Danmark vil have russisk skyggeskib inspiceret – men eksperter er kritiske

Et skib fra den berygtede skyggeflåde skal ved første mulighed undersøges nærmere af Danmark eller allierede, oplyser Søfartsstyrelsen.

Det kunne være gået galt, da et skib læsset med op mod 340.000 tønder russisk olie mandag 15. april fik motorstop på en travl søvej ved Langeland.

Skibet Canis Power sejlede uden kendte ejere eller forsikringsforhold, og ifølge britiske Lloyd’s List Intelligence er det en del af Ruslands skyggeflåde.

Det vil sige, at skibet på systematisk vis sejler med sanktioneret russisk olie, er gammelt og usikkert og er ejet af et skuffeselskab, der forsøger at skjule skibets egentlige ejerskabsforhold og bånd til den russiske stat.

Nu vil de danske myndigheder have Canis Power undersøgt nærmere, efter at TV 2 i sidste uge kunne fortælle om motorstoppet.

Desværre sejler disse tankskibe ikke ind i EU-havne

Michelle Bockmann, Lloyd's List Intelligence

Derfor har Søfartsstyrelsen meldt, at skibet har prioritet for at få lavet havnestatskontrol, hvis det sejler til en EU-havn eller en anden havn omfattet af den såkaldte Paris MOU-aftale, som tæller Norge, Storbritannien og Canada.

- Konstateres der ved kontrollen, at der er fejl eller mangler ved skibet, som kompromitterer sikkerheden, miljøbeskyttelse eller de søfarendes arbejdsforhold, kan skibet tilbageholdes, indtil forholdene er bragt i orden, skriver styrelsen.

Rusland er også en del af Paris MOU-aftalen, men deres medlemskab er suspenderet på ubestemt tid som følge af krigen i Ukraine.

Urealistisk at få gennemført kontrol

For at den danske melding om havnestatskontrol bliver til virkelighed, kræver det ifølge Søfartsstyrelsen, at Canis Power lægger til havn.

For ellers har olieskibet ret til uskadelig passage – de retsbestemte ruter for gennemsejlads i Danmark mellem Østersøen til Vesterhavet – og det kan Danmark ikke stoppe, skriver styrelsen.

- Manglende forsikringer vil for eksempel ikke i sig selv gøre passagen ikke-uskadelig, og Danmark har efter folkeretten ikke adgang til at håndhæve et forsikringskrav ved uskadelig passage.

Derfor er der ikke meget, der tyder på, at kontrollen nogensinde bliver gennemført, mener senioranalytiker hos Lloyd’s List Intelligence Michelle Bockmann.

Selvom Canis Power ifølge marinedata har sat endedestination i Spanien, vil det blive til søs, mener hun. Skyggeflåden holder sig nemlig fra havnene i Europa og kan i stedet vidergive den sanktionerede last gennem såkaldte sts-operationer – en skib-til-skib-transfer.

- Desværre sejler disse tankskibe ikke ind i EU-havne. Dets destination er lige nu Ceuta, som er et kendt område for sts-operationer i internationalt farvand, siger Bockmann.

Internationalt farvand er uden for radaren for havnestatskontroller, forklarer hun videre.

Ulovligt for olieskibene at sejle

Heller ikke den danske søfartsekspert Philip Max Cossen, som er lektor i søret på Svendborg International Maritime Academy, ser nogen realistisk mulighed for, at olieskibet bliver tilbageholdt.

Det er til trods for, at skibene faktisk er påkrævet at have styr på papirerne for at sejle med store olielaster. Det er bare ikke muligt, så længe at skibene holder sig i ruterne for uskadelig passage.

- Det er ulovligt for olieskibe med mere end 2000 tons olie ombord at sejle i Danmark uden forsikring. De skal tilbageholdes. Man skal sikre sig dokumentation, siger han og tilføjer:

- Problemet er, at myndighederne lige nu ikke vurderer, at de kan skaffe den dokumentation, fordi de ikke må stoppe skibene i uskadelig passage. Derfor er det ulovligt, men de kan ikke gøre noget.

TV 2 har undersøgt, om der tidligere har været inspektioner af Canis Power. Ifølge data fra Paris MOU er skibet endnu ikke blevet undersøgt. Skibet er dog blevet kontrolleret i Singapore i 2022.

Michelle Bockmann advarede sidste uge om, at det er til risiko for det danske havmiljø, at skyggeflådens gamle skibe med særligt lav sikkerhedsstandard sejler gennem Danmark.