Dagens overblik: Inflationen fortsætter ned
Boligpriserne får et nøk opad, SAS taber retssag, og Wagner-leder kommer med hårdt angreb på Putin.
Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, er i lykkelige omstændigheder og venter et barn til efteråret. Det har hun afsløret på sine sociale medier.
Og apropos sociale medier, så har et borgerforslag rundet 50.000 underskrifter. Dermed skal Folketinget nu tage stilling til, om der skal stilles markant større krav til techvirksomhederne over for børn under 16 år.
Velkommen til dagens overblik.
Inflationen falder igen
Onsdag har der været godt nyt til alle danskere, der har set budgetkontoen svinde ind det seneste års tid.
Inflationen faldt nemlig for sjette måned i træk, hvilket kan give luft i økonomien til de mange trængte danske husholdninger, som har kæmpet med voldsomme prisstigninger.
Forbrugerpriserne var i april 5,3 procent højere end i samme måned sidste år, mens stigningen var 6,7 procent i marts.
Udviklingen i økonomien viser gode takter, men sammenlignet med 2022 er det årlige forbrug for en gennemsnitlig dansk børnefamilie blevet cirka 26.000 kroner dyrere ifølge Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.
Den faldende inflation kan primært tilskrives prisændringer på elektricitet, fødevarer og gas, mens fødevarepriserne stadig ligger markant over sidste år.
Boligpriser trodser pessimistiske forudsigelser
Vi fortsætter dagens overblik i den hjemlige andedam, hvor der er mere godt nyt til de danske boligejere.
På trods af de sorte skyer, som økonomer har tegnet for boligmarkedet, er priserne på mursten nemlig steget for anden måned i træk.
PĂĄ landsplan steg salgspriserne pĂĄ huse og ejerlejligheder med henholdsvis 0,9 procent og 1,3 procent fra marts til april.
De prisfald, der blev observeret i januar og februar i år, er nu blevet indhentet, og dermed er huspriserne for april i år omtrent på niveau med december 2022. De største prisstigninger er den seneste måned set i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Før husejerne lader champagnepropperne springe, er det værd at huske på, at salgspriserne på huse og ejerlejligheder er faldet med henholdsvis 10,9 og 11,1 procent sammenlignet med april 2022.
SAS taber retssag – kan være truet på sin eksistens
Onsdag har dog ikke udelukkende budt på glædelige historier – og slet ikke for luftfartsselskabet SAS.
EU-retten har nemlig afgjort, at det var en fejl, da den danske og svenske stat støttede SAS med godt syv milliarder kroner i kapitalindskud under coronapandemien.
Ryanair har anlagt retssagen, og lavprisflyselskabet har dermed fået medhold i klagen over den statslige støtteordning.
Alt håb er ikke ude for SAS, for afgørelsen kan ankes.
Men luftfartsselskabet kan være truet på sin eksistens, hvis dommen står til troende. Det mener flyanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.
- I absolut værste fald kan man forestille sig, at SAS skal til at betale de her penge tilbage. Og det er der ikke penge til i SAS's kasse, siger han til TV 2.
Prigozjin i hĂĄrdt angreb pĂĄ Putin
I Ukraine har den russiske hær haft mere end svært ved at erobre land de seneste måneder, og nu er Ruslands præsident, Vladimir Putin, løbet ind i endnu flere hovedbrud.
Det sker, efter at lederen af Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, for første gang har lanceret et direkte angreb på præsidenten.
I en video pĂĄ det sociale medie Telegram beskyldes Vladimir Putin for at tro, at Rusland har styr pĂĄ krigen i den omstridte by Bakhmut.
- I stedet for at bombe og dræbe fjenden og redde vores soldater dræber de vores soldater, og 'den glade bedstefar' tror, at alt er godt, siger Prigozjin.
'Den glade bedstefar' hentyder til Putin, og ifølge senioranalytiker Jacob Kaarsbo er det verbale angreb ganske opsigtsvækkende.
- Præsident Putin har, som jeg ser det, nu kun én mulighed – at fjerne Prigozjin. Ellers kommer Putin til at fremstå helt utrolig svag, lyder analysen.
Danmark havner i "rigtig fin" EM-gruppe
EM i håndbold afvikles til januar næste år i Tyskland, og de danske håndboldherrer kender nu de tre modstandere i den indledende pulje.
Landstræner Nikolaj Jacobsen og landsholdsspillerne blev ved onsdagens lodtrækning parret med Portugal, Tjekkiet og Grækenland i gruppe F.
TV 2 Sports hĂĄndboldekspert Bent Nyegaard kalder udfaldet for "rigtig fint".
På forhånd havde Nyegaard proklameret, at der ikke var nogen skrækpulje for de danske håndboldherrer på baggrund af Danmarks placering i det øverste seedningslag.
EM i hĂĄndbold spilles fra 10. til 28. januar. Du kan se hele turneringen pĂĄ TV 2 Play.