Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 27. marts

Hvad sker der? Der er meldinger om eksplosioner i flere ukrainske byer, som er kontrolleret af Rusland.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Zelenskyj har talt i telefon med Polens præsident

Sidst på dagen mandag har præsident Volodymyr Zelenskyj talt i telefon med Polens præsident, Andrzej Duda. Det skriver Zelenskyj på Twitter. 

De to præsidenter drøftede blandt andet situationen i visse områder ved fronten og Ukraines fortsatte behov for militærhjælp. 

- Vi forbereder os på vigtige begivenheder, slutter Zelenskyj sit tweet.

Ingen sikkerhed i Europa før Rusland forlader atomkraftværk, siger Zelenskyj

Jo længere Rusland besætter Zaporizjzja-atomkraftværket, jo større vil truslen mod sikkerheden i Ukraine, Europa og verden være.

Det siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i sin daglige aftentale.

Talen kommer samme dag, som Zelenskyj har besøgt Zaporizjzja. 

- Besættelsen af et atomkraftværk i mere end et år er den værste ting, der kunne ske i Europas historie og generelt i den globale atomenergisektor, siger Zelenskyj.

IAEA-chef: Blackouts på Europas største atomkraftværk sker jævnligt

Under det tidligere nævnte møde mellem præsident Volodymyr Zelenskyj og chefen for FN's atomenergiagentur, (IAEA) Rafael Grossi, mandag blev situationen omkring Europas største atomkraftværk drøftet. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Atomkraftværket ligger i Zaporizjzja, hvor mødet desuden fandt sted.

Rafael Grossi sagde under mødet, at situationen på det russisk-besatte atomkraftværk er anspændt på grund af den store militære tilstedeværelse.

IAEA-chefen fortalte også, at et blackout, der for nylig ramte anlægget, er noget, der sker jævnligt, siden russiske styrker overtog det sidste år. 

Rusland får nej til undersøgelse af Nord Stream-eksplosioner

Rusland er ikke lykkedes med at få FN's Sikkerhedsråd til at anmode om en undersøgelse af eksplosionerne på gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 i september. Gasrørledninger forbinder Rusland og Tyskland.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kun Rusland, Kina og Brasilien stemte for Ruslands resolution om at lave undersøgelser. 12 rådsmedlemmerne undlod at stemme.

For at en resolution bliver vedtaget, kræver det mindst ti stemmer for og ingen vetoer fra Rusland, Kina, Frankrig, USA eller Storbritannien. 

Scholz bekræfter: Kampvogne er ankommet til Ukraine

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har bekræftet, at 18 Leopard 2-kampvogne er blevet overleveret til Ukraine. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det sker, to måneder efter at Tysklands regering tog beslutningen om at levere kampvogne til det krigshærgede land.

Ifølge Reuters er det alle de Leopard 2-kampvogne, som regeringen i Tyskland har lovet at sende til Ukraine.

Derudover har Tyskland leveret omkring 40 Marder-kampvogne til Ukraine, skriver Spiegel.

Tyskland fordømmer Putins atom-melding

Ruslands plan om at stationere atomvåben i Belarus er "usvarlig" og "eskalerende", siger en talskvinde fra det tyske udenrigsministerium ifølge avisen The Guardian.

Tyskland ser præsident Vladimir Putins melding som "endnu et forsøg på nuklear intimidering".

- Vi anser denne retorik for at være uansvarlig og fordømmer den på det kraftigste, siger talskvinde Andrea Sasse til journalister i Berlin.

Ukraines generalstab: Vi har afvist 41 russiske angreb

Ukraines militær har afvist 41 angreb i byerne Bakhmut, Avdiikva og Mariinka inden for de seneste 24 timer. Det siger militærets generalstab i sin daglige opdatering ifølge CNN.

Russiske styrker lægger desuden også pres på Bakhmuts forstad Ivanivske og på steder, hvor forsyningsledninger til Bakhmut passerer, lyder det.

