Dagens overblik: Statsministerens besøg hos Biden får spekulationer til at tage til

Regeringen vil have flere værnepligtige – men færre skærme i folkeskolerne. Og så er Trumps rival klar som præsidentkandidat.

Verdens største krigsskib, det amerikanske hangarskib USS Gerald R. Ford, er onsdag ankommet til Oslo.

Hangarskibet har siden mandag sejlet gennem den danske del af Nordsøen med kurs mod den norske hovedstad.

Her skal krigsskibet ligge i havn i Oslo i fire dage, og det falder ikke i god russisk jord.

Velkommen til dagens overblik.

Mette Frederiksen skal besøge Joe Biden

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal 5. juni møde den amerikanske præsident, Joe Biden, i Det Hvide Hus.

Det er ifølge Statsministeriet planen, at Joe Biden og Mette Frederiksen skal tale om en række emner, herunder det dansk-amerikanske samarbejde, den fortsatte støtte til Ukraine og forventningerne til NATO-topmødet i juli.

Ifølge Jesper Steinmetz, TV 2s korrespondent i USA, er det ”væsentlig timing”, at Mette Frederiksen besøger Biden blot en måned inden topmødet.

Mette Frederiksen bliver nemlig igen og igen nævnt som en mulig kandidat til posten som generalsekretær i NATO. Hendes møde med den amerikanske præsident på tomandshånd så tæt på NATO-topmødet vil derfor kun få spekulationerne til at tage til i styrke, vurderer Steinmetz.

Regeringen vil sænke aldersgrænsen for fri abort

Regeringen vil sænke aldersgrænsen for fri abort uden forældresamtykke fra 18 til 15 år. Det oplyser ligestillingsminister Marie Bjerre (V) onsdag på 50-årsdagen for fri abort i Danmark.

Ifølge ministeren skyldes ændringen, at abort kan være forbundet med mange følelser, skyld og skam, og at det kan være ydmygende og have store konsekvenser at skulle bede om forældresamtykke.

Det ønsker regeringen at gøre op med, så "de unge mennesker selv kan vælge, om de vil inddrage forældrene", siger Marie Bjerre.

Det vides endnu ikke, hvornår regeringen ønsker, at ændringen skal træde i kraft.

Statsministeren ønsker et opgør med skærme i skolerne

Tirsdag sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at hun tror, at der er en "meget, meget stor" sammenhæng mellem mobiltelefoner og det faktum, at rekordmange børn mistrives lige nu.

Hun lagde derfor op til mere regulering på området og understregede, at skærmene skal ”meget mere” ud af folkeskolerne.

Formanden for Danske Skoleelever mener dog, at statsministeren slår ned det forkerte sted. I stedet for forbud og regulering burde staten tilføje teknologiforståelse til skoleskemaet.

Skolelederforeningen mener også, at Mette Frederiksen har misforstået noget. For mobiltelefonerne er allerede ude af skolerne, lyder det. Undersøgelser viser, at 80 procent af skolerne i Danmark har regler i forbindelse med mobiltelefoner.

DeSantis klar som præsidentkandidat

Ron DeSantis, der er republikansk guvernør i delstaten Florida, vil onsdag offentliggøre sit kandidatur til præsidentvalgkampen i USA.

Det vil ske klokken 18 lokal tid – midnat i Danmark – under en livestreamet samtale på Twitter med det sociale medies administrerende direktør, Elon Musk. Det bekræfter DeSantis' politiske stab.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er papirerne allerede blevet leveret til den amerikanske valgkommission

Offentliggørelsen af kandidaturet vil ifølge AFP ske parallelt med offentliggørelsen af en kampagnevideo og starten på et tre dage langt arrangement i Miami for nogle af DeSantis' rigeste donorer, som vil blive orienteret om kampagnen.

Ron DeSantis’ stigende popularitet gør ham ifølge iagttagere til Donald Trumps største rival i kampen om den republikanske nominering.

Regeringen vil have flere værnepligtige

Ifølge TV 2s oplysninger bliver et ønske om flere værnepligtige en del af regeringens udspil til et forsvarsforlig, der præsenteres om få dage. Socialdemokratiets forsvarsordfører, Simon Kollerup, bekræfter også, at værnepligten vil være en del af udspillet.

Præcis hvor mange flere værnepligtige, og hvor længe en kommende værnepligt skal vare, er noget af det, der nu skal forhandles politisk mellem partierne, forklarer forsvarsordføreren.

Den øgede værnepligt skal ses i lyset af, at der er krig i Europa, og at det danske forsvar derfor skal styrkes, lyder det.

Der er mange ting, der ifølge ordføreren gør, at Forsvaret oplever udfordringer med at rekruttere. Han peger blandt andet på løn og uddannelse.