Dagens overblik: 32-årig sigtet for frihedsberøvelse og voldtægter

Anklager opfordrer til kig på tidligere drabssager, Putin-kritiker får 25 år fængsel, og tidligere leder for de radikale forlader politik.

Det har været dagen derpå efter opklaringen af en 13-årig piges forsvinden. Og det har i sagens natur sat sit præg på nyhedsbilledet.

Vi er nok en del, der har haft lidt våde øjenkroge i den forbindelse, og det skyldes ikke alt sammen, at birkepollensæsonen er gået i gang.

Velkommen til dagens overblik.

Voldtægtssigtet bortfører 13-årig

Mandag er en 32-årig mand fra lokalområdet blevet sigtet for langvarig frihedsberøvelse ved retten i Næstved. Han er også sigtet for flere gange at skulle have udøvet vold, trusler om vold og have udsat den 13-årige for flere voldtægter.

Søndag klokken 14.48 blev manden anholdt på sin bopæl, og pigen blev fundet samme sted.

Mandagen igennem har politi og kriminalteknikere arbejdet på adressen, hvor den bortførte teenager blev fundet i live efter mere end et døgn i fangenskab.

Samtidig siger sagens specialanklager, Susanne Bluhm, at det vil være naturligt at se på andre uopklarede sager uden dog at konkretisere det nærmere.

I første omgang er den 32-årige mand varetægtsfængslet frem til 11. maj.

Vil have undersøgt sammenhæng til Emilie Meng-sag: - Alle sten bør vendes

Det skal undersøges, om der er en sammenhæng mellem den uopklarede mordsag på Emilie Meng og en aktuel sag med en bortført 13-årig pige.

Det mener Mai-Brit Storm Thygesen, der er bistandsadvokat i sagen om drabet på 17-årige Emilie Meng fra Korsør.

Emilie Meng forsvandt 10. juli 2016 i Korsør på vej hjem efter en bytur. Hun blev først fundet et halvt år senere i en sø ved Borup.

Fordi sagerne har sit udgangspunkt i samme forholdsvist afgrænsede område, kan der være en sammenhæng, mener advokaten.

Kommunale tiltag har virket og sænket strømforbrug markant

En række af landets kommuner har reduceret strømforbruget med 12,5 procent som følge af besparelser i forbindelse med krigen i Ukraine.

I 74 kommuner er strømforbruget samlet faldet med 12,5 procent, hvis man sammenligner med det estimerede forbrug fra oktober til og med februar. Besparelsen svarer til 7500 husstandes årlige elforbrug.

Tiltagene kom på baggrund af en mulig energikrise, da Rusland hen over året skruede ned for leverancerne af gas, inden landet i september drejede hanen helt i.

Ti iranske soldater dømt for nedskydning af fly

Det var iranske soldater, der i 2020 stod bag nedskydningen af et ukrainsk passagerfly ved Teheran.

Den øverstbefalende har fået 13 års fængsel, mens de øvrige 9 ifølge nyhedsbureauet AFP har fået mellem 1 og 3 års fængsel.

Flyet blev ramt af to jord til luft-missiler. Alle 176 ombordværende omkom.

Pårørende til de dræbte, der hovedsageligt var canadiske og iranske statsborgere på vej via Kyiv til Canada, har afvist søndagens afgørelse som en ren skueproces.

Sofie Carsten Nielsen forlader Folketinget

Efter 12 år som medlem af Folketinget forlader Sofie Carsten Nielsen nu Christiansborg til fordel for et job i Dansk Industri.

Den 47-årige toppolitiker tiltræder stillingen som såkaldt EU bio project director.

Ifølge den forhenværende leder af Radikale Venstre dækker det begreb over noget med grønne løsninger, viden og forskning, og hun betegner det som et ønskejob.

I november trådte Sofie Carsten Nielsen af som leder for de radikale som konsekvens af et valgresultat, der efterlod partiet halveret.

***