Fisker melder ud om længe ventet elbil – ekspert tvivler på effekten

Det skulle have været en glædelig nyhed, da den første Fisker Ocean blev leveret. Men sådan gik det ikke.

Omkring 65.000 personer verden over venter i disse dage på at modtage ”verdens mest bæredygtige køretøj”, elbilen Fisker Ocean fra firmaet Fisker Inc.

Det har de faktisk gjort i op mod halvandet år. Og mens frustrationen den seneste halvanden uge er taget til, giver firmaets danske direktør, Henrik Fisker, nu – måske – en gulerod til de afventende masser.

- Jeg er spændt på vores næste kunders leverancer, og inden længe vil vi informere vores første kunder om timingen, da vi er ved at færdiggøre tidsplanen nu, siger han i en pressemeddelelse, der landede mandag aften.

Men spørger man Jan Lang, der er markedsanalytiker hos Bilbasen, skal direktøren ikke just regne med, at frustrationen vil fordufte.

- Det er meget enkelt. De er ikke tilfredse, før de får deres biler, siger han til TV 2.

En knap så glædelig nyhed

Henrik Fisker præsenterede for første gang den nye elbil på en biludstilling i Los Angeles i november 2021, og siden har firmaet ad flere omgange både sat – og overskredet – deadlines for leveringen af bilerne.

Derfor skulle det egentlig også have været en glædelig nyhed for Fisker Inc, da de 5. maj i år endelig kunne annoncere, at den første af de eftertragtede elbiler var leveret.

Det gik dog nogenlunde omvendt.

For den enlige leverance – der i øvrigt var til den danske advokat Jackie Phillip, der er investor i Fiscer Inc – antændte i stedet en irritation hos de mange afventende kunder, der alle har betalt mindst 250 dollars for at stå på venteliste.

Henrik Fisker giver ansvaret til nogle andre. Han skulle tage ansvar selv

Jan Lang, markedsanalytiker ved Bilbasen

Omkring 5000 personer har derudover betalt yderligere 35.000 danske kroner for at rykke frem på listen, og firmaet bliver især kritiseret for manglende kommunikation til kunderne.

- Det er jo fair nok, hvis de mangler nogle godkendelser, hvis de har produktionsvanskeligheder eller leveringsproblemer. De skal bare melde det ud, sagde eksempelvis Rasmus Stilling, der er blandt de 65.000 på ventelisten, til TV 2 i weekenden.

- Jeg har en dårlig fornemmelse af, at det reelt ikke bliver til noget, sagde han derudover.

Forstår frustration

Ifølge Bilmagasinet og flere andre medier er der ud over den danske advokat blot én anden, der har modtaget en Fisker Ocean. Nemlig Henrik Fisker selv.

Og Jan Lang kan derfor udmærket forstå den store frustration over både manglende kommunikation og begrænsede leverancer.

Ifølge ham burde firmaet da også have kunnet forudse reaktionen, når blot to biler er blevet leveret.

- Så sidder alle dem, der har bestilt bilerne – og i øvrigt har betalt mere end bare håndører i depositum – og tænker: "Hvad med mig?".

Leverancer starter i juni

I den nye pressemeddelelse lyder det, at Fisker Inc nu skruer op for produktionen ”for at imødekomme kundernes efterspørgsel”.

Der står også, at Fisker Ocean-leverancerne derfor starter i juni på både de europæiske og amerikanske markeder, og at i alt mellem 1400 og 1700 køretøjer på det tidspunkt vil være færdigproducerede.

Firmaet understreger dog også, at det forudsætter, at "alle partnere leverer", og særligt den del hæfter Jan Lang sig ved.

- Det betyder jo, at Henrik Fisker giver ansvaret til nogle andre. Han skulle tage ansvar selv, siger han.

Men det kan vel godt være den reelle forklaring på de forsinkede leveringer?

- Ja. Men jeg ved ikke, om jeg synes, at man bør kommunikere det ud offentligt, siger han.

"Flere spørgsmål end svar"

Jan Lang understreger, at det er ganske normalt, at bilproducenter har udfordringer med både produktion og levering af nye biler. Særligt dem, som Fisker Inc vil konkurrere med.

- Jeg vil næsten sige, at der ikke er nogen elbilproducenter, som har leveret fuldstændig perfekt fra starten, siger han.

Han mener derfor, at det er problematisk, at Fisker Inc ikke blot fra starten har kommunikeret klart om problemer, der er opstået.

- Jeg ville nok opfordre Henrik Fisker til at være en smule mere åben. For der er også en forståelse blandt elbilskøbere, hvis blot man fortæller dem, hvordan tingene hænger sammen, siger han.

Men er det ikke det, han prøver med den nye pressemeddelelse?

- Nej. Jeg synes nærmere, at han indikerer, at der er problemer med samarbejdspartnerne, og det giver jo flere spørgsmål end svar, siger han.

I pressemeddelelsen står også, at Fisker Inc. planlægger at øge produktionen yderligere i løbet af 3. kvartal for at kunne komme op på levering af i alt 32.000-36.000 køretøjer i 2023.

Tidligere havde firmaet en målsætning om at producere 42.400.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Fisker Inc. og Henrik Fisker om, hvornår de danske kunder kan forvente, at der triller en Fisker Ocean ind i garagen.