Kunstig intelligens har genskabt Sidney Lees stemme i ny TV 2-dokumentar

- Selvfølgelig tager vi os nogle kunstneriske friheder, siger TV 2s faktachef om det utraditionelle greb. Hør den computerskabte stemme i artiklen.

Selv Danmarks første og største realitystjerne kan ikke tale fra graven. Det lyder ellers sådan, når man ser TV 2s nye dokumentarserie om afdøde Sidney Lee.

Heri hører man nemlig løbende det, der lyder som hans stemme, men først inde i programmet får seerne at vide, hvor den kommer fra. Den er “genskabt ved hjælp af kunstig intelligens. Hans familie er overbevist om, at Sidney ville have elsket det”, står der på et skilt.

Det er et greb, som leger med den virkelighed og sandhed, som Sidney Lee selv havde et meget afslappet forhold til.

Men hører den til i et program, som gerne vil fortælle netop sandheden?

Det mener TV 2s faktachef Thomas Breinholt.

Han forklarer, at man skal betragte stemmen som dokumentarens speak, men med den forskel, at TV 2 har genskabt Sidney Lees stemme for at gøre programmet mere personligt og give det en autobiografisk følelse.

- Og selvfølgelig tager vi os nogle kunstneriske friheder. Han starter programmet med at sige, at han ligger under gravstenen, og det er jo en kunstnerisk frihed, vi tager, fordi vi tænker, at hvis han kunne have speaket det selv, før han døde, ville vi tro, at han kunne finde på at sige det, siger Thomas Breinholt.

Fra Søren til Sidney

43-årige Sidney Lee mistede livet på grund af en blodforgiftning efter en lungebetændelse. Bakterier havde spredt sig til blodbanen, hvilket betød, at han 16. maj 2022 afgik ved døden.

I TV 2s nye dokumentarserie ‘Sidney’, der får premiere på TV 2 Echo og TV 2 Play den 11. april, og i podcasten 'Echo dox: Sidney Lee – min historie' fortæller hans venner og – for første gang – hans familie om, hvordan Søren blev til Sidney Lee, og hvem den opmærksomhedskrævende karakter var, når kameraerne ikke pegede i hans retning.

Men historien bliver også fortalt igennem gamle interviews med hovedpersonen selv og så altså en stemme, der er blevet til ved hjælp af kunstig intelligens.

Først til sidst i programmet bliver seerne oplyst om, hvor det, stemmen siger, kommer fra.

“Sidney Lees genskabte stemme er baseret på gennemgribende research, udtalelser fra personer helt tæt på ham og Sidneys egne ord, fra da han levede,” står der.

Hør her, hvordan Sidney Lees genskabte stemme lyder. Først hører du den såkaldte referencestemme indtalt af Andreas Bach Frederiksen fra Pipeline. Dernæst hører du Sidney Lees computerskabte stemme.

Video: Kasper Søby
Video: Kasper Søby

TV 2s faktachef Thomas Breinholt forklarer, at Sidney Lee ikke ordret har sagt det, der kommer frem i dokumentarserien.

Hvor meget af det, stemmen siger, er fri fantasi?

- De fleste andre steder, hvor han fortæller om, hvordan han blev opfattet, er det baseret på en meget, meget omfattende research af, hvad han har sagt, og hvad folk omkring ham mener, at han ville have sagt. Det er jo fantasi forstået på den måde, at han jo er død. Han har ikke sagt de sætninger, der er lavet, men vi tror, det er noget, han ville have sagt.

- Så det er jo en gendigtning af noget, han har sagt med sine egne ord før. Det er grebet, som vi deklarerer i programmet, siger TV 2s faktachef Thomas Breinholt.

Hvilke etiske overvejelser har I haft om at bruge det her greb?

- Vi har diskuteret etikken meget indgående her på TV 2. Vi skal jo lave troværdige programmer, så man skal ikke tænke, at nu siger Sidney Lee noget, som han aldrig ville have sagt. Eller at vi lægger ham ord, meninger og holdninger i munden. Derfor har vi sat os selv nogle ret skarpe regler for, hvornår vi måtte gøre det, og hvornår vi ikke ville gøre det.

- En af de skarpe regler er, at han kun får lov at sige ting, som han enten har sagt tidligere, eller vi ved på baggrund af vores researchmateriale, var en holdning, han havde, eller som hans nærmeste har fortalt os, at han ville have sagt i dag. Den anden regel var, at forældrene og hans søskende skulle acceptere det.

Hvad er argumentet for at bruge den her stemme?

- Sidney Lee var fuldstændig optaget af de her arkadespil. Han elskede computerspil. Han elskede at gå ind i verdener, som han kunne fortabe sig i. Og han kunne godt lide teknologi. Det var en del af hans personlighed.

Med stemmen har vi truffet et valg, og vi tror, at han ville have elsket det, hvis han havde vidst det, inden han døde. Men det er jo selvfølgelig en tro. Vi kan ikke vide det. Men både hans mor og bror har sagt helt fra starten, at idéen om at genskabe hans stemme "er lige i hans ånd”, og at "han ville have syntes, det var fedt”.

Sådan blev Sidney Lees stemme genskabt

Det er det amerikanske firma Veritone, der har stået for at genskabe Sidney Lees stemme ved hjælp af kunstig intelligens.

Først sendte produktionsselskabet bag dokumentaren, Pipeline, en masse materiale med Sidney Lees rigtige stemme ind i en computer, der stod hos Veritone i USA.

Samtidig fik produktionsselskabet en af sine ansatte, der i arbejdet med serien har lyttet meget til Sidney Lee, til at indtale et tre timer langt materiale, hvor han forsøgte at tale som realitystjernen. Det kaldes en referencestemme. 

Referencestemmen fik computeren i USA også, og så parrede den de to stemmer. Det kom der en algoritme ud af.

Da dokumentarholdet skulle bruge Sidney Lees stemme i serien, skulle den ansatte indtale det, inden det skulle uploades til Veritone, og så kom der en lydfil med Sidney Lees stemme ud.