Dagens overblik: Som den første dagligvarekæde i Danmark vil Lidl udfase tobaksvarer

Rusland langer ud efter Vesten. Efterspørgslen på diabetesmedicin stiger kraftigt. Og borgmester trækker sig efter kys til julefrokost.

Aarhus Kommune er gået i gang med at opsige alle byens parkeringsvagter. Det skyldes, at kommunen ønsker at ændre en række ansættelsesvilkår.

De cirka 25 parkeringsvagter vil blive tilbudt at fortsætte i jobbet. Men det kræver, at de accepterer at give afkald på flere fordele, som deres nuværende lokalaftaler med kommunen rummer.

Forventningen er, at de fleste siger ja til en genansættelse.

Velkommen til dagens overblik.

Lidl fjerner alle tobaksvarer fra hylderne inden 2029

Senest inden udgangen af 2028 vil det ikke længere være muligt at købe tobaksvarer i Lidls 139 butikker i Danmark. Det oplyser dagligvarekæden til Ritzau.

Allerede i løbet af sommeren vil Lidl fjerne 20 procent af cigaretterne fra hylderne, mens en ny tobaksfri butik åbner i Hjørring torsdag.

Lidl står dog alene med sin plan om at fjerne tobak helt fra hylderne. Det viser en rundringning, som TV 2 har foretaget, hvor både Coop, Salling Group og Rema 1000 afviste at følge i Lidls fodspor.

På Christiansborg åbner Enhedslisten og SF en dør for at indføre et forbud mod salg af tobak i landets supermarkeder. Andre partier, eksempelvis Nye Borgerlige, er store modstandere af den idé. Læs mere om partiernes holdninger her.

Stor stigning i patienter, der efterspørger diabetesmedicin

Det seneste halve år er der sket en markant udvikling i antallet af patienter – med eller uden diabetes – der frivilligt efterspørger diabetesmedicin.

Det fortæller praktiserende læge Benny Ehrenreich, der tidligere har oplevet at skulle overtale diabetespatienter til at stikke sig selv med medicinen.

Den store interesse kan også mærkes i regionerne. Senest har Region Hovedstaden sendt et brev ud til de praktiserende læger, hvor regionen indskærper, at lægerne ikke må give den omkostningstunge diabetesmedicin Ozempic til patienter, der blot vil bruge den til at tabe sig.

Brevet blev sendt, da regionen oplever at blive økonomisk klemt af den stigende efterspørgsel, fordi der gives tilskud til medicinen til diabetespatienter.

Rusland fejrede årsdagen for Den Røde Hærs sejr over Nazityskland

Ruslands præsident, Vladimir Putin, langede endnu en gang hårdt ud efter Vesten, da han tirsdag holdt tale i Moskva.

Det skete i forbindelse med den russiske Sejrsdag 9. maj, der markerer Sovjetunionens sejr over Nazityskland under Anden Verdenskrig.

Her sagde Putin blandt andet, at det russiske moderland er under angreb, og at Vesten spreder had og russofobi. Han forsøgte samtidig at trække tråde mellem den historiske krig og den aktuelle invasion af Ukraine.

Ifølge Putin er der "et nyt felttog undervejs mod Rusland" med mål om at ødelægge landet i noget, der "minder om nazisternes forsøg på verdensherredømme". Og det er årsagen til ”den katastrofe, som det ukrainske folk i dag gennemlever", lød det.

32-årig forlænger frivilligt sin fængsling

Den 32-årige mand, som er sigtet for bortførelsen af en 13-årig pige i Kirkerup, forlænger frivilligt sin varetægtsfængsling.

Det oplyser Karina Skou, som er den 32-åriges forsvarsadvokat, til Ritzau.

Hvis ikke manden havde forlænget frivilligt, skulle han være mødt i Retten i Næstved torsdag. Her skulle en dommer i givet fald have taget stilling til, om han fortsat skulle sidde varetægtsfængslet.

Den 32-årige mand blev varetægtsfængslet 17. april i sagen om bortførelsen, som han erkender sig delvist skyldig i.

Nordfyns borgmester går af efter kys til julefrokost

Nordfyns borgmester, Morten Andersen (V), trækker sig fra posten. Det skrev Nordfyns Kommune i en pressemeddelelse mandag aften.

Beslutningen kommer efter en episode til kommunens julefrokost sidste år. Her kyssede borgmesteren en kvindelig medarbejder på dansegulvet. Noget, han selv bekræftede i et opslag på Facebook, hvor han gav en "uforbeholden undskyldning" for sin ageren.

Ifølge politisk kommentator Jarl Cordua var det dog ikke kun kysset, men også den efterfølgende håndtering af sagen, som endte med at fælde borgmesteren.

Han har nemlig tidligere benægtet episoden, og det er ifølge Jarl Cordua det, at borgmesteren først afviser historien og siden må erkende forløbet, som ligger til grund for, at Morten Andersen nu må vige pladsen.