Dagens overblik: Danmark sender op mod 1200 soldater til Letland

To hospitalsdirektører er blevet fyret efter kræftskandalen, mens kommission vil afskaffe 10. klasse.

Efter en solrig april er naturen ved at tørste efter vand flere steder i landet, og særligt på Sjælland er tørkeniveauet ved at nå op i den høje ende af skalaen.

Noget, der dog ikke er tørt, er dagens nyhedsstrøm, hvor en længe ventet retssag er begyndt, mens en kæmpe donation er på vej fra Danmark til Ukraine.

Og det er her, vi begynder dagens overblik. Velkommen til.

Danmark sender til dato største donation til Ukraine

Et bredt flertal i Folketinget støtter en stor donationspakke for 1,7 milliarder kroner til Ukraine. Det oplyste ministrene på området tirsdag eftermiddag efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Pakken består af køretøjer, materiel, luftforsvar og ammunition, der skal hjælpe Ukraine med at gennemføre en offensiv de kommende måneder.

Derudover tilbyder Danmark en bataljon på op mod 1200 soldater til NATO’s forsvar af Baltikum, der skal bidrage til det kollektive forsvar og afskrække Rusland.

To hospitalsdirektører fyret efter kræftskandale

Sagen om lange ventetider for kræftpatienter koster nu to direktører på Aarhus Universitetshospital jobbet.

Det kom frem på et pressemøde foran regionshuset i Aarhus tirsdag formiddag.

De to direktører er hospitalsdirektør Poul Blaabjerg og lægefaglig direktør Claus Thomsen.

Ifølge regionsdirektør Pernille Blach Hansen er der sket ”retslige fejl”, der er sket med ”fuldt overlæg”.

Dommer giver altafgørende ja i Borglit-sagen

Tirsdag begyndte retssagen mod en 29-årig mand, der er tiltalt for drabet på højgravide Louise Borglit tilbage i 2016.

Sagen har fået stor omtale, blandt andet fordi politiet benyttede sig af en hemmelig politiagent til at få væsentlige detaljer ud af den nu tiltalte.

Disse oplysninger har dommerne tirsdag givet tilladelse til, at anklagerne mĂĄ bruge i sagen.

Tirsdag nĂĄede den tiltalte dog ikke at give forklaring, da han blev dĂĄrlig. Det er i stedet udskudt til onsdag.

Kommission vil afskaffe 10. klasse

Det kan være slut med 10. klasse i kommunerne og på efterskolerne, som vi kender det i dag, hvis det står til Reformkommissionen.

Kommissionen anbefaler nemlig, at 10. klasse ikke skal være en del fremtidens skolesystem. Det erfarer TV 2 og flere andre danske medier.

Allerede nu har forslaget fĂĄet kritik fra flere sider, blandt andet SF, Radikale Venstre og en forskningschef ved VIA College.

Fødevarestyrelsen advarer mod populær energidrik

Fødevarestyrelsen får for tiden flere henvendelser fra bekymrede forældre, der spørger, om det er forsvarligt at lade deres børn drikke den stærkt efterspurgte energidrik Prime.

Det får nu styrelsen til at gå ud med en advarsel om det amerikanske energimærke, hvis drikke har et højt indhold af enten vitaminer eller koffein.

Salget af energidrikken er nemlig ulovligt, fordi Prime ikke har gennemgået en sundhedsfaglig godkendelse, der er obligatorisk, når berigede føde- og drikkevarer skal sælges på det danske marked.