie Ingdal til at undskylde og love, at magasinet fremover ville arbejde for bedre repræsentation på forsiden.

Derudover har ELLE også mødt kritik for, at de ved prisuddelingen ELLE Style Awards havde lavet en bordplan, hvor der ved et af bordene kun var placeret personer med udenlandsk klingende navne.

Chefredaktør undskylder

TV 2 ville gerne have spurgt ELLEs chefredaktør, Cecilie Ingdal, hvordan hun forholder sig til kritikken af teksten, og hvordan teksten harmonerer med hendes tidligere løfter om at sikre mere repræsentation.

Cecilie Ingdal har dog ikke ønsket at stille op til et interview og er i stedet vendt tilbage med et skriftligt svar.

- Det var forkert af os at formulere os på den måde, som vi gjorde. Reaktionerne på opslaget har rørt os dybt, og vi utrolig kede af, at vores opslag har medført sårede følelser – ikke mindst hos vores forsideperson Nagin Ravand. Det var aldrig hensigten, og vi tager det dybt alvorligt, skriver Cecilie Ingdal blandt andet i en mail til TV 2.

I mailen til TV 2 skriver ELLE også, at de valgte at redigere opslaget, da de forstod, at "dele af opslaget var for unuanceret".

Derudover har ELLE fredag delt et nyt opslag på Instagram, hvor ELLE og Cecilie Ingdal undskylder.