Dagens overblik: Alle NATO-lande er enige om ukrainsk medlemskab

Energiselskab ottedobler overskud. Politiet har beslaglagt fængslede energihandleres ejendomme. Og Mette Frederiksen har været i Italien.

Solen skinner denne forĂĄrsfredag, men for nogle energihandlere er det blevet alvorligt hedt.

For politiet har rettet lyset mod energisektoren, hvor flere ansatte og virksomheder nu mistænkes for svindel og karteldannelse.

Dette og meget mere kan du læse om i dagens nyhedsoverblik.

Velkommen til.

Alle NATO-lande er enige om ukrainsk medlemskab

Ifølge NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, er alle NATO-lande blevet enige om, at Ukraine med tiden vil blive et medlem af forsvarsalliancen. Han siger, at Ukraines retmæssige plads er i "den euro-atlantiske familie". Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Men det har lange udsigter og bliver først til virkelighed, når krigen med Rusland er slut. Det vurderer Peter Viggo Jakobsen, som er lektor ved Forsvarsakademiet.

Et af de officielle krav til et NATO-medlemskab er, at ansøgerlandet ikke må være i en aktuel krig.

Energiselskab ottedobler overskud

Energiselskabet Norlys havde i 2022 en nettoomsætning på 22 milliarder kroner og leverede et overskud på 4,2 milliarder kroner før skat. Det fremgår af energiselskabets årsrapport.

Overskuddet før skat er mere end otte gange så meget som året før. I 2021 tjente selskabet 491 millioner kroner før skat. I 2022 steg det til 4.181 millioner kroner.

De høje tal kommer efter et år med rekordhøje energipriser. Ifølge selskabet kommer årets overskud primært fra de delejede selskaber Norlys Energy Trading og Eurowind Energy.

Politiet har beslaglagt fængslede energihandleres ejendomme

Otte personer - tre direktører og fem medarbejdere - fra et energihandelsfirma blev onsdag anholdt og sigtet for markedsmanipulation.

Nu afslører Tinglysningen, at de tre direktører også har fået beslaglagt deres ejerandele i ejendomme i Nordsjælland og Aarhus. Det skriver Børsen.

Alle de otte sigtede har nægtet sig skyldige, men de er blevet varetægtsfængslet i fire uger.

49 jyske elselskaber undersøges for at drive kartel

Konkurrencestyrelsen undersøger 49 jyske elselskaber, herunder 46 fjernvarmeselskaber, for at drive kartel. Det skriver branchemediet EnergiWatch fredag.

Styrelsen vurderer, at de 49 selskaber har lavet konkurrencebegrænsende aftaler med det formål at hæve prisen på elmarkedet.

Omdrejningspunktet for sagen er et selskab med base i Ikast ved navn Effekthandel. Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har Effekthandel siden 2019 koordineret kraftværkers priser og overtrådt konkurrenceloven og EU's konkurrenceregler.

Mette Frederiksen i Italien for at diskutere migration – kalder situationen "katastrofal"

Migranter har den seneste tid krydset Middelhavet fra Afrika til Europa i stor stil. Derfor er det nødvendigt, at de europæiske lande skrider til handling, mener statsminister Mette Frederiksen (S), som fredag har besøgt den italienske premierminister, Giorgia Meloni.

- Det vælter ind til Italien, og det er en katastrofal situation. Først og fremmest for de arme mennesker, som risikerer livet hen over Middelhavet. Men også for Europa, for vi kan ikke modtage så mange mennesker, siger Mette Frederiksen fredag til TV 2.

Mette Frederiksen ønsker, at EU's ydre grænser styrkes. Italien derimod efterlyser en ny fordeling af asylansøgere i EU, så de fordeles ligeligt mellem EU-landene, og deres asylansøgning dermed ikke skal behandles i det første EU-land, de betræder.

***