Det første døgn med corona skabte stor frygt – patient nuls mus, skærm og tastatur blev smidt ud

SSI-direktør fortæller på treårsdagen for det første danske smittetilfælde, at nogle danskere kan se frem til at blive vaccineret igen til efteråret.

Det blev ikke til meget søvn for Jakob Tage Ramlyng den nat. Faktisk ingen. Efter en skiferie i Norditalien havde han fået symptomer på coronavirus, og han ventede nu på svar.

Klokken 3 om natten fik han opkaldet om, at han som den første dansker var testet positiv for corona.

- Vi havde siddet og ventet på vores resultat, der blev ved med at blive udskudt. Siden har jeg fundet ud af, at de også lige skulle informere statsministeren og alle mulige andre, fortæller han i ’Go’ morgen Danmark’.

Det positive svar fik bekymringerne til at eksplodere i hovedet på Jakob Tage Ramlyng.

”Hvad ville der ske? Hvor syg ville han blive? Ville hans børn og kone blive syge? Hvad skulle der ske med sønnens fødselsdag? Og hvad med kollegerne, han havde holdt møde med tidligere på dagen?”, tænkte han.

- Det var helt vildt, jeg har aldrig oplevet en dag som den, forklarer han.

Mandag er det præcis tre år siden, at Jakob Tage Ramlyng officielt blev Danmarks patient nul – en dag han aldrig glemmer, og som ændrede vores samfund for altid.

Trykket stemning på TV 2

Jakob Tage Ramlyng, der til hverdag er redaktør på TV 2 NEWS, havde, inden han fik symptomer på corona, været på arbejde på TV 2 i København.

16 af hans kolleger blev derfor sendt i isolation i 14 dage, et firma kom og gjorde alt rent, og Jakob Tage Ramlyngs mus, skærm og tastatur blev smidt ud.

Tyra Grove Krause, der er faglig direktør ved Statens Serum Institut, var selv på TV 2 den aften, og det var en helt særlig stemning, hun mærkede.

Lige pludselig blev jeg genkendt på gaden

Allan Randrup Thomsen, virolog

- Folk var simpelthen bange. De var bekymrede for Jakob, de var bekymrede for, hvad der skulle ske med de andre, der havde været udsat for smitte, eller om de selv kunne være smittede, forklarer hun.

For Tyra Grove Krause kom det ikke som en overraskelse, at virussen kom til Danmark, og hun var lettet over statsministerens beslutning om efterfølgende at lukke Danmark ned, fortæller hun i dag.

- Vi følte, at nu hvilede det ikke kun på os. Vi vidste selvfølgelig godt, at vi spillede en vigtig rolle i det her, men det gjorde jo, at vi vandt noget tid til at få bygget den her testkapacitet op, lyder det.

Blev genkendt på gaden

En anden, der gik fra at studere vira i et laboratorium uden meget opmærksom, var virolog Allan Randrup Thomsen.

Inden coronapandemien ramte Danmark, havde Allan Randrup Thomsen brugt mere end 30 år på at forske i virussygdomme, og i tiden op til coronapandemien ramte Danmark, havde han fulgt med i udviklingen i Italien.

Han var derfor ligesom Tyra Grove Krause glædeligt overrasket over politikernes handlekraft.

- På det tidspunkt vidste vi ikke, hvordan den her sygdom udfoldede sig. Derfor var man nødt til at reagere, fortæller han.

Allan Randrup Thomsen blev ligesom Tyra Grove Krause en af hovedpersonerne under pandemien, og den ellers tilbageholdende ekspert optrådte gang på gang i de danske medier.

- Lige pludselig blev jeg genkendt på gaden. Det var meget overvældende og ikke altid så behageligt, at der var det fokus på én. Den positive side af det var, at fagligt set var det et enormt spændende tidspunkt. Der skete så meget, og man blev udfordret på sin viden, forklarer han.

Vacciner er stadig fremtiden

På treårsdagen for Jakob Tage Ramlyngs positive coronatest er 198 danskere indlagt med corona, hvoraf syv er på intensiv. For et år siden var 1993 danskere indlagt med corona, mens 45 var på intensiv.

Der har været utallige varianter af corona, og virussen vil blive ved med at mutere.

Virussen er ikke væk. Alligevel er Danmark et helt andet sted i dag. For ligesom corona vil blive ved med at være en del af vores hverdag langt ud i fremtiden, vil vaccinerne også være det, lyder det fra Tyra Grove Krause.

De, der er særligt sårbare, vil skulle vaccineres igen

Tyra Grove Krause, faglig direktør, SSI

Selvom mange af de nye undervarianter i højere grad undviger immunitet fra vacciner og tidligere smitte, er det ifølge Tyra Grove Krause stadig med til at forebygge alvorlig sygdom hos især særligt sårbare danskere, der kan se frem til flere stik.

- De, der er særligt sårbare, vil skulle vaccineres igen op til næste vinter for at kunne modstå de nye varianter, slutter hun.

Se hele indslaget fra 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY