Dagens overblik: Er en ny verdensorden på vej?

Hemmeligt besøg i Ukraine, tiltale i drabssag fra sidste år og en beslutning fra Højesteret om statsborgerskab til kvinde i Islamisk Stat.

Godaften, kære læser, til en nyhedsdag, hvor der bestemt ikke har været mangel på sager, som vi på TV 2 har villet berette om.

I denne lille kuraterede form har vi valgt at runde fem begivenheder, herunder henholdsvis et hemmeligt besøg i Ukraine og ny udvikling i sagen om Mia Skadhauge.

Her er dagens historier.

Er en ny verdensorden på vej?

Det mener TV 2s Asienkorrespondent, Christina Boutrup, der efter mødet mellem Kinas præsident, Xi Jinping, og hans russiske modstykke, Vladimir Putin, ser en alvorlig trussel mod amerikanernes magtfulde position på verdensplan.

For nye handelsaftaler og et sigte efter Afrika, Asien og Latinamerika betyder, at dollaren måske ikke længere vil være altdominerende, vurderer hun.

Men i virkeligheden er det slet ikke Rusland, der vinder stort på noget af det her. For de har nemlig givet Kina en masse løfter og gaver for ikke at stå alene på den store verdensscene, hvor de er blevet gjort til paria i Vestens øjne.

Omvendt har Kina ikke givet Rusland meget, lyder det fra Christina Boutrup. Læs mere om det her.

Danske politikere på hemmeligt besøg i Ukraine

Onsdag morgen ankom et tog til den ukrainske hovedstad, og ud stod syv danske politikere, alle medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn, som skulle på hemmeligt besøg i Kyiv.

TV 2s egen Rasmus Tantholdt er i byen og har talt med danskerne, som fortæller, at de skal mødes med Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, og tale om øget støtte til landets forsvar.

Men hvorfor er de så ankommet syv politikere, tænker du måske?

Det var for at have et bredt grundlag til at undersøge, hvad Danmark kan gøre for at hjælpe ukrainerne, lød det. Blandt andet skal de tale med Ukraine om danske F-16-fly.

Politi rejser tiltale for drab på Mia Skadhauge

Der er gået 13 måneder siden drabet på 22-årige Mia Skadhauge Stevn, der blev meldt savnet efter en bytur i Aalborg 6. februar 2022.

En mand blev anholdt samme måned for at have slået hende ihjel, og han har siddet varetægtsfængslet siden – men nægtet sig skyldig.

Nu har politiet så efter et ”meget omfattende” efterforskningsarbejde rejst tiltale mod manden.

Politiet vil dog endnu ikke oplyse, hvad tiltalen lyder på. Anklageskriftet kan tidligst udleveres til pressen 29. marts, oplyser Nordjyllands Politi.

Ulovligt at fratage IS-kvindes statsborgerskab

Danmarks Højesteret har erklæret Udlændinge- og Integrationsministeriets beslutning om at fratage dansk statsborgerskab fra en kvinde i 2020 for ulovlig.

Kvinden havde tilsluttet sig Islamisk Stat, giftet sig med en syrisk mand og fået børn på terrororganisationens territorium.

I 2019 blev hun fanget, og siden har hun opholdt sig sammen med sine børn i fangelejre i Syrien.

Kvinden er født i Danmark og fik ved fødslen både dansk og iransk statsborgerskab, men Højesteret mener, at kvindens tilknytning til Iran er ”meget ringe”, og derfor var det ikke proportionelt at fjerne hendes danske statsborgerskab.

Udlændinge- og Integrationsministeriet kan kun fjerne et dansk statsborgerskab, hvis det ikke gør personen statsløs.

Pia K. raser efter ”grotesk” historie

For nylig kunne TV 2 fortælle om en 76-årig kvinde, der lå med en hjerneblødning i 12 timer på en psykiatrisk stue, uden at nogen slog alarm.

Journaler, som TV 2 har fået indblik i, viser, at skiftende læger mente, at den 76-årige kvinde blot skulle "have lov til at sove", selvom hun havde alle symptomer på en hjerneblødning, herunder voldsom opkastning og ufrivillig vandladning.

Nu vil Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti have sundhedsministeren til at gå ind i sagen, som hun kalder både ”grotesk”, ”frygtelig og utilgivelig”.

Pia Kjærsgaard vil derfor spørge ministeren, hvor lang den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er hos Styrelsen for Patientsikkerhed – "for at sikre, at patientsikkerheden er god nok i den mellemliggende periode".