EchoPrisen

Hugo Helmig hyldet i personlig tale under prisshow

Flere og flere stjerner åbner op om psykisk sårbarhed, og det er kun godt, siger ekspert.

'EchoPrisen' hyldede torsdag aften sangeren Hugo Helmig, der gik bort 23. november sidste år.

Hjalmer Larsen, der er en af aftenens værter, indledte hyldesten i showet med at fortælle, at han faktisk havde haft en aftale med Hugo Helmig – der var hans gode ven og kollega – i slutningen af november.

Men inden de kunne nå at ses, gik Hugo Helmig bort. Han blev kun 24 år.

- Hugo havde modet til at være ærlig om de udfordringer, han selv kæmpede med i sit eget liv. Hans stærke og sårbare tekster har og vil altid blive ved med at give styrke og håb til alle, der lytter, og det er endnu en grund til, at han altid vil have min dybeste respekt og beundring, sagde Hjalmer Larsen og understregede, at det ikke blot var en stor stemme, vi mistede.

- Men også et forbillede for mange af de mennesker, der har psykisk sårbarhed tæt inde på livet, Inklusive mig selv, sagde Hjalmer Larsen, der ikke har ønsket at uddybe over for TV 2.

Herefter fremførte han sammen med et 30-personers kor sangen ‘Sooner or later’ med Hugo Helmigs egen sangstemme.

Stress og angst

Hjalmer Larsen og Hugo Helmig er langtfra de eneste unge musikere, der gennem de seneste år er stået frem i medierne og på deres sociale medier.

Vi så det eksempelvis til P3 Guld i september 2022, hvor Tobias Rahim meldte afbud kort før showet, hvor han både skulle optræde med hittet ‘Når mænd græder’ og modtage den prestigefyldte P3-prisen.

Fra scenen læste hans producer i stedet et brev op fra scenen, der fortalte, at Tobias Rahim havde fået et angstanfald tidligere på dagen og derfor var nødt til at blive hjemme fra showet.

Måneden efter aflyste bandet Blæst deres efterårsturné, fordi de sammen med en mentalcoach havde spottet for mange faresignaler på stress.

Også sangeren Jada har måttet sygemelde sig med stress, ligesom sangerne Bro og Barbara Moleko har fortalt åbent om at kæmpe med stress og angst.

En vigtig tendens

Kenneth Reinicke, der forsker i maskulinitet på Roskilde Universitet, påpeger, at det i dag er blevet mere legitimt at vise sårbarhed offentligt – også for kendte.

- Og det er supervigtigt. Både for dem at de kan stå frem, men også for alle andre, fordi der bliver skabt en bevidsthed om psykisk sårbarhed, som nogen pludselig kan spejle sig i, siger Kenneth Reinicke.

Han mener, at Tobias Rahim er et godt eksempel på, hvordan det særligt er blevet mere legitimt som mand at vise sårbarhed.

- Det er særligt interessant, når de her eftertragtede succesfulde mænd stiller sig frem, siger han og peger på, at det gennem tiden har været lettere for kvinder at vise sårbarhed end for mænd.

- Så skabelsen af en mere rummelig og sårbar maskulinitet er vigtig, fordi mænd længe har været opdraget og socialiseret til at agere ud fra at blive målt og vejet på karrieren, hvor det ikke tidligere har været legitimt at vise sårbarhed.

Du kan se ‘EchoPrisen’ på TV 2 Echo og TV 2 PLAY søndag 2. april.