Mor til tre er blevet genforenet med sine børn efter fem års forsvinding – mand fængslet

Hendes mand er blevet fængslet for i en årrække at have udøvet psykisk vold mod hende.

Efter fem års forsvinding er Elisa blevet genforenet med sine tre børn og deres far.

Det var en forårsdag i 2018, at hun pludselig forsvandt, og siden havde hendes familie ikke set hende. Det fik dem til at kontakte TV 2-programmet ‘Som sunket i jorden’, der over to programmer ledte efter hende – og også fik kontakt til hende.

Men da tv-holdet talte i telefon med Elisa, afviste hun – efter hendes daværende nye mands vilje – at mødes med sine børn. Manden gjorde det i telefonen også klart, at eftersøgningen af Elisa skulle stoppe.

Gjorde den ikke det, ville det kompromittere parrets sikkerhed, lød det.

I januar blev han anholdt mistænkt for at have udøvet psykisk vold mod 49-årige Elisa, og det var efterfølgende, at hun gik fra ham og blev genforenet med sin familie og børnenes far.

21. april fik den nye mand så et års fængsel “for groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd, der var egnet til utilbørligt at styre” hende, som retten i Esbjerg slog fast.

Han har under hele sagen nægtet sig skyldig.

Kort, overvåget kontakt

Det var i januar 2021, at ‘Som sunket i jorden’-holdet forsøgte at finde Elisa.

Da havde hendes tre børn og faren til dem ikke set hende i to år, og allerede dengang havde de en fornemmelse af, at hun blev holdt væk fra dem mod sin vilje.

Umiddelbart efter at programmerne var blevet vist, ringede hun til sønnen Mikkel. I telefonen lød hun presset og sagde, at datteren Emilie skulle fjerne de Facebook-opslag, hun havde lavet for at efterlyse sin mor.

- Jeg har altså politianmeldt det her, fordi det går ud over vores sikkerhed. Jeg har mistet mit arbejde, og min lejlighed er blevet smadret. Det ender ikke godt, det her, sagde Elisa i telefonen.

Under samtalen forsøgte Mikkel at spørge ind til, hvorfor hun ikke ville mødes med ham og hans søstre, og i baggrunden kunne man høre en hvisken, som børnene allerede dengang regnede med kom fra deres mors nye mand.

Kontrollerede hende

Bestemmelsen om psykisk vold blev først indført i straffeloven i foråret 2019, og siden da er der kun blevet afsagt få domme, som udelukkende har handlet om netop psykisk vold.

Sagen mod manden er en af dem.

Under retssagen blev der vist nogle sedler, som han havde skrevet til Elisa. Her stod blandt andet: “Du ved ikke, hvor længe du er syg” og “Du vil ha fred nu og starte på en frisk. De skal ikke blive ved med at ringe. Du er træt af, at alle ringer”.

I retten fortalte hun selv, hvordan han isolerede hende fra hendes familie, efter at de havde lært hinanden at kende omkring marts 2018. Hun forklarede, at han kontrollerede, hvem hun talte med, han slettede kontakterne på hendes telefon og sociale medier, og han styrede hendes mailkonto og e-Boks.

I retten kom det også frem, at han havde manipuleret hende til at tro, at hun ikke måtte have kontakt til sin familie og nære omgangskreds, fordi han på grund af sin kriminelle fortid var i et exitforløb.

Et exitforløb, som han allerede afsluttede i 2016, og som ifølge retten ikke kunne begrunde, at han holdt Elisa væk fra sin familie.

Hun gik på den bekostning glip af to af sine børns konfirmationer og sin egen mors begravelse.

Så afsnittet med sig selv som noget af det første

I retten fortalte Elisa også, at han lavede opsigelsen til hendes daværende arbejde, og at han aftalte løn og ansættelsesforhold, da hun blev ansat i en børnehave.

Han bestemte, at hun skulle overdrage forældremyndigheden til hendes tre børns far, og at hun ikke måtte se de ‘Som sunket i jorden’-afsnit, der handler om hende.

Da han blev anholdt, var det noget af det første, Elisa satte sig ned for at se, fortæller faren til deres tre børn, Michael Madsen. Det fik hende til først at ringe til sin søster og dernæst ham.

Han gav telefonen videre til de to børn, som var hjemme, og endelig kunne de tale med deres mor, uden at der blev hvisket i baggrunden.

Og så kørte familien afsted for at blive genforenet med hende.

I programmet ‘Som sunket i jorden – de nye spor’, som sendes på TV 2 torsdag aften, kan man se, hvordan tv-holdet modtager en sms fra søsteren, som skriver, at nu er Elisa blevet genforenet med sin familie.

Efter omstændighederne godt

Michael Madsen har svært ved at beskrive, hvordan det var at se sine tre børn og deres mor sammen igen.

- Det var fantastisk, siger han bare.

De havde ikke set hinanden, siden hun forsvandt tilbage i 2018. Men Michael Madsen havde i alle årene talt med dem om, at hvis deres mor nogensinde ville komme tilbage, skulle de stå med åbne arme og byde hende velkommen.

Men om de nogensinde ville blive genforenet med hende, turde familien næsten ikke engang håbe på. De har kæmpet for det og talt løbende med politiet, men “det har ikke været helt nemt”, som Michael Madsen siger. Heller ikke at bevare håbet.

Efter genforeningen med familien er Elisa kommet på krisecenter. Hun har det ifølge Michael Madsen efter omstændighederne godt, fordi hun nu kan være sammen med sine børn igen, og fordi manden har fået sin fængselsdom.

- Det har taget en masse pres fra hende. Hun har klaret det rigtig godt. Det er sejt, at hun tog beslutningen om at komme væk fra ham, da hun fik muligheden for det, siger Michael Madsen.

Se 'Som sunket i jorden' på TV 2 torsdag aften klokken 20.40 eller på TV 2 Play allerede nu.