Polen sender som første NATO-land kampfly til Ukraine – men hvad batter det på slagmarken?
Polen bliver ikke det eneste land, der leverer kampfly til Ukraine, vurderer militæranalytiker.
Torsdag eftermiddag har Polen som første NATO-land opfyldt et af den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyjs, største ønsker.
Til en pressekonference lød det nemlig fra Polens præsident, Andrzej Duda, at landet inden for de næste par dage vil aflevere fire sovjetiskproducerede MiG-29-kampfly til det krigsramte land.
Meldingen er ”et kæmpe politisk skridt”, siger Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, til TV 2.
Men hvilken forskel kan de fire fly gøre i den ukrainske krigsmaskine?
Ukrainerne kan tage flere chancer
Anders Puck Nielsen fortæller, at Ukraine har MiG-29-kampfly i forvejen, og at de flittigt har brugt dem gennem krigen til flere forskellige formål.
Dels bruges de til at holde øje med russiske kampfly og skyde russiske missiler ned. Dels til at støtte landstyrkerne i områderne, hvor kampene er hårdest.
- Især ved Bakhmut har Ukraine de seneste dage brugt deres flyvevåben en hel del til at lave angreb ved frontlinjen, siger Anders Puck Nielsen.
Men Ukraine har også gennem krigen mistet flere af de betydningsfulde kampfly. Nogle er blevet skudt ned, andre er blevet slidt og sendt på pension, og en ny sending kampfly forlænger derfor det ukrainske flyvevåbens levetid, lyder det fra militæranalytikeren.
- Det gør også, at ukrainerne kan tillade sig at tage lidt større chancer med deres fly, siger han.
Slovakiet er måske næste i rækken
Tidligere i krigens forløb har NATO-landene været tilbageholdende med at bringe kampfly i spil, fordi det fra russisk side ville kunne ses som en optrapning af den vestlige alliances indblanding i krigen.
Alligevel klargjorde Polens præsident torsdag, at der også med tiden vil blive sendt flere end de fire kampfly afsted til Ukraine.
Det vides ikke præcis, hvor mange der er tale om, men ifølge nyhedsbureauet Reuters har præsidenten tidligere sagt, at landet har omkring 10-20 MiG-29-kampfly.
Samtidig lød det i sidste uge fra Slovakiets forsvarsminister, Jaroslav Nad, at det er på tide, at Slovakiet træffer en beslutning om at sende deres flåde af MiG-29-kampfly til Ukraine.
- Folk dør i Ukraine. Vi kan virkelig hjælpe dem, skrev han på Facebook.
Ifølge Anders Puck Nielsen er det da også blot et spørgsmål om tid, før resten af NATO-alliancen følger trop og begynder at sende vestligt producerede kampfly som eksempelvis F-16-kampfly til Ukraine.
- Det er et politisk valg, og det er svært at spå, om det er noget, der sker inden for den næste måned, fordi der nu er gået hul på bylden, eller senere ude i fremtiden. Men at det sker, er jeg ikke i tvivl om, siger han.
Og hvis først F-16-flyene begynder at blive sendt afsted – ja, så begynder det for alvor at kunne gøre en forskel for ukrainerne sammenlignet med de forholdsvis beskedne sendinger af MiG-29-kampfly, som Polen og Slovakiet kan bidrage med, vurderer Anders Puck Nielsen.
- Det begynder virkelig at rykke noget, hvis Vesten begynder at levere F-16-fly, for dem har rigtig mange lande i både Europa og USA. Og mange lande står til at skulle skifte dem ud, fordi der er indkøbt F-35-fly, siger han.
Ikke en gamechanger
Spørger man militæranalytikeren, er det dog ikke sådan, at en stor sending F-16-kampfly nødvendigvis vil kunne veksles til ukrainsk sejr i krigen.
Russernes luftforsvar er nemlig ”rigtig godt”, siger han, og det har i årevis fokuseret på lige præcis at kunne forsvare sig mod F-16-fly.
- Så selv hvis NATO giver 40-50 F-16-fly til Ukraine, så er det ikke noget, der virkelig vil være en gamechanger i krigen. Men det er klart, at det er et skridt i retning af, at vi udruster Ukraine til at kunne klare mere og mere, siger han.