Dagens overblik: Lizette Risgaard vil undskylde over for mandlige ansatte

Regeringen er kommet med en ny plan for minkavlernes erstatning, mens en ukrainsk modoffensiv lurer i den nære fremtid.

Efter nogle kolde og blæsende dage begyndte det fredag igen at smage lidt af forår med masser af sol og rolige vindforhold – og disse takter ser ud til at fortsætte i weekenden.

Fagbevægelsen Hovedorganisation er derimod kommet i et massivt stormvejr, og det er også her, vi begynder ugens sidste overblik.

Velkommen til.

Lizette Risgaard går øjeblikkeligt på orlov

Fagboss i Fagbevægelsen Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, går på selvvalgt orlov. Det sker, efter at hun er kommet under anklage for at have udsat flere mandlige ansatte for uønsket seksuel opmærksomhed.

Anklagerne har dagen igennem fået flere forbund til at trække støtten til Lizette Risgaard. Samtidig iværksættes der en ekstern undersøgelse af Lizette Risgaard.

Lizette Risgaard erkendte tidligere fredag at have udvist upassende adfærd, og hun er klar til at undskylde ansigt til ansigt.

Den længe ventede ukrainske modoffensiv lurer

Ukraine har igen og igen sagt, at en modoffensiv kommer. Men hvor og hvornĂĄr ved vi stadig ikke.

En af årsagerne til, at det ikke er sket endnu, er vejret. Ukraine er stadig i muddersæsonen og må derfor vente på, at jorden bliver solid nok at køre på.

Mens offensiven lader vente på sig, har en række af missilangreb ramt flere steder i Ukraine fredag, herunder hovedstaden Kyiv.

Regeringen kommer med ny plan for minkavlernes erstatning

Udbetalingen af erstatninger til landets minkavlere har været voldsomt forsinket, men nu forsøger regeringen at få pengene ud hurtigere.

Det sker med en ny model for udbetaling af erstatning, som fødevareminister Jacob Jensen (V) har præsenteret fredag.

Konkret indebærer den nye model, at forskudsudbetalingerne til minkavlerne forhøjes fra cirka 50 procent af den forventede erstatning til cirka 70 procent.

Politiet opretter militærzoner i Esbjerg

I løbet af weekenden bliver der heftig aktivitet på havnen i Esbjerg, når fragtskibet ARC Endurance ankommer med lasten fuld af amerikansk krigsmateriel.

Udstyret skal sendes videre ud i Europa til de amerikanske styrker som led i operationen 'Atlantic Resolve', der er understøttet af forsvarsalliancen NATO.

I den forbindelse etablerer Syd- og Sønderjyllands Politi to midlertidige militære områder – et på havnen i Esbjerg og også et i Esbjerg Lufthavn. Det oplyser politiet selv i en pressemeddelelse.

DĂĄrligt vejr udskyder dansk plads i rumfartshistorien

Opsendelsen af SpaceX's Falcon Heavy-raket er fredag blevet udskudt et døgns tid på grund af dårlige vejrforhold. Opsendelsen markerer en plads til Danmark i rumfartshistorien.

Én af satellitterne, som Falcon Heavy-raketten skal bringe ud i rummet, er nemlig verdens mindste og udviklet af danske Space Inventor, som både har adresser på Skibbroggade i Aalborg og Vingårdstræde i København.

Det er første gang nogensinde, at så lille en kommunikationssatellit sendes ud i det geostationære bånd.