Dagens overblik

Dagens overblik: Prins Joachim vinker farvel til Europa

Erdogan byder Finland velkommen i NATO. Jon Stephensen bekræfter, at det var hans stemme på omstridt lydfil. Og præsident Xi tager til Rusland.

Det er ærgerligt, men på en glædelig baggrund. Sådan lyder det fra Statens Serum Institut, der nu opgiver at lave en coronavaccine.

Velkommen til dagens overblik.

Arrestordre på Putin

Den Internationale Straffedomstol (ICC) udstedte i dag en arrestordre på Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det betyder, at han ikke kan sætte sine ben i de 123 lande, der har ratificeret ICC-statutten, uden at blive anholdt og udleveret til domstolen.

Ifølge ICC er der begrundet mistanke om, at Vladimir Putin bærer et individuelt strafferetligt ansvar for krigsforbrydelser begået i Ukraine i form af ulovlig deportation af ukrainske børn til Rusland.

Af samme grund har domstolen også udstedt en arrestordre på Maria Lvova-Belova, der er russisk minister for børnerettigheder.

Rusland har afvist anklagerne som ugyldige.

Nyt job til prins Joachim

Prins Joachim har fået nyt job, og derfor flytter han og familien til USA.

Fra 1. september skal der på prinsens visitkort – hvis der ellers er plads til det – stå forsvarsindustriattaché og stedfortrædende forsvarsattaché på den danske ambassade i Washington D.C.

Prinsen får ingen løn for sin indsats, til gengæld kan han se frem til at få sin månedlige apanage på 315.449 kroner med til USA. Det skal dog først godkendes af Folketinget.

I en skriftlig kommentar siger prins Joachim, at han og familien ser frem til deres kommende tilværelse.

Et statsbesøg med storpolitiske undertoner

I dag blev det annonceret, at Kinas præsident, Xi Jinping, tager på statsbesøg i Rusland 20.-22. marts.

Fra russisk side bliver det en kærkommen lejlighed til at vise i medierne, at man har en allieret i Kina, selvom man reelt er stort set isoleret – så propagandaen kommer til ”at buldre derudad”, lyder det fra TV 2s korrespondent i Ukraine Claus Borg Reinholdt.

Men besøget betyder ikke, at Kina har valgt side i konflikten, vurderer lektor ved Forsvarsakademiet Camilla Nørup Sørensen.

For Kinas vedkommende handler besøget nemlig om at pleje egne interesser, herunder også at forsøge at etablere sig som den konstruktive stormagt, der løser konflikter på verdensplan, siger hun.

Tyrkiet byder Finland velkommen i NATO

Tyrkiet har fredag accepteret Finlands ansøgning om at blive medlem af forsvarsalliancen NATO. Det meddelte Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, på et møde med den finske præsident, Sauli Niinistö, i Ankara.

Dermed mangler kun Ungarn at godkende Finlands ansøgning, men det ventes at ske 27. marts. Præsident Erdogan forventer, at Tyrkiets parlament vil godkende den finske ansøgning inden maj.

Tilbage står Sverige, som ansøgte om medlemskab sammen med Finland. Men Tyrkiet holder stadig svenskerne hen, blandt andet fordi Sverige ikke vil udlevere en række personer, som Tyrkiet sætter i forbindelse med terrorisme.

- Det er da mig, man hører

Det var Jon Stephensens stemme, man kunne høre på forrige uges mest omtalte lydfil i dansk politik. Det erkender hovedpersonen, Moderaternes Jon Stephensen, i radioprogrammet 'Det Blå Hjørne' på Radio4.

På optagelsen hører man den daværende teaterdirektørs stemme og lyden af pen mod papir. Ifølge den medarbejder, der har lavet optagelsen, er det lyden af Jon Stephensen, der forfalsker en underskrift. Men det afviser politikeren.

- Det er da mig, man hører. Men det har ikke noget med en underskrift at gøre, siger han.

Om lydfilen så er manipuleret?

- Det skal jeg ikke kunne udtale mig om, siger Jon Stephensen.