Dagens overblik

Dagens overblik: Ny kræftplan skal rette op på problem

Unge i Utah må ikke længere være på sociale medier om natten, mens det ikke lader til, at fødevarepriserne falder herhjemme.

Det er dagen derpå, efter at Danmark tog en overbevisende sejr i EM-kvalifikationskampen mod Finland. Og kampens spiller, Rasmus Højlund, er fredagen igennem blevet fejret og hyldet for sit hattrick.

Andre, der måske også har haft grund til at fejre noget i dag, er tre topembedsmand, hvis advarsler er blevet tilbagekaldt i minksagen.

Og det er her, at vi begynder dagens nyhedsoverblik. Velkommen til!

Statsministeriet tilbagekalder advarsel til Barbara Bertelsen

I kølvandet på Minkkommissionens granskning i aflivning af alle danske mink fik ti embedsmænd kritik, og nogle fik også advarsler.

Men fredag er tre af de advarsler blevet trukket tilbage.

Således har Statsministeriet trukket departementschef Barbara Bertelsens advarsel tilbage, mens Justitsministeriet har tilbagekaldt advarsler fra departementschef Johan Legarth og afdelingschef Anne-Mette Lyhne Jensen.

Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, har fulgt minksagen tæt og kalder fredagens afgørelse "meget opsigtsvækkende".

"Dybt rystet" sundhedsminister indfører ny kræftplan

Der skal iværksættes en plan for kræftområdet, så regionerne overholder reglerne.

Det sagde indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) fredag på et pressemøde, efter at DR den seneste uge har fortalt historier om, hvordan 293 patienter på Mave- og Tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital (AUH) har ventet for længe på deres operationer.

Konkret vil sundhedsministeren implementere fem initiativer, så patienterne får den rette information om deres muligheder, hvis ventetiderne ikke kan overholdes.

Nye tal er dårligt nyt for prisen på dine dagligvarer

Inflationen er aftagende, men det er ikke ensbetydende med lavere priser. Tværtimod, viser Danmarks Statistiks konjunkturbarometer fredag.

Her svarer 40 procent af virksomhederne i detailhandlen stadig, at de bliver nødt til at sætte deres priser op inden for de næste tre måneder, hvilket er et lille fald på 6 procentpoint sammenlignet med februar.

Zoomer man ind på fødevarehandlen, forventer hele 66 procent stigende priser. Kun 1 procent regner med at sætte priserne ned.

Kina hævder at have fordrevet amerikansk krigsskib igen

Kina har igen jaget det amerikanske krigsskib USS Milius bort, efter at det har befundet sig i kinesisk farvand.

Det oplyser det kinesiske forsvarsministerium ifølge Reuters.

Torsdag hævdede Kina at have fordrevet samme skib.

I en officiel erklæring varsler Kina, at det vil få konsekvenser, hvis ikke USA stopper. USA nægter at have befundet sig ulovligt i det kinesiske farvand.

Unge i Utah må ikke længere være på sociale medier om natten

Dagens sidste historie er i den mere kuriøse afdeling. Den amerikanske delstat Utah har nemlig indført en omfattende lovgivning, der skal regulere børn og unges adgang til sociale medier.

Lovgivningen, der er den hidtil skrappeste i USA, betyder blandt andet, at unge under 18 år automatisk nægtes adgang til sociale medier mellem klokken 22.30 og klokken 06.30, fortæller tv-stationen NBC.

Loven betyder også, at forældre skal have ubegrænset adgang til deres barns opslag, beskeder og svar på sociale medier som Facebook, Instagram og Tiktok.