GO'

Et opkald fra en kollega en søndag aften blev karrierens højdepunkt

Når Anthon Unger fotograferer, er det vigtigt for ham at sige til sig selv, at han er på arbejde. Fredag vandt han en pris for sit arbejde.

Det var umiddelbart en helt almindelig søndag i juli.

Klokken var 17.35, og Anthon Unger, der er fotograf, stod i køkkenet i sin lejlighed på Islands Brygge.

Han var i gang med aftensmaden, der den dag bestod af tortillas.

Flere politibiler kørte forbi ude på vejen, hvilket ikke var usædvanligt ifølge Anthon Unger, men lige som han skulle til at sætte maden i ovnen, ringede telefonen.

Det var hans kollega, der fortalte, at der skete noget ved shoppingcentret Fields på Amager. Formodentligt et bandeskyderi.

Anthon Unger satte tortillaerne i ovnen, indstillede uret til 45 minutter og kørte afsted til det, han troede, ville blive en nem opgave som så ofte før. Det skulle vise sig, at han tog fejl.

- Så snart jeg når til området og møder den første betjent, kan jeg godt se, at det her slet ikke er, som det plejer, fortæller Anthon Unger i ‘Go’ morgen Danmark’.

Han tog sit kamera frem og sagde til sig selv, at han var på arbejde og måtte være professionel trods den kaotiske situation.

Et af de billeder, Anthon Unger tog den skæbnesvangre søndag, vandt fredag prisen for ‘Årets Pressefoto 2022’, og samme billede var en del af en fotoserie, der samme dag vandt prisen for ‘Årets Nyhedsbillede 2022’.

Billedet har Anthon Unger kaldt ‘13 minutter, der rystede Danmark’.

Børn og unge mennesker

Selvom Anthon Unger gik til opgaven professionelt, erkender han, at det berørte ham dybt.

- Jeg er jo selv far, og der var simpelthen så mange børn og unge mennesker derude, og jeg sagde til mig selv, at det ikke måtte spille ind. Det kunne det gøre dagen efter, og det var svært for mig at håndtere, fortæller han.

Derhjemme var Anthon Ungers tiårige søn, der også var tydeligt berørt af situationen.

Det krævede en god snak med ham, inden Anthon Unger kunne sætte sig ned og redigere dagens billeder, husker han.

Og da han om natten sad og arbejdede helt stille på gulvet i lejligheden, gik det op for Anthon Unger, at han skulle være meget opmærksom på sig selv, når han vågnede dagen efter.

For måske var han blevet mere påvirket af situationen, end han havde indset, fortæller han.

Jeg har brugt hele mit liv på det. Det betyder alt for mig

Anthon Unger, fotograf

- Det var en svær proces, hvor jeg skulle indse, hvad jeg egentlig havde taget billeder til. Jeg skulle for alvor forholde mig til, hvad der var sket, lyder det fra fotografen i ‘Go’ morgen Danmark’.

Ekstrem stolthed

Det blev en noget anderledes dag, end Anthon Unger havde forestillet sig.

Derfor fortæller han også, at han naturligvis er meget stolt over sine bedrifter – især set i lyset af de fotografer, Anthon Unger var oppe imod.

'Årets Pressefoto 2022' - bedømmelsen:

"Billedet er fantastisk godt fotograferet, for det er lykkedes for fotografen rent faktisk at tage et fotografi – og ikke bare komme hjem med en registrering af situationen. Her er det øjeblikket, man fanger, og så må man leve med, at billedet ikke er helt perfekt".

Sådan lød vurderingen fra juryen, som Pressefotografforbundet senere viderbragte i en pressemeddelelse.

- Det er et billede med en masse fortællinger i, og det er det, et fotografi skal kunne, og her lykkes det rigtig godt, fortæller Anthon Unger.

Han siger også, at han er stolt over begge priserne fra fredagens prisuddeling, men et af dem betyder noget helt særligt.

- Jeg er mest stolt af ‘Årets Nyhedsbillede’. Jeg er jo nyhedsfotograf, og jeg har brugt hele mit liv på det. Det betyder alt for mig. Jeg er oplært af min far, der også er fotograf, og nyheder har været alt for mig. Det er en rejse, der er endt rigtig godt her, lyder det fra Anthon Unger.

Jeg er nødt til at følge op på de tortillaer, du satte i ovnen i 45 minutter. Kom du hjem til en brændt lejlighed?

- Jeg er heldigvis gift med verdens dejligste kone, som havde taget dem ud. Jeg kom tilbage helt kold og sulten og fik sådan en stukket i hånden, slutter han.

Se hele indslaget med den prisvindende fotograf i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.