Blodigt regnestykke bag Ukraines vedvarende modstand i Bakhmut

Byen er blevet omdrejningspunkt for et af de blodigste slag i den nu over et ĂĄr lange krig i Ukraine.

Det ukrainske militær vil fortsætte med at forsvare den sønderbombede by Bakhmut.

Det oplyser Ukraines præsidentkontor på sin hjemmeside.

Beslutningen kommer, efter landets præsident, Volodymyr Zelenskyj, mandag drøftede situationen i den østukrainske by ”i detaljer” med Ukraines to øverstbefalende generaler.

Her anbefalede generalerne at fortsætte forsvaret af Bakhmut og styrke de ukrainske positioner yderligere.

Flere højtstående personer i regeringen overværede mødet, herunder lederen af det ukrainske præsidentkontor, Andrij Yermak, chefen for Ukraines militære efterretningstjeneste, generalmajor Kyrylo Budanov, og den ukrainske premierminister Denys Shmyhal.

Stor opmærksomhed fra omverdenen

Ifølge TV 2s korrespondent i Ukraine, Benjamin Kürstein, skyldes mandagens udmelding omverdenens bevågenhed.

- Bakhmut er jo ikke det eneste sted, hvor der bliver kæmpet hårde kampe. Der er andre steder, især mod øst, hvor der bliver kæmpet lige så hårde kampe. Men hele Ukraines og verdens fokus er på Bakhmut lige nu, siger Benjamin Kürstein og fortsætter:

- Der er også noget intern kritik. Blandt andet fra nogle af de soldater, der kæmper derude, som ikke forstår, hvorfor man ikke trækker sig væk. Så jeg tror, at man har haft et behov fra ukrainsk side - og fra det øverste hold - at gå ud og slå fast, at man ikke har opgivet kampen.

Et blodigt regnestykke

I flere dage har Wagner-gruppen truet med snarlig omringning og overtagelse af byen.

Fredag udsendte gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, en video, hvor han opfordrede den ukrainske præsident til at benytte denne sidste åbne vej til at trække landets styrker tilbage fra byen.

- Bakhmut har kun en eller to dage tilbage, lød det i videoen.

Ifølge Jevgenij Prigozjin, der er leder af den russiske Wagner-gruppe, er der kun en exit-rute tilbage fra Bakhmut. Video: TV 2 NEWS

Selvom byen ikke har større strategisk betydning, holder det ukrainske militær fortsat stand.

Ifølge Oberst Serhiy Cherevaty, talsmand for den ukrainske hær i det østlige Ukraine, skyldes det blandt andet, at Ukraine får mere ud af at blive end ved at forlade Bakhmut.

- Der er ingen af parterne, der opgiver officielle tabstal, og slet ikke omkring kampene ved Bakhmut, men de informationer, der drypper ud, peger alle sammen i retning af, at begge parter betaler en høj pris for kampene, men at især russerne mister rigtig mange soldater og udstyr omkring Bakhmut, siger Benjamin Kürstein.

NATO skønner, at Rusland mister mindst fem soldater hver gang Ukraine mister én i kampene ved Bakhmut, udtaler en NATO-kilde, som tv-stationen CNN har talt med.

- Så det ukrainerne siger, når man spørger dem, er, at så længe regnestykket ser ud, som det gør, så vil de blive i Bakhmut og kæmpe.

RĂĄdgiver: Ukraine har nĂĄet sine mĂĄl "1.000 procent"

Samtidigt vurderer Zelenskyjs rådgiver Mykhailo Podolyak, at forsvaret af Bakhmut har været en "stor strategisk succes".

Ifølge Podolyak havde Ukraine to hovedformål med at forsvare byen: Købe tid til at genopbygge og træne egne styrker samt påføre den russiske hær store tab. Med sit forsvar af Bakhmut har Ukraine nået sine mål ”1.000 procent”, vurderer han.

- Selv hvis den militære ledelse på et tidspunkt vælger at trække tilbage til mere favorable positioner, vil forsvaret af Bakhmut blive en stor strategisk succes for Ukraines væbnede styrker – som et grundlag for fremtidig sejr, siger Mykhailo Podolyak ifølge CNN.

En sønderbombet by

Både russiske og ukrainske soldater har døbt Bakhmut 'Kødhakkeren', efter byen i månedsvis har været centrum for blodige kampe.

Flere videoer og billeder viser ogsĂĄ, hvordan krigen har sat sine spor.

Mange bygninger og boligblokke er forkullede eller kollapsede.

- Der er ikke en eneste bygning, der er uberørt af den her krig. Der er helt ødelagte distrikter, bygninger og boligblokke, siger Bakhmuts borgmester, Oleksandr Marchenko, i et interview med BBC Radio, lørdag.