Chef genkendte hende som 'Paradise'-vinder – dagen efter blev hun fyret

Flere virksomheder er begyndt at tjekke det digitale fodspor på potentielle ansatte, fortæller rekrutteringsdirektør.

2. september sidste år var Monique von Appen inde i byen med sine børn og skulle lige til at købe is til dem, da hun modtog en sms.

Beskeden var fra hendes chef på behandlingstilbuddet, hvor hun arbejdede med børn og unge, og hurtigt indså Monique von Appen, at der var noget galt.

- Da sms'en tikker ind, går jeg i panik, forklarer hun i ‘Go’ aften LIVE’.

“Vi er blevet bekendt med din fortid, din relation til offentlige medier og din seksualiserede adfærd, som du ikke har fortalt os om.”

Sådan lød indledningen på beskeden, som TV 2 har set.

Monique von Appen havde i 2015 deltaget og vundet i realityprogrammet 'Paradise Hotel'.

Opholdsstedet skrev endvidere, at de havde ansat hende til at arbejde med unge, og at de mente, at hendes arbejde ikke var "foreneligt med førnævnte udfordringer".

Derfor blev Monique von Appen opsagt med øjeblikkelig virkning.

Men fyringen er uberettiget, mener den 30-årige tidligere tv-deltager, der er uddannet social- og sundhedsassistent.

- Jeg synes, at det er uacceptabelt. Det, jeg har lavet for otte år siden, har intet at gøre med, hvem jeg er i dag, lyder det fra Monique von Appen.

Privatliv og arbejdsliv flyder sammen

Det er faktisk ikke helt unormalt, at en arbejdsgiver undersøger de ansattes sociale medier.

Det er det i hvert fald ikke, hvis man spørger Morten Ballisager, der er direktør ved Konsulenthuset ballisager, hvor han arbejder med karriererådgivning og rekruttering.

- Vi er begyndt at tillægge det stor betydning, om man kan finde ud af, hvilken person man ansætter, siger han.

Morten Ballisager forklarer, at blandt andet ekstreme politiske holdninger, særlige samarbejdskampagner eller anden ageren på sociale medier kan få en arbejdsgiver til at fravælge en kandidat til en stilling.

Jeg skal ikke straffes for min fortid

Monique Von Appen, social- og sundhedsassistent

Men selvom han fortæller, at mange arbejdsgivere er begyndt at tjekke det såkaldte digitale fodspor på de potentielle ansatte, behøver det ikke at være en dårlig ting.

- Det, man skal være mest opmærksom på, er bare, at man skal efterlade sig et digitalt fodspor, som gerne skal stemme overens med den, man er i sin ansøgning, forklarer Morten Ballisager.

Hvis man i sin ansøgning skriver, at man er rolig og introvert, men der er fest og farver på ens sociale medier, kan man eksempelvis komme til at virke utroværdig over for potentielle arbejdsgivere, forklarer han.

Hvis ens sociale medier og ansøgning derimod stemmer overens, kan det være en fordel i en ansættelsesproces, fortsætter Morten Ballisager.

Betydning for privatlivet

Efter fyringen oprettede Monique von Appen en sag gennem sin fagforening, og hendes tidligere arbejdsgiver har besluttet at betale 130.000 kroner i erstatning i et forlig svarende til 4,5 måneders løn.

Artiklen fortsætter under billederne:

TV 2 har foreholdt bostedet for kritikken.

Bostedets administrerende direktør har svaret i en e-mail, at de ikke er enige i udlægningen af historien, men at han ikke har yderligere kommentarer.

- Vi kan blandt andet grundet tavshedspligt ikke udtale os yderligere, skriver han.

Men for Monique von Appen er der ikke nogen tvivl.

- Den (den økonomiske godtgørelse, red.) bekræfter mig i, at det er dem, der har gjort noget forkert. Jeg skal ikke straffes for min fortid, og jeg fortryder det heller ikke, siger hun i 'Go' aften LIVE'.

I dag har Monique von Appen fundet et nyt job på et andet behandlingstilbud for børn og unge, hvor hun også kan bruge sin uddannelse som social- og sundhedsassistent.

Alligevel har oplevelsen stadig betydning for, hvordan hun agerer på sociale medier.

- Jeg har sagt nej til samarbejder, fordi jeg blev bange, siger Monique von Appen.

Hun fortæller, at hun blandt andet har sagt nej til et samarbejde om reklame for sexlegetøj, da hun var bange for, hvilket billede det ville tegne af hende.

- Jeg fortryder lidt, at jeg ikke sagde ja, fordi den person, jeg er på arbejdet, og den person, jeg er privat, er jo to forskellige, slutter Monique von Appen.

Se hele indslaget om fortidens konsekvenser i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY