Dagens overblik: Ny migrantkrise er under opsejling

Omfattende hackerangreb, dronningens afbud og en lurende migrantkrise er blandt dagens nyheder.

Velkommen til dagens overblik pĂĄ denne tirsdag i april.

I dag skal vi forbi truende meldinger fra Nordkorea, et omfattende cyberangreb og mangel på lærere.

Men vi starter med en ulmende krise.

Ny migrantkrise er under opsejling, og hovedĂĄrsagen er ny

Den italienske kystvagt har de seneste dage arbejdet på højtryk for at redde migranter fra synkefærdige både i Middelhavet.

Mandag og tirsdag blev 700 personer reddet ud af en gammel fiskerbĂĄd, mens en anden bĂĄd med knap 400 personer ombord blev eskorteret til land. Alle er nu pĂĄ vej mod Sicilien.

Den italienske premierminister, Giorgia Meloni, advarede fredag om, at antallet af migranter, der søger mod Europa, vil stige markant, hvis der ikke sikres finansiel stabilitet i Tunesien.

Særligt den aktuelle situation i Tunesien har medført en stor strøm af migranter og flygtninge, lyder det fra Hans Lucht, der er seniorforsker i migration og global orden ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Tunesien er blevet meget ustabil – både økonomisk og politisk. Og så har man fra den tunesiske regerings side udpeget migranter til at være syndebukke for den her situation.

Flere uddannelser ramt af omfattende hackerangreb

Professionshøjskolen Via University College har over påsken været udsat for et omfattende hackerangreb.

Det bekræfter digitaliseringsdirektøren, Bjarne Grøn, over for TV 2.

- Lørdag blev vi kontaktet af Center for Cybersikkerhed, der fortalte os, at der var stor interesse for vores systemer udefra. Vi vælger derfor ret hurtigt at lukke alle systemerne ned, siger han.

Nærmere undersøgelser har vist, at det er it-fællesskabet ITS, som er blevet angrebet. ITS har base hos Via University College og bruges af en lang række skoler i Midt- og Nordjylland.

Bjarne Grøn kan ikke oplyse, hvem der står bag hackerangrebet, eller hvad formålet med angrebet er.

Dronning Margrethe melder afbud til kroning af kong Charles

Dronning Margrethe deltager ikke i kroningen af kong Charles 6. maj i Storbritannien, fordi hun forsat skal genoptræne efter en rygoperation, som er hendes anden.

Det bekræfter kongehusets presseafdeling over for Ritzau.

Dronning genoptager på sin 83-årsfødselsdag på søndag sine funktioner som regent efter rygoperationen i februar. Men hun deltager ikke i kroningen knap tre uger efter grundet ryggen.

I kongehusets kalender fremgĂĄr det, at kronprinsparret deltager i den officielle kroning af den britiske konge.

Han blev konge af Storbritannien, da hans mor, dronning Elizabeth, gik bort i september 2022. Hun blev 96 ĂĄr og regerede i 70 ĂĄr.

Flere vikarer end nogensinde i folkeskolen – uddannede lærere forsvinder

De danske folkeskoler bruger næsten dobbelt så mange lærervikarer i dag sammenlignet med for ti år siden. Det viser tal fra Danmarks Lærerforening.

I blandt andet Næstved Kommune er forbruget af lærervikarer steget fra cirka 24 fuldtidsstillinger i 2013 til 43 stillinger i 2022.

Samtidig er knap hver femte lærerstilling forsvundet i samme periode.

Børne- og undervisningsminister Mathias Tesfaye (S) ser også et problem i tallene.

- Forældrenes opfattelse af folkeskolen er positiv, og børnene trives. Men jeg vil gerne have andelen af læreruddannede markant op, siger han.

Kim Jong-un gennemgår angrebsplaner mod Sydkorea og varsler mere offensiv afskrækkelse

Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, mødtes mandag med højtstående militærfolk for at gennemgå landets forberedelser i tilfælde af krig.

Her understregede han behovet for at udvide Nordkoreas krigsafskrækkelse på "en mere praktisk og offensiv måde" – formentlig med henvisning til landets atomvåben.

Det rapporterer nordkoreanske statsmedier, der også har offentliggjort billeder fra mødet, hvor man blandt andet kan se Kim Jong-un stå og gestikulere foran et kort.

Mødet i Den Centrale Militærkommission fandt sted på et tidspunkt, hvor spændingerne på den koreanske halvø er intensiveret som følge af den seneste tids fælles militærøvelser mellem Sydkorea og USA og adskillige nye missiltests i Nordkorea.