GO'

Halvandet år og 33.000 kroner senere – 18-årig snydt af kørelærer

Køreskolebranchen mangler tilsyn, påpeger formand.

33.000 kroner.

Så mange penge har 18-årige Laura Bengtsson brugt på at få kørekort – indtil videre.

Hun har nemlig stadig ikke fået sit kørekort, selvom hun har været i gang med at tage det siden september 2021, og årsagen til det er ifølge Laura Bengtsson enkel:

Hendes tidligere kørelærer snød hende.

- Når vi var ude at køre, kunne han finde på at lede mig hen til hans anden køreskole, hvor han lige skulle ordne nogle papirer. Der kunne gå alt mellem 5 og 20 minutter, imens jeg bare sad der og ventede. Tid, jeg ikke blev kompenseret for, siger Laura Bengtsson i ‘Go’ aften LIVE'.

Og det er kun et af de områder, hun mener, ikke levede op til forventningerne.

Halvandet år senere har hun skiftet køreskole, og nu vil hun gøre andre kommende køreelever opmærksomme på problemet. Derfor har hun stået frem i Berlingske med sin kritik.

- Man kan altid være bagklog, men jeg synes ikke, at man har det samme ansvar, når man er 17 år og melder sig ind i en køreskole, hvor man ville regne med, at der er styr på tingene, og at man får den undervisning, man betaler for, siger Laura Bengtsson.

En kedelig tendens

Landsformand for Dansk Kørelærer-Union Bent Grue giver Laura Bengtsson ret, og desværre er hun ikke den eneste, siger han.

Tidligere har kørelærere fået kritik for at snyde med teoriprøver. Det var i 2020, men problemet eksisterer stadig, lyder det.

- Der er altid blevet snydt, men det er mere markant i øjeblikket. Det er gået den forkerte vej, siger Bent Grue.

Han fremhæver blandt andet episoder, hvor kørelærere er kommet uden om natkørsel ved at køre om dagen og påføre køreeleven solbriller, eller hvor kørelæreren generelt foretager sig private ting i stedet at tage sig af køreundervisningen.

Derfor efterspørger han mere tilsyn og flere sanktionsmuligheder over for de køreskoler, der snyder.

- Kørelærere er en autoritet, og elever stoler på dem. Det nytter ikke noget, at man tager bagdelen på eleverne. Det er synd, fortæller Bent Grue.

For nu kan han ikke gøre andet end at opfordre elever, der oplever snyd, til at klage til ankenævnet for køreundervisning.

Sager i ankenævnet for køreundervisning

​Ankenævnet er oprettet af Forbrugerrådet Tænk og Dansk Kørelærer-Union og behandler klager fra forbrugere over kørelærere vedrørende modtagelse af teoretisk eller praktisk køreundervisning.

I 2021 afgjorde ankenævnet 27 sager, hvoraf 9 fik helt eller delvist medhold. 

I 2022 modtog de 21 sager.

Kilde: Ankenævnet for køreundervisning

‘Go’ aften LIVE’ har været i kontakt med transportminister Thomas Danielsen (V), der i et skriftligt svar skriver:

- Jeg lytter selvfølgelig altid på branchens input, og jeg vil se nærmere på sagen. Og så vil jeg altid opfordre til at melde det til politiet, hvis man oplever snyd.

Tal med dine venner og bekendte

Efter næsten halvandet år som køreskoleelev har Laura Bengtsson fået en køreprøve om 13 dage.

Nu krydser hun fingre for at bestå prøven og håber, at andre ikke havner i samme situation som hende.

Hun har ikke anmeldt køreskolen til ankenævnet eller politiet, fordi hun frygter, at det vil betyde, at hun mister den teori, hun allerede har betalt for og bestået. I stedet har hun skrevet en dårlig anmeldelse af køreskolen på Trustpilot.

‘Go’ aften LIVE’ har kontaktet køreskolen, som ikke ønsker at kommentere den kritik, de har modtaget. Ud over Laura Bengtssons negative anmeldelse har køreskolen ifølge Trustpilot dog kun modtaget positiv respons.

Det kan man dog ikke bruge til ret meget, mener den 18-årige.

- Hvis man går ind og kigger på min gamle køreskole, så har de vildt gode anmeldelser. Der er mange meget lange, rørende romaner, men det er jo slet ikke virkeligheden, siger Laura Bengtsson.

Hun har i stedet en anden anbefaling til andre, der skal tage kørekort:

- Man skal snakke med sine venner om det og høre, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer. Det er den bedste vej at gå, slutter Laura Bengtsson.

Se hele indslaget om snyd i køreskoler på TV 2 PLAY.