Dansk oberst: Missiltrussel fra Rusland kræver dansk offensivt luftforsvar

Missiltruslen fra Rusland kræver, at Danmark skal kunne forsvare sig selv effektiv ved at gå til modangreb.

Det mener Jacob Barfoed, der er oberst, F-16-pilot og ph.d. i statskundskab. Han uddyber i en lang række opslag på Twitter, at udfordringen ved en eventuel missilkrig er, at den kan være overstået på få timer, og at "Danmark derfor er nødt til selv at kunne imødegå et angreb".

Jacob Barfoed understreger dog samtidig, at Rusland næppe vil starte en selvstændig krig mod Danmark.

Derimod vurderer han, at Ruslands formål med at angribe eller true Danmark med missilangreb vil være at holde Danmark ude af en potentiel konflikt i Baltikum, herunder sikre at Danmark ikke er i stand til at være transit- og værtsland for allierede.

Ungarn stemmer ja til finsk medlemskab af NATO

Et flertalt i Ungarns parlament har stemt for, at Finland kan optages i NATO. Det skriver nyhedsbureuet Reuters. Sammen med Tyrkiet har landet tøvet med at træffe beslutningen.

Video udgivet af Zelenskyjs besøg i Zaporizjzja

En tidligere talskvinde for præsident Volodymr Zelenskyj, Iuliia Mendel, har delt et videoklip af den ukrainske præsident, der mandag har mødt soldater ved frontlinjen i Zaporizjzja.

Zelenskyj har sagt, at han har holdt møde for blandt andet at diskutere den operationelle situation i området og behovet for at hjælpe internt fordrevne personer i regionen.

Russiske soldater siger, at hærførere har brugt "barrieretropper" for at forhindre tilbagetrækning

Medlemmer af en nyligt dannet russisk militærenhed siger, at deres hærførere har indsat soldater, der skal forhindre enheden i at trække sig tilbage. Tropperne går under navnet 'barrieretropper' og blev førstegang brugt af russerne under borgerkrigen i 1918.

Hærførerne truer ifølge medlemmerne samtidig med at "henrette dem", efter at Rusland har lidt store tab i det østlige Ukraine.

Det skriver avisen The Guardian.

I en video henvendt til præsident Vladimir Putin siger gruppen på lidt over 20 russere i militæruniform, at de er resterne af militærenheden Storm.

En af mændene i videoen fortæller, at gruppen sad under åben morterild og artilleri i 14 dage, og at 22 soldater er døde. En anden soldat fortæller, at enheden oprindeligt udgjorde 161 mand.

Russere vrede over droneeksplosion

Beboere i den lille russiske by Kirejevsk udtrykker mandag chok og vrede over, at en påstaet ukrainsk drone blev skudt ned i deres nabolag søndag. Dronen skabte en eksplosion, der ødelagde boligblokke og sårede mindste tre personer.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Borgerne i Kirejevsk undrer sig desuden over, hvorfor dronen ikke blev nedskudt på en mark, der ligger 500 meter fra boligområdet.

Søndag meldte det russiske forsvarsministerium, at det havde detoniseret en ukrainsk drone i Kirejevsk, der ligger 220 kilometer syd for Moskva.

Spiegel: Kampvogne fra Tyskland er ankommet til Ukraine

18 Leopard 2-kampvogne fra Tyskland er ankommet til Ukraine. Det skriver det tyske medie Spiegel.

Ankomsten sker to måneder efter, at den tyske regering besluttede at levere de tunge kampvogne.

En række lande har varslet, at de vil sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Polen var det første land, der sendte kampvognene afsted. Det skete i sidste måned.

Chef for FN's atomvagthund har besøgt Zaporizjzja med Zelenskyj

Chefen for FN's atomenergiagentur (IAEA), Rafael Grossi, har mandag besøgt et vandkraftværk i Zaporizjzja sammen med den ukrainske præsident.

