Husk lyd
3. apr. 2023 13.56
Tryk dig videre i højre side
Det sociale medie Tiktok er udviklet i Kina, men kineserne selv må ikke bruge Tiktok. I stedet bruger kineserne appen Douyin. TV 2 satte sig for at finde ud af, hvor stor forskel der er på de to.
Vi bad tiårige Alma Louise fra Middelfart om at tænde for Tiktok i ti minutter og optog hendes feed. Så bad vi tiårige Mao Xinyu i Beijing om at gå på Douyin og optog hendes.
Vi starter med et sammenklip af Alma Louises feed...
Nemlig den hos Mao Xinyu i Beijing, der på sine ti minutter så videoer i et helt andet tempo og om nogle helt andre emner.
Alma Louise fra Middelfart blev præsenteret for 38 videoer med musik, dans og influencere på sine ti minutter. Mao Xinyu fra Beijing blev i sine ti minutter kun præsenteret for 17 videoer, og de bestod mest af undervisningsmateriale for børn.
Og selvom der her kun er tale om én dansk og én kinesisk pige, så er det ifølge en reklamefilm ikke tilfældigt.
Styret i Kina har indført regler for, at børn kun må bruge Douyin 40 minutter om dagen, og hvis de ser for længe på skærmen, tvinger appen dem til at holde pause. Firmaet bag Douyin gør ikke nogen hemmelighed ud af, at de forsøger at gøre kinesiske børn klogere.
Se bare deres reklamevideo.
Hos i Vesten ser kineserne ikke ud til at have samme bekymringer.
- Det er næsten, som om de anerkender, at teknologien har indflydelse på børns udvikling, og derfor har lavet deres egen spinatversion af Tiktok, mens de eksporterer opiumversionen til resten af verden, sagde Googles tidligere etikmedarbejder Tristan Harris til tv-programmet ’60 Minutes’ sidste år.
Og en ekspert ser en klar tendens i pigernes eksempler.
AP
André Ken Jakobsson, der forsker i hybrid krigsførelse på Syddansk Universitet, undrer sig over forskellen på de videoer, som pigerne blev præsenteret for.
- Det er svært at se som andet end et bevidst valg, siger han til TV 2.