split

Husk lyd

Nyheder

To piger testede Tiktoks algoritme i Danmark og Kina – se forskellen, som ekspert kalder "bevidst"

3. apr. 2023 13.56

Tryk dig videre i højre side

Logoet for TikTok og den kinesiske udgave der hedder Douyin.

Hvor stor er forskellen?

Det sociale medie Tiktok er udviklet i Kina, men kineserne selv må ikke bruge Tiktok. I stedet bruger kineserne appen Douyin. TV 2 satte sig for at finde ud af, hvor stor forskel der er på de to.

.

Vi bad tiårige Alma Louise fra Middelfart om at tænde for Tiktok i ti minutter og optog hendes feed. Så bad vi tiårige Mao Xinyu i Beijing om at gå på Douyin og optog hendes.

Vi starter med et sammenklip af Alma Louises feed...

.

Nu skal du opleve en helt anden virkelighed

Nemlig den hos Mao Xinyu i Beijing, der på sine ti minutter så videoer i et helt andet tempo og om nogle helt andre emner.

.

Alene når vi tæller antallet af videoer på de ti minutter, er der tydelig forskel.

.

Stor forskel i indhold og antallet

Alma Louise fra Middelfart blev præsenteret for 38 videoer med musik, dans og influencere på sine ti minutter. Mao Xinyu fra Beijing blev i sine ti minutter kun præsenteret for 17 videoer, og de bestod mest af undervisningsmateriale for børn.

Og selvom der her kun er tale om én dansk og én kinesisk pige, så er det ifølge en reklamefilm ikke tilfældigt.

douyin

Klare regler i Kina

Styret i Kina har indført regler for, at børn kun må bruge Douyin 40 minutter om dagen, og hvis de ser for længe på skærmen, tvinger appen dem til at holde pause. Firmaet bag Douyin gør ikke nogen hemmelighed ud af, at de forsøger at gøre kinesiske børn klogere.

Se bare deres reklamevideo.

.

"Opiumversion" til Vesten

Hos i Vesten ser kineserne ikke ud til at have samme bekymringer.

- Det er næsten, som om de anerkender, at teknologien har indflydelse på børns udvikling, og derfor har lavet deres egen spinatversion af Tiktok, mens de eksporterer opiumversionen til resten af verden, sagde Googles tidligere etikmedarbejder Tristan Harris til tv-programmet ’60 Minutes’ sidste år.

Og en ekspert ser en klar tendens i pigernes eksempler.

AP

Sagen handler om hele 36 forhold, hvor den 30-årige mand skal have udsat 26 forskellige ofre for adskillige tilfælde af voldtægt, vold, krænkelser og ulovlig tvang.

André Ken Jakobsson, der forsker i hybrid krigsførelse på Syddansk Universitet, undrer sig over forskellen på de videoer, som pigerne blev præsenteret for.

- Det er svært at se som andet end et bevidst valg, siger han til TV 2.

.