GO'

Særlige videoer trender på Tiktok – børn og unge advares mod at se dem

Tusindvis af videoer om mentale lidelser er med til at sygeliggøre børn og unge, mener forældrerådgiver.

På Tiktok trender videoer, hvor symptomer på mentale lidelser bliver vist og forklaret.

Det kan både være adhd, angst og depression for bare at nævne nogle af dem.

Videoerne findes i tusindvis, og de er nemme at finde, men selvom de forsøger at rådgive og vejlede, er rådene ikke sunde for de børn og unge, der ser videoerne.

Sådan lyder advarslen fra flere eksperter – heriblandt Kathrine Elmose Jørgensen, der er digital medieekspert hos Børns Vilkår.

- Noget af det, der er bekymrende ved de videoer, er, at adfærd, som er fuldstændig normal (...), bliver sygeliggjort, og samtidig bliver det, der måske er sygeligt og kræver behandling, almengjort og normaliseret, siger hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

Og det kan også mærkes på Børns Vilkårs telefonlinje, forklarer Kathrine Elmose Jørgensen.

Her oplever de, at flere børn og unge, der er bange for, at de har en diagnose, ringer ind, fordi de har set nogle af de mange videoer.

- Vi har i nogle år fået henvendelser fra børn, der tager de her tests online, men det, der sker nu, er, at der er flere og flere børn, der ser dem, fordi de kommer ud på sociale medier som for eksempel Tiktok, advarer hun.

Kan ikke stå alene

“Sådan ved du, om du har adhd”.

Sådan starter en af de mange videoer, der beskrives som problematiske.

Videoen fortsætter med at fremstille symptomer på adhd som, at man mister fokus, er ubeslutsom og glemmer, hvorfor man gik ind i et rum.

Video: Marie Møller Larsen

I skrivende stund har videoen 32,6 millioner visninger, og det er videoer som denne, der får flere eksperter til at rejse en kritik.

De får ikke lært at være i det, der egentlig er sundt og godt for dem

Sofie Münster, forældrerådgiver, Nordic Parenting

Bolette Friderichsen, der er formand for Almen Medicin, kalder ifølge Jyllands-Posten videoerne "det rene gift", og Nina Staal, der er cheflæge for den ambulante afdeling på Børne- og Ungepsykiatrisk Center i Region Hovedstaden, er også kritisk.

- Jeg tænker, at det er et humoristisk indslag, men det har ikke noget med diagnostik, psykisk sygdom eller lignende at gøre, og det kan ikke bruges som sådan, forklarer cheflægen.

Kan man med en række af de her videoer diagnosticere sig selv med eksempelvis adhd?

- På ingen måde. Det er rigtig synd, hvis især større børn og unge gør det, for hvem kan ikke genkende nogle af de her symptomer? Det kan vi jo alle sammen.

Nina Staal understreger, at diagnoser skal stilles af professionelle fagpersoner – ikke af lægmænd eller videoer.

Video: Marie Møller Larsen

Hold øje med dine børn og unge

Og det er Sofie Münster, der er forældrerådgiver ved Nordic Parenting, enig i.

Følelser som nervøsitet og frygt er helt normale og sunde for børn og unges udvikling, men videoerne får netop de følelser til at virke forkerte, vurderer hun.

- De får ikke lært at være i det, der egentlig er sundt og godt for dem. Nemlig også de svære og negative følelser. For det er jo en vigtig del af livet at lære at være i dem, så det er en unødig bekymring, lyder det fra Sofie Münster.

Vil man som forældre guide sine børn bedst muligt gennem videoerne uden at skabe frygt, skal man holde øje med måden, ens børn og unge taler på.

- Det her diagnosesprog flytter ind i måden, hvorpå barnet taler om sig selv på, beskriver sig selv på og opfatter sig selv på. Det er det, jeg vil være opmærksom på som forælder, lyder det fra forældrerådgiveren.

Sofie Münster understreger også, at det er vigtigt at se bag om ordene og at vise interesse for barnets tanker.

- Vi skal møde barnet med den ægte bekymring, barnet sidder med, men på en måde, hvor vi kan tage sygeliggørelsen ud af det, slutter hun.

Se hele indslaget om de misvisende videoer i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.