Dagens overblik: Claus Hjort er tiltalt for fem lækager

Den danske grænsekontrol lempes, fagbevægelsen udelukker Socialdemokratiet fra 1. maj-fejringer, og FBI har anholdt en 21-årig soldat for stor læk.

Millioner af danskere har fredag startet weekenden med et lidt højere beløb på kontoen.

I dag begyndte Skattestyrelsen nemlig at udbetale de overskydende skattekroner, som danske skatteborgere har betalt for meget i det seneste indkomstĂĄr.

I alt bliver 25,5 milliarder kroner overført til over 3,8 millioner borgere. Det svarer til, at tre ud af fire danskere i gennemsnit skal have 6650 kroner tilbage hver.

Velkommen til dagens overblik.

Claus Hjort tiltales for fem lækager

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er tiltalt for at have røbet statshemmeligheder ved fem lejligheder. Det fremgår af anklageskriftet, der blev offentliggjort fredag.

Anklageskriftet er anonymiseret i en sådan grad, at man hverken kan se, til hvem eller i hvilke situationer Claus Hjort Frederiksen ifølge anklagemyndigheden har lækket statshemmeligheder.

Det fremgår dog, at der er fundet 29 konkrete udtalelser, som – ifølge anklagemyndigheden – er et brud på tavshedspligten.

I alle fem forhold er Claus Hjort Frederiksen tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf 109, der har en strafferamme på 12 års fængsel. Tidligere fredag oplyste Københavns Byret dog, at sagen vil blive behandlet som en domsmandssag. Det betyder, at anklagemyndigheden ikke vil kræve en straf på mere end fire års fængsel.

Markant lempelse af den danske grænsekontrol

Grænsekontrollen mod Sverige ophæves fra 12. maj, mens grænsekontrollen mod Tyskland omlægges, så der kontrolleres færre indrejsende. Det har regeringen fredag meddelt EU-Kommissionen.

Når regeringen opretholder grænsekontrollen mod Tyskland, er det, fordi den finder det nødvendigt for at imødegå de trusler, som Danmark står over for, lyder det fra ministeriet. Den nye grænsekontrol mod Tyskland vil som udgangspunkt løbe fra 12. maj til 11. november.

Omlægningen mod Tyskland betyder, at der vil blive kontrolleret færre indrejsende, da politiet i højere grad vil lave kontroller på baggrund af "politifaglige vurderinger".

Rumfartøj er sendt på rejse mod Jupiter

Rumfartøjet Juice er fredag eftermiddag blevet sendt afsted på en otteårig rejse gennem solsystemet og med retning mod Jupiter.

Det skete som planlagt klokken 14.15 dansk tid, viser direkte billeder fra Det Europæiske Rumagentur (ESA). Anden gang var dermed lykkens gang for affyringen, som torsdag måtte udskydes med et døgn.

Det ubemandede fartøj blev sendt afsted fra den europæiskstyrede rumhavn i Kourou i Fransk Guyana i det nordlige Sydamerika.

De næste otte år skal Juice flyve gennem solsystemet og efter planen nå frem til Jupiters måner. Her skal det undersøges, om de iskolde måner kan huse udenjordisk liv i deres store isdækkede have.

Fagbevægelsen udelukker Socialdemokratiet fra 1. maj-fejringer

Utilfredsheden med Socialdemokratiet er nu så voldsom i fagbevægelsen, at de røde politikere får særdeles svært ved at indtage talerstolen 1. maj langt de fleste steder i landet.

Arbejdernes internationale kampdag er ellers traditionelt den helt store fælles festdag for fagbevægelsen og Socialdemokratiet. Men i år har 16 ud af 17 lokalafdelinger under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) besluttet, at det gamle arbejderparti ikke er velkomment på kampdagen.

Utilfredsheden skyldes først og fremmest regeringens afskaffelse af store bededag. Fagbevægelsen mener nemlig, at regeringen med afskaffelsen af helligdagen griber ind i basale vilkår i den danske arbejdsmarkedsmodel. Og det er så voldsomt et indgreb, at det skal have konsekvenser for socialdemokraterne, lyder det.

21-årig anholdt for at lække amerikanske efterretningspapirer

FBI har torsdag aften dansk tid anholdt Jack Teixeira, en 21-årig soldat fra Massachusetts, som den hovedmistænkte i sagen om hundredvis af lækkede efterretningsdokumenter.

Jack Teixeira gør tjeneste i efterretningsafdelingen hos Massachusetts Air National Guard. Samtidig har han været den uformelle leder af en lukket onlinegruppe kaldet Thug Shaker Central, hvor de mange efterretningspapirer først blev delt.

Lækken beskrives som en af de mest alvorlige sikkerhedskrænkelser siden 2013, da flere end 700.000 dokumenter blev offentliggjort på hjemmesiden WikiLeaks.

Justitsminister Merrick Garland oplyste torsdag, at den 21-årige vil blive sigtet for spionage – en forbrydelse, der i værste fald kan koste ti års fængsel. For hvert stjålet dokument vel at mærke.