Mistede sin datter på grund af travlhed på fødegangen: - Det er helt urimeligt
Der er igangsat flere initiativer, der skal forbedre forholdene på fødeafdelingerne, oplyser minister.
“Døden kunne om muligt være undgået.”
Sådan stod der i det brev, Susanne Jalbo Danielsen modtog fra Styrelsen for Patientklager i januar sidste år.
Det var en del af konklusionen på den klage, hun indgav, efter hun i 2019 mistede sin datter, Flick, under fødslen.
Susanne Jalbo Danielsen stod for første gang frem med sin historie i Femina for vise konsekvenserne af et presset sundhedssystem.
For ifølge kerneårsagsanalysen, som TV 2 har set, var det “travlhed både blandt jordemødre og i lægegruppen” og “uklar mundtlig og skriftlig kommunikation”, der var årsagen til, at Susanne Jalbo Danielsen mistede sit barn.
- Jeg synes, det er vigtigt, at det kommer frem, at vi nu er et sted, hvor sunde og raske børn kan miste livet under fødslen, siger hun i ‘Go’ aften LIVE’.
Netop problemerne i sundhedsvæsenet blev tirsdag taget op ved et pressemøde, hvor regeringen fremlagde dens planer for at skabe et velfungerende sundhedsvæsen.
Flerårige bekymringer
I november 2019 sendte fødeafdelingen på Herlev Hospital et bekymringsbrev til hospitalets direktion, hvor de ifølge Femina gav udtryk for blandt andet mangelfuld patientsikkerhed.
Og det var netop på Herlev Hospital, Flick blev født livløs 30. november samme år.
Flick blev født ved akut kejsersnit, der ifølge kerneårsagsanalysen blev forsinket af flere hændelser.
- Det er dybt ulykkeligt, at Susanne mistede sin datter under fødslen i 2019, lyder det i en udtalelse fra Herlev Hospital til TV 2.
De har siden episoden arbejdet målrettet på at skabe rammerne for, at fejlen så vidt som overhovedet muligt ikke sker igen.
- Selvom vi som resten af sundhedsvæsenet blandt andet mangler flere medarbejdere, er det generelt trygt og sikkert at føde i Danmark og på Herlev og Gentofte Hospital, lyder det fra Herlev Hospital.
Susanne Jalbo Danielsen har dog svært ved at tro fuldt og fast på sikkerheden på fødegangene.
- Jeg håber virkelig, at det er rigtigt. og at man kan stole på det. For mig er det bare ord, siger hun.
Efterspørgsel på bedre normeringer
Også Lis Munk, der er landsformand for Jordemoderforeningen, kan nikke genkendende til travlheden på landets fødeafdelinger.
- Jeg har stået og kigget på en travlhed, hvor jeg har tænkt, at det var lige på kanten af, hvad jeg synes, var forsvarligt, fortæller hun i 'Go' aften LIVE'.
Hun mener, at et af de største problemer på fødeafdelingerne er, at nyuddannede jordemødre hurtigt forlader arbejdet i det offentlige.
Hver tredje jordemoder forlader fødegangen efter kun få år.
Det viser en ny undersøgelse fra Jordemoderforeningen, og det er et problem, mener Lis Munk.
- Det kan vi ikke være bekendt. Hverken over for de fødende eller over for jordemødrene, siger hun.
Derfor mener Lis Munk, at vi skal passe på de nyuddannede, og at der er et behov for bedre normeringer.
Planer for fremtidens sundhedsvæsen
Regeringen erkender, at flere sygehuse står i en svær situation med travlhed og personaleudfordringer.
- En fødsel skal gerne være en tryg og god oplevelse, og det er vigtigt, at der er tilstrækkeligt med ressourcer på sygehusene. Derfor er der også iværksat flere initiativer for at forbedre forholdene på fødeafdelingerne, lyder det fra Indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde (V), i et skriftligt svar til TV 2.
Også statsministeren ser problemer i sundhedsvæsenet.
- Vi er meget opsatte på at løse denne opgave, vi betragter det faktisk som en af de vigtigste, sagde statsminister, Mette Frederiksen (S), på pressemødet tirsdag.
Derfor er der ifølge Sophie Løhde afsat to milliarder kroner i en akutplan, som skal bidrage til, at situationen på vores sygehuse bliver bedre.
Derudover oplyser hun, at der også er nedsat en robusthedskommission, som er ved at udarbejde anbefalinger til, hvordan der kan sikres mere personale og bedre arbejdsvilkår på hospitalerne.
- Det er helt forfærdeligt, hvad Flicks forældre har været ude for, og deres historie berører mig dybt, lyder det fra ministeren.
Ingen vrede
Da Susanne Jalbo Danielsen modtog brevet fra Styrelsen for Patientklager, var hun bange for, at hun ville føle vrede over for det personale, der havde været inde over fødslen.
Men sådan så virkeligheden ikke ud.
- Jeg var i sorg, og det handlede om savnet og kærligheden til mit barn. Jeg er ikke vred på nogen fra den nat, lyder det fra hende.
I dag har Susanne Jalbo Danielsen en datter på to år, der er født ved planlagt kejsersnit.
Selvom det var en tryg og sikker oplevelse, har hun et ønske:
- Vi skal passe rigtig godt på vores personale. Det er helt urimeligt, at de skal stå i sådan nogle situationer, slutter Susanne Jalbo Danielsen.
Se hele indslaget om Susanne Jalbo Danielsens historie i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.