Røgsløret fra tobaksindustrien

Ekspert om TV 2s skjulte optagelser: - Jeg er målløs over, at tobaksindustrien tør det her

Med skjult kamera har TV 2 afdækket, hvordan e-cigaretter er blevet delt ud til flere arrangementer.

Tobaksbranchen reklamerer for nye nikotinprodukter direkte over for unge, selvom al reklame er forbudt i Danmark.

Det afdækker TV 2 i dokumentaren ’Røgsløret fra tobaksindustrien’, som igennem mere end et år har undersøgt, hvordan tobaksindustrien forsøger at sælge deres nye produkter såsom e-cigaretter og nikotinposer til unge.

Det er lovligt at sælge, men det er til gengæld ulovligt at reklamere for dem, fordi de indeholder nikotin.

En professor i tobaksforebyggelse og en professor i markedsføringsret har set TV 2s skjulte optagelser fra forskellige arrangementer. De vurderer begge, at begivenhederne er i strid med dansk lovgivning, som forbyder kommercielle arrangementer, der fremmer salget af tobaks- og nikotinprodukter.

Målløs professor

De skjulte optagelser viser, hvordan der blev delt e-cigaretter og nikotinkapsler ud til de inviterede ved de gratis arrangementer. Med til festerne var unge mennesker og influencere, og til et arrangement lå en lille æske med en e-cigaret og nikotinkapsler fra British American Tobacco ved hver plads.

Til et andet arrangement lå produkterne i små, skinnende poser på bordene. Det var eventbureauet Dark & Shiny, der stod for det praktiske ved arrangementerne, og som på firmaets Instagram-profil offentligt reklamerede for dem.

Eventbureauet Dark & Shiny bekræfter over for TV 2, at de har uddelt nikotinprodukter, men de afviser, at gæsterne har fået dem gratis.

Firmaet vil ikke svare på, om de får penge af British American Tobacco, eller hvilken interesse de har i at uddele e-cigaretter.

- Jeg er målløs over, at tobaksindustrien tør det her, at de på den her måde bestikker unge mennesker. Det er helt uacceptabelt, siger professor i tobaksforebyggelse fra Københavns Universitet Charlotta Pisinger.

Også professor i markedsføringsret ved CBS Jan Trzaskowski har set de skjulte optagelser, og han vurderer, at det er et brud på loven.

- Der er jo et klart forbud mod udlevering af tobaksprodukter, e-cigaretter og lignende. Det fremgår tydeligt af loven. Og det her ligner helt tydeligt en udlevering af de produkter, siger han.

British American Tobacco har afvist at deltage i et interview, men skriver i et skriftligt svar:

- BAT Danmark deler ikke gratis produkter ud. Hvis uddeling er sket, er dette uden BAT Danmarks medvirken, viden og accept.

Tobaksfirma: Vi går ikke efter unge

Færre køber cigaretter, men forbruget af de små nikotinposer og e-cigaretter er steget. Faktisk er andelen af unge, der ryger, vaper eller tager snus til enten hverdag eller fest, steget fra 26,3 procent til 35,1 procent fra 2020 til 2022.

Det viser den årlige undersøgelse af unges forbrug af nikotinprodukter, som også går under navnet Paragraf Røg. Undersøgelsen er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed.

Tobaksindustrien satser på de nye produkter, mens verdens største tobaksfirmaer som Phillip Morris og British American Tobacco forsøger at lægge afstand til de klassiske cigaretter.

Philip Morris’ danske kommunikationschef, Christopher Arzrouni, som ikke er ansvarlig for de arrangementer, dokumentaren afdækker, siger, at målgruppen er voksne rygere, som man vil have til at stoppe eller til at overveje nogle af de røgfrie produkter.

Han siger også, at man ikke markedsfører de nye produkter, og at de heller ikke går efter de unge.

- Det er imod vores mission, lyder det fra Christopher Arzrouni.

Men den hopper Charlotta Pisinger ikke på.

- Udadtil vil de naturligvis sælge det som, at det her er noget, der er forbeholdt de stakkels gamle rygere, som ikke kan holde op med at ryge. Men det kan de ikke leve af. De er selvfølgelig nødt til at have fat i nogle unge mennesker, som de tiltrækker med de her produkter, siger hun.

Arrangementet på Hive

Det seneste arrangement, der er skjulte optagelser fra, er fra efteråret 2022.

På den københavnske natklub Hive var hundredvis af 7-eleven-ansatte og personale fra barer i Danmark inviteret, og arrangøren var British American Tobacco. I invitationen stod der, at tobaksvirksomheden “inviterer til en uforglemmelig aften”, og at “British American Tobacco byder på fri bar hele aftenen”.

Musikere som Orgi-E, Kesi, Topgunn, Kidd og Emil Lange var på programmet.

Anledningen var, at tobaksfirmaet lancerede et nyt produkt, som hedder Glo. Det er opvarmet tobak, som man ryger gennem en opvarmningsenhed.

Indenfor på Hive blev Glos logo vist på tv-skærmene, væggene var blevet tapetseret med det, og det var også trykt på sælgernes T-shirts. I dagens anledning solgte de produktet til en tredjedel af prisen til de unge.

British American Tobacco bekræfter over for TV 2, at de står bag arrangementet, og de skriver, at drikkevarerne på Hive var gratis, men at der ikke blev uddelt vareprøver.

Tobaksvirksomheden skriver også, at arrangementet “afvikles i overensstemmelse med dansk lovgivning”.

Men spørger man Jan Trzaskowski, er der ingen tvivl om, at der her er tale om reklame.

- Det er ikke skjult. Man er ikke i tvivl om, hvem der har inviteret, siger han.

Han pointerer, at der i loven er en snæver undtagelse, så fagfolk kan tale med hinanden. Men efter hans mening ser det ikke ud til at være tilfældet her.

- Det ligner, at man har inviteret bredt, og at det ikke er fagligheden, som er i højsædet, men mere noget andet – altså en god fest, siger Jan Trzaskowski.

Optaget med skjult kamera

For at undersøge tobaksindustriens overholdelse af det vidtgående reklameforbud havde dokumentarholdet sat et møde op mellem en forhandler på den ene side og en sælger fra British American Tobacco på den anden. Sælgeren var også tilknyttet arrangementet på Hive.

Mødet blev optaget med skjult kamera, og på de skjulte optagelser fortæller sælgeren, at British American Tobacco afholder såkaldte ”aktiveringer”, der har til formål at promovere deres nye nikotinprodukter.

- Vi vil gerne have det ud, så folk også ser det. Det kan være om aftenen, hvor folk måske drikker lidt mere, fortalte sælgeren.

De skjulte optagelser viser, at British American Tobacco tilbyder at betale for arrangementer, der aktiverer deres nikotinprodukter.

Ifølge Jan Trzaskowski er lovgivningen på det her område “ret hård”.

- Udgangspunktet er, at al markedsføring er ulovlig. Det er ikke et snævert markedsføringsbegreb. Det er udvidet til også at omfatte kommercielle aktiviteter, som har den direkte eller indirekte virkning at fremme salget af de her produkter, siger han.

British American Tobacco har ikke ønsket at uddybe de skriftlige svar i et interview. De skriver:

- BAT Danmark overholder den til enhver tid gældende lovgivning og accepterer ikke lovovertrædelser – hverken fra medarbejdere eller samarbejdspartnere, skriver firmaet.

Se 'Røgsløret fra tobaksindustrien' på TV 2 torsdag aften klokken 20.40 eller nu på TV 2 Play.