Hun tog til sexolog for at stoppe med at fake orgasme – her er, hvad hun lærte
Sexolog afliver udbredt myte: Kvinder har ikke svært ved at få orgasmer.
Naomi Alexia Ettrup har ikke tal på, hvor mange gange hun har faket orgasmer. For det sker så tit, at hun for længst har mistet overblikket.
- Alle mænd, jeg har været sammen med, tror, at jeg har fået en orgasme under sex. I virkeligheden faker jeg hver gang, fortæller den 22-årige studerende.
Det er ikke, fordi hun ikke kan få orgasmer. Det lykkes, hver gang hun har sex med sig selv. Men lige så snart hun er sammen med en partner, sker det ikke.
- Jeg føler ikke, at sex er ligeværdigt. Det er altid manden, der kommer, og det er aldrig mig. Jeg synes helt ærligt, at der skal sættes mere fokus på vaginal orgasme, siger Naomi Alexia Ettrup.
TV 2 Echo møder hende i en lejlighed i Høje Taastrup vest for København, hvor hun lige nu er midlertidigt roomie med sin mor og katten Chewie, imens hun leder efter et nyt sted at bo.
Naomi Alexia Ettrup har langt, mørkt hår, en spinkel statur og er i dag iført en hvid hættetrøje med et englevingeprint på ryggen. Til daglig læser hun en HF, arbejder på en natklub og er rytter i den lokale rideklub.
Og så oplever hun altså, at mænds orgasme er en selvfølge, mens kvinders ikke prioriteres. Og det er hun træt af.
Derfor har TV 2 Echo taget Naomi Alexia Ettrup med til sexolog for at få nogle tips til, hvordan hun kan bryde den kollektive løgn om vaginal orgasme og få et bedre sexliv.
Hvad hun lærte, vender vi tilbage til.
Verdensomspændende problematik
Naomi Alexia Ettrup er langt fra alene med problemet. Faktisk skriver hun sig ind i en række danske og internationale undersøgelser, som viser, at kvinder får færre orgasmer under samleje end mænd. Det gør sig især gældende under heteroseksuel sex.
I USA kaldes problemet the pleasure gap – orgasmekløften – og en amerikansk undersøgelse viser, at mens 91 procent af mænd ofte får orgasme under sex, gælder det kun 39 procent af kvinderne.
Og en ny rundspørge blandt sexlegetøjsbutikken Klub Venus' medlemmer viser eksempelvis, at 44 procent af adspurgte kvinder, der har sex med personer med penis, ikke oplever, at deres nydelse blev prioriteret på niveau med deres partners under sex.
En anden undersøgelse – Projekt Sexus fra 2019 – peger i samme retning. Den viser blandt andet, at en fjerdedel af unge kvinder mellem 15 og 24 angiver at have haft svært ved at få orgasme under sex i det seneste år.
Orgasmekløften er altså et veldokumenteret problem. Og da TV 2 Echo søgte kilder, skrev mere end 20 personer ind med historier, der minder om Naomi Alexia Ettrups.
Da Naomi Alexia Ettrup blev præsenteret for omfanget, blev hun bekræftet i beslutningen om at mødes med jordemoder og sexolog Shabnam Azizi.
- Jeg får nogle gange en følelse af, at mænd bare vil have forspil overstået, så de kan komme til den del, hvor de får en orgasme. Man bliver lidt vant til aldrig at komme, og det er ikke fair, siger hun.
Sex er ikke ligestillet
De to nåede nærmest ikke at sætte sig til rette i sofaen, hvor deres samtale skulle foregå, før Shabnam Azizi fastlog, hvor almindelig Naomis oplevelse er.
- Det skyldes, at det kan være svært at tale om kvindens behov under sex, siger den 27-årige jordemoder.
Og det er der flere grunde til, siger hun. For det første skyldes det, at vi har for stort fokus på penetrationssex, hvor det ofte kun er manden, der kommer. Og for det andet skyldes det, at det stadig er tabubelagt for kvinder at onanere og tale om orgasmer.
- Nydelsen er ikke ligestillet, og derfor er det også svært at finde sin nydelse som kvinde, siger Shabnam Azizi.
Naomi Alexia Ettrup ser i den grad sig selv i den fremstilling. For egentlig ved hun godt, hvad hun kan lide, og hvad der virker, men hun har svært ved at sige det højt, når hun er sammen med en partner. Specielt en, hun ikke kender godt i forvejen.
For hvad nu hvis man står med en vibrator i hånden, og ens nye partner er totalt afvisende?
- Det kan godt blive lidt svært og akavet for mig at stå i, siger Naomi Alexia Ettrup.
Så i stedet for at tage sexlegetøj med i akten ender hun ofte med at fake en orgasme for at få partneren til at føle sig godt tilpas.
Hun vil gerne stoppe med at fake, men hun ved ikke, hvordan hun skal gøre.
Og det ér svært at ændre på et fakemønster, når man ikke kender til andet, siger Shabnam Azizi.
- Vi føler, at vi skal leve op til noget og præstere, og det er defineret på forhånd. Men du skal stoppe med at fake. Fake it 'till you make it gælder alle andre steder end under sex, siger hun, og Naomi Alexia Ettrup bryder ind.
- Jeg føler seriøst, at jeg lever efter det der, siger Naomi Alexia Ettrup.
Men der er heldigvis masser af løsninger.
Den kollektive løgn
For den gode nyhed er, at det ikke er en fysisk barriere i langt de fleste tilfælde. Kvinder kan sagtens få orgasme, og de fleste tilfælde er det kun svært, fordi vi ser sex forkert, forklarer Shabnam Azizi.
Derfor er hendes råd til at komme af med at fake først og fremmest at redefinere sex.
- Det, der hedder forspil, skal ikke være forspil. Man skal se sex i en større helhed i stedet for i en fast opbygning af faser med forspil, penetration og mandens orgasme.
Til at starte med kan det være en god idé at lade være med at have orgasme som et mål under sex. Hvis man hver gang har en orgasme som succeskriterie, kan det i sig selv skabe et forventningspres, som gør det svært at komme.
- Fokuser på, om der er noget andet, der har været rart. Hvis der er noget, der har været særlig intimt eller føltes godt, så er det også en succes.
For ifølge Shabnam Azizi er det ikke sværere for fissen end for penissen at få en orgasme.
- Det er mere vejen til den, som kan være anderledes end mandens. Alle veje fører til Rom, men der er også mange veje, der fører til orgasme, siger hun.
Har åbnet samtale
Da Naomi Alexia går fra samtalen, ved hun ikke, om hun får livtag med de uærlige orgasmer lige nu. Men hun er kommet et skridt nærmere ved at tale åbent om det – og har fået indsigter, hun ikke havde, da hun kom.
Og da TV 2 Echo efterfølgende taler i telefon med hende, fortæller hun, at hendes møde med Shabnam Azizi allerede har rykket samtalen i venindegruppen.
- De andre er åbenbart også skide trætte af, at det kun er mændenes orgasmer, der fylder, siger hun.
Og så håber hun, at hun ved at stå frem kan inspirere andre kvinder til at tilslutte hende i kampen og korrigere i den fælles løgn – og ikke mindst på sigt få ægte orgasmer. Også under sex med partnere.
Se 'Killjoy' søndag på TV 2 Echo eller nu på TV 2 PLAY.