Han skrev sin ph.d. om forsvundet dansk maleri for 40 år siden – nu er det fundet
Ifølge ekspert er der en særlig grund til, at den græske stat ikke har interesseret sig for det danske maleri.
For Peter Nørgaard Larsen var det næsten uvirkeligt, da Carl Bloch-maleriet ’Prometheus' befrielse’ i februar kom op på væggen på Statens Museums for Kunst.
Det 12 kvadratmeter store maleri, der havde været væk i 90 år, trak flere overskrifter i de danske medier, men for Peter Nørgaard Larsen var det noget helt særligt.
- Jeg lovede mig selv, at jeg ikke ville sige: ”Nej, hvor er det dog stort”. Det var det eneste, jeg ikke ville sige, men jeg tror faktisk, det var det, jeg sagde, for det er sindssygt stort, fortæller han i ’Go’ aften LIVE’.
Udstillingen er nemlig afslutningen på en 40 år gammel jagt for museumsinspektøren.
Han lod sig rive med, for ’Prometheus' befrielse’ og kunstneren Carl Bloch har haft Peter Nørgaard Larsens interesse, siden han var studerende i 1980’erne.
Allerede dengang havde det været forsvundet i årtier, og der var mange teorier om, hvor maleriet var endt.
Jagten på maleriet
Mens Peter Nørgaard Larsens medstuderende interesserede sig for anerkendte franske malere, skrev Peter Nørgaard Larsen sin ph.d.-afhandling om ’Prometheus' befrielse’ og Carl Bloch, der dengang blev betragtet som både kedelig og kitsch.
Maleriet var senest blevet udstillet i Danmark på Charlottenborg i 1932, inden det blev returneret til den græske kongefamilie, der havde bestilt det af den danske kunstner i 1863.
Siden har man ikke vidst med sikkerhed, hvor det befandt sig, eller om det stadig eksisterede.
At maleriet skulle dukke op i Grækenland efter mere end 90 år, og nu kan hænge på Statens Museum for Kunst, hvor Peter Nørgaard Larsen arbejder som overinspektør og seniorforsker, kalder han derfor selv "et lykketræf".
For da en ung kollega sidste år spurgte Peter Nørgaard Larsen, om de ikke skulle forsøge at finde det forsvundne maleri, var han umiddelbart ikke begejstret for idéen.
- Ingen har kunnet finde det. Det er forsvundet, det er brændt, det er bare væk, og det må vi acceptere, tænkte han.
Der har været skovbrande, der har været ved at tage livet af det
Jakob Steen Olsen, kongehuskommentator, Berlingske
Men den unge kollega var stædig, og Peter Nørgaard Larsens rakte derfor ud til sin kollega i Ribe, der tilbød at tjekke sine arkiver.
Og det viste sig, at hun havde et spor.
- De havde et brev liggende fra det græske nationalgalleri i Athen, hvor en medarbejder skrev til dem, at billedet med Prometheus' befrielse stod på en liste, som Kong Konstantin II havde udfærdiget med henblik på, hvad han gerne ville have sendt til sit eksil i London, fortæller han.
Peter Nørgaard Larsen tog derfor kontakt til det græske kulturministerium, og det viste sig, at maleriet lå på et arkiv i Athen sammen med andre værdier, der har tilhørt den græske kongefamilie.
Forladt græsk slot gemte maleri
Når ’Prometheus' befrielse’ stod på en liste over værdier hos det græske nationalgalleri, ligger der ifølge Peter Nørgaard Larsen en logisk forklaring bag.
Maleriet blev oprindeligt bestilt af den danskfødte Kong Georg I af Grækenland i 1863.
Det hang, eller befandt sig hvert fald, 27 kilometer uden for Athen på sommerslottet ’Tatoi’, som den græske kongefamilie havde ejet gennem generationer.
Men i 1967 ændrede den politiske stemning sig i Grækenland, og den kongelige familie måtte flygte ud af landet.
Tatoi blev efterladt med værdier for millioner, men det er ikke noget, der har været prioriteret hos den græske stat, forklarer Jakob Steen Olsen, der er kongehuskommentator hos Berlingske.
- Det er blevet hærget af folk, der er brudt ind og har taget ting, der er et tag, der er faldet ned et sted, der har været skovbrande, der har været ved at tage livet af det.
Slot bliver til museum
Slottet og dets værdier var i mange år en del af en strid mellem Kong Konstantin II og den græske stat.
Han krævede at få milliarderstatning for de værdier og slotte, den afsatte royale familie havde efterladt, og udfærdigede en liste over værdier, som han ønskede at få sendt til London, hvor han boede indtil 2013 - heriblandt det danske maleri.
Og det er ikke kun ’Prometheus' befrielse’, der er blevet genopdaget.
Den græske stat er ved at gøre slottet, der også hvilested for den græske kongefamilie, til et museum for den græske royale familie.
Efter den græske stat er begyndt at registrere værdier og genstande fra Tatoi, er det kommet frem, at slottet også har gemt på flere Rolls-Royes’er, gamle sportsvogne, en vinkælder, antikke vaser, dragter og whisky fra Dronning Elizabeths II’s tronbestigelse.
Og Peter Nørgaard Larsen glæder sig til at opleve det nye museum.
- Jeg er en meget glad overinspektør, og jeg glæder mig især til at skulle en tur til Athen og besøge det her slot, og se billedet hænge der i et trapperum, eller hvor det er, lyder det.
’Prometheus' befrielse’ er nemlig kun til låns indtil 29. maj, hvorefter det skal sendes retur til Grækenland, forklarer han.
Se hele indslaget med Peter Nørgaard Larsen og Jakob Steen Olsen i 'Go' aften LIVE på TV 2 PLAY.