Krigen i Ukraine

Zelenskyj lover at finde de skyldige bag påstået henrettelse

En video, der ifølge iagttagere viser russiske styrker henrette en ukrainsk soldat, fordømmes af præsident Zelenskyj.

På en video kan en ukendt mand høres råbe "Slava Ukraini", – groft oversat til "længe leve Ukraine" – før han bliver skudt af ukendte gerningsmænd.

Videoen, der er i omløb på sociale medier og angiveligt viser en tilfangetaget ukrainsk soldat blive henrettet af russiske styrker, bliver mødt med fordømmelse af landets præsident, Volodymyr Zelenskyj.

- Vi skal i fællesskab svare på hans udråb: længe leve helten, længe leve heltene. Længe leve Ukraine. Vi vil finde drabsmændene, siger han.

"Dø, kælling"

Den 12-sekunder lange video, der blandt andet florerer på det sociale medie Twitter, viser angiveligt en ubevæbnet mand i uniform med et ukrainsk gradstegn.

Videoen viser manden stå og ryge en cigaret i et skovområde, da han angiveligt bliver ramt af skud og falder til jorden.

En stemme kan efterfølgende høres sige "dø, kælling" på russisk.

Videoens autenticitet er ikke blevet bekræftet.

Efterforskning i gang

Ukraine påbegyndte mandag en efterforskning af sagen, der ifølge statsanklager Andrij Kostin er tegn på Ruslands systematiske tilsidesættelse af international lov.

- Selv krigen har sine egne love. Ruslands kriminelle regime ignorerer systematisk international lov. Men før eller siden vil straffen falde, siger han.

Ruslands forsvarsministerium har ikke kommenteret hændelsen.

Ukrainsk krigsfange

Ifølge Zelenskyjs stabschef, Andrij Jermak, er manden en ukrainsk krigsfange.

- Drabet på fangen er Ruslands seneste krigsforbrydelse, skriver han på Twitter.

Ukrainske og vestlige myndigheder mener, at der er beviser for tusindvis af krigsforbrydelser begået i krigen siden Ruslands invasion i februar 2022.

Rusland har gentagne gange nægtet, at landets militær har begået krigsforbrydelser.