Ifølge Grossi viste Volodymyr Zelenskyj ham blandt andet nogle af ødelæggelserne på vandkraftværket, herunder en dæmmning der har lidt skade under Ruslands krig.

Zelenskyj besøger frontlinjen i Zaporizjzja

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har mandag besøgt områder på frontlinjen i Zaporizjzja mandag. Det skriver han på sin Telegram-kanal.

- Jeg er beæret over at være her i dag ved siden af vores militær, skriver han i et opslag sammen med en video af, at han deler medaljer ud til soldaterne.

Putin vil fortsætte kampe i Ukraine til det sidste, vurderer tænketank

Ruslands fortsatte offensiv omkring Bakhmut og Avdiikva såvel som langs frontlinjen ved regionerne Luhansk og Donetsk er et yderligere tegn på, at Putin stadig går efter sejr i en langvarig krig.

Det skriver den amerikanske tænketank Institute for The Study of War (ISW) i sin daglige analyse af Ukrainekrigens gang.

Ifølge tænketanken vil Putin fortsætte kampene – uagtet omkostningerne – indtil den dag, han dør.

Det efterlader Ukraine og Vesten med tre valg, skriver ISW. Enten at stoppe med at kæmpe, hvilket vil føre til et katastrofalt nederlag, eller også kan de ukrainske styrker fortsætte med at kæmpe på en meget begrænset måde og holde på, hvad de har.

Sidste mulighed er at starte endnu flere modoffensiver og samtidig forsøge at overtale Putin til at forhandle et kompromis.

Ukrainsk parlamentsformand i Storbritannien: Giv os vores vinger

Formanden for Ukraines parlament, Ruslan Stefantjuk, er mandag i Storbritannien, hvor han talt i det britiske parlament.

Her understregede han ukrainernes ønske om moderne vestlige kampfly og sagde ifølge The Guardian, at det kan føre til sejr, når Ukraine "får sin vinger".  

Han sagde desuden, at Ukraine meget gerne vil sende piloter til Storbritannien for at få træning i at flyve britiske kampfly.

Sikkerhedstjeneste optrevler agentnetværk

Ukraines sikkerhedstjeneste, SBU, hævder at have optrevlet et netværk af agenter, der arbejdede i Ukraine for den russiske sikkerhedstjeneste, FSB. 

Gruppen bestod af otte lokale beboere, som blev anholdt ved en storstilet specialoperation i Kharkiv- og Donetsk-regionerne, skriver SBU på sin hjemmeside. En af personerne var ifølge sikkerhedstjenesten assistent for et medlem af parlamentet.

Ifølge SBU har gruppen blandt andet indsamlet efterretninger om ukrainske styrkers positioner og bevægelser i regionerne. 

Missilangreb dræber civile og ødelægger børnehjem

Mindst to personer meldes dræbt i et russisk angreb på den ukrainske by Slovjansk i Donetsk-regionen.

- Endnu en dag er begyndt med russisk terrorisme, skriver præsident Volodymyr Zelenskyj på Telegram. .

Donetsks guvernør, Pavlo Kyrylenko, skriver på Telegram, at 29 personer blev såret i angrebet, der blev udført med to S-300-missiler. Desuden er fem etageejendomme og syv huse ødelagt i byens centrum, skriver han. 

Samtidig ramte to S-300-missiler ifølge guvernøren et børnehjem i nabobyen Druzjkivka. Her skulle ingen være kommet til skade.

Polen opfordrer til behersket respons på Putin atom-melding

Ruslands beslutning om at placere taktiske atomvåben i Belarus, er en "eskalering", siger Polens EU-minister Szymon Szynkowsk, men opfordrer samtidig til behersket respons.

- Reaktionen bør være afdæmpet, men fast. vi kan ikke lade os intimidere af russiske propagandister, siger han ifølge Reuters.