Dagens overblik: Svensk politi anholder fem for terrorplaner efter Paludans koranafbrænding

Putin frygter for sit liv, hævder oppositionsgruppe, Finland optaget i NATO og lastvognsdemo skaber kaos i København.

Årets første forårsdag lader vente på sig, og de seneste prognoser peger heller ikke på, at varmen kommer bragende den næste uges tid.

Sådan lyder prognosen fra TV 2 Vejret, så det nærmeste, vi kommer det lige foreløbig, er nok at lade Kim Larsen synge Ludvig Holsteins 'Det er i dag et vejr' og sende en tanke til den søde vår, der atter er nær.

Velkommen til dagens overblik.

Svensk politi anholder fem for terrorplaner i forbindelse med koranafbrænding

Svensk politi skred torsdag morgen til anholdelse af i alt fem personer, der er mistænkt for terror.

Sagen er ifølge den svenske efterretningstjeneste Säpo én af flere, der efterforskes i kølvandet på en koranafbrænding i januar.

Her foranstaltede den højreradikale partistifter Rasmus Paludan en omdiskuteret aktion ved den tyrkiske ambassade i Stockholm.

Det er frygt for terrortrusler både mod Sverige og landets interesser i udlandet, der ligger til grund for det øgede terrorberedskab.

Paludan kalder situationen for "ærgerlig", men mener i øvrigt ikke, at han har været med til at højne terrortruslen i Sverige.

Her er beviset pĂĄ, at Putin frygter for sit liv, siger oppositionsgruppe

Ruslands præsident, Vladimir Putin, lever livet farligt.

Det mener i hvert fald en oppositionsgruppe, som har afsløret billeder af et avanceret missilsystem omkring Putins palads i bjergene nord for Sotji i den sydlige del af Rusland.

Organisationen, der hører til den fængslede oppositionspolitiker Aleksej Navalnyjs støtter, har netop offentliggjort en video på Youtube-kanalen Navalnyj Live.

Vladimir Putin har opstillet Pantsir-systemerne ved flere af sine skiftende residenser, hvor han opholder sig med jævne mellemrum. Og det er ifølge en amerikansk militæranalytiker for at få maksimal beskyttelse mod luftangreb og anden form for attentater.

Finland officielt optaget i NATO

Finland er nu officielt medlem af forsvarsalliancen NATO.

Det ligger fast efter en ceremoni i NATO-hovedkvarteret i Bruxelles tirsdag eftermiddag.

Optagelsen betyder, at Finland nu vil deltage fuldt ud i alle møder og alle militære anliggender i NATO som det 31. medlemsland.

BĂĄde Finland og Sverige har i ĂĄrtier stĂĄet udenfor alliancen under neutralitet, men efter invasionen i Ukraine har truslen fra Rusland fĂĄet dem pĂĄ andre tanker.

Vrede vognmænd protesterede i Københavns gader og foran Borgen

Omkring 100 lastbilschauffører strømmede tirsdag til Christiansborg for at demonstrere.

Vognmændene og Dansk Industri er vrede over en ny aftale, der vil indføre en kilometerbaseret afgift for lastbiler på de danske veje.

Aftalen vil gøre det dyrere for vognmænd at køre i benzin- og dieseldrevne lastbiler fra 2025.

Kritikken er, at afgiften rammer skævt, så vognmændene i yderkommunerne kommer til at betale den største pris.

Familie flyttede pĂĄ landet og har skraldet madbudgettet i bund

Familien Arnth fra Billum forsøger at leve så bæredygtigt som muligt, og det har givet dem økonomisk overskud og tid.

Madbudgettet er reduceret med 80 procent om mĂĄneden hos den vestjyske familie.

Tricket er at skralde hos supermarkeder, hvor der dagligt smides mad og varer ud grundet brudt emballage, overskredet salgsdato, overfladiske stød eller lignende.

Og det overordnede mål er ikke bare at banke madbudgettet i bund, men også at leve mere klimavenligt ved at dæmme op for ressourcespild.

Der hører også både køkkenhave, frugttræer og høns til den gamle landejendom, hvor familien på fire har et madbudget på 1000 kroner om måneden.