Dagens overblik

Dagens overblik: Anklager ønsker anbringelsesdom for skyderi i Fields

Regeringen præsenterer ny sundhedspakke. Københavns Lufthavne er finansielt udfordret. Og kun hver tiende butik forventer stigende priser.

Bor du i landets hovedstad, bør det ikke længere være muligt at spise aftensmad eller drikke en øl under åben himmel efter klokken 22 på en hverdag.

Det mener et politisk flertal i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune i hvert fald.

Mandag aften vedtog de at gå videre med planer om at lukke for udeservering visse steder klokken 22.00 fra søndag til torsdag. I dag hedder tidspunktet 24.00.

Velkommen til dagens overblik.

Anklager går efter anbringelsesdom for skyderi i Fields

Den 23-årige mand, der er tiltalt for blandt andet at skyde og dræbe tre personer i det københavnske storcenter Fields, skal anbringes til behandling på ubestemt tid. Det er i hvert fald ønsket fra Anklagemyndigheden i København.

Sagen mod den 23-årige mand begynder 12. juni. Københavns Byret har afsat seks dage til at behandle sagen. Rettens sidste dag er 5. juli.

Den 23-årige tiltalte har under et tidligere retsmøde erkendt de faktiske omstændigheder, som han kan huske. Men han nægter sig skyldig med henvisning til, at han var utilregnelig på grund af sindssygdom eller lignende i gerningsøjeblikket.

Regeringen præsenterer ny sundhedspakke

Regeringen har i dag præsenteret en ny sundhedspakke, som indeholder Kræftplan V, der er en samlet pakke af initiativer til en værdi af fem milliarder kroner. Det er den største kræftplan nogensinde.

Sundhedspakken skal ifølge regeringen genoprette tilliden til kræftområdet. Det skal blandt andet ske ved at tilføre 400 millioner kroner i år og de næste år til genopretning af kræftområdet.

Pakken kommer efter en periode, hvor behandlingstider for kræftpatienter har trukket overskrifter, efter at Sundhedsdatastyrelsens årsrapport landede. I årsrapporten kom det frem, at hver fjerde patient i et kræftpakkeforløb ikke fik sin behandling til tiden sidste år.

Københavns Lufthavne præsenterer milliontab midt i konflikt

Selvom flere end otte ud af ti passagerer er tilbage efter coronapandemien, er Københavns Lufthavne stadig finansielt udfordret.

I første kvartal har selskabet, der ejer både Københavns Lufthavn og Roskilde Lufthavn, tabt 46 millioner kroner efter skat. Det viser selskabets kvartalsregnskab tirsdag. Første kvartal er dog traditionelt det mest stille af dem alle i luftfartssektoren.

Regnskabet kommer, mens Københavns Lufthavn befinder sig i lidt af et stormvejr, hvor mangel på flyveledere resulterer i hundredvis af forsinkelser.

Konflikten har sat gang i en kædereaktion af begivenheder, som Københavns Lufthavne er nødt til at håndtere, lyder det fra selskabet i regnskabet.

Kun hver tiende butik forventer stigende priser

Kun hver tiende danske detailvirksomhed forventer at hæve sine priser de kommende tre måneder. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik tirsdag.

For bare en måned siden var det hele 37 procent af virksomhederne, der forudså stigende priser.

Zoomer man ind på de virksomheder, som handler med fødevarer, forventer kun 6 procent at hæve priserne de kommende måneder. I industrien er tallet 7 procent, mens det er 12 procent i servicesektoren.

Men spørger man omvendt de danske detailvirksomheder, om de så forventer at sænke priserne, svarer langt de fleste nej. Kun 7 procent forventer faldende priser de kommende tre måneder.

Danmark er langt rigere end forventet

Danmarks økonomi er langt stærkere end forventet for bare få måneder siden.

Derfor kan regeringen opjustere det finanspolitiske råderum frem mod 2030 med i alt 16 milliarder kroner i forhold til, hvordan man forudså økonomien i august sidste år.

Det viser det såkaldte konvergensprogram, der indeholder en fremskrivning af dansk økonomi.

Nogle af pengene kommer fra aftaler, der er indgået siden – som for eksempel afskaffelsen af store bededag som en helligdag. Men i alt er der 10,25 milliarder kroner, som regeringen ikke havde regnet med.