GO'

24-årig dansker forbløffer igen med banebrydende forskning

Det er usædvanligt at have flere publikationer i store tidsskrifter som ph.d.-studerende, fortæller astronom.

For 140 millioner år siden bragede to såkaldte neutronstjerner sammen – som et gigantisk biluheld et sted ude i universet.

Men selvom det måske er langt væk både i tid og sted, kan sammenstødet være med til at kaste lys over, hvornår universet er skabt.

Sådan lyder det fra 24-årige Albert Bjerregård Sneppen, der er ph.d.-studerende på Niels Bohr Instituttet og Cosmic Dawn Center.

Sammen med et hold af forskere har han genstuderet det 140 millioner år gamle fænomen i et nyt studie.

Og ved blandt andet at kigge på farver, radiobølger og tyngdebølger har de muligvis fundet frem til en ny måde at udregne universets alder på.

- Der findes allerede to metoder for at udregne universets alder, og de er meget uenige. Det siger lidt om, at der er et eller andet galt i vores forståelse af universet, fortæller Albert Bjerregård Sneppen i ‘Go’ morgen Danmark’.

Det nye studie er allerede kaldt banebrydende og er nu blevet udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature.

Imponerende og banebrydende

Den 24-årige forsker er vokset op i København og er søn af professor ved Niels Bohr Instituttet Kim Sneppen.

Allerede sidste år trak Albert Bjerregård Sneppen overskrifter i flere medier, da han i en alder af 23 fik udgivet sine forskningsresultater i det videnskabelige tidsskrift The Astrophysical Journal, og tidligere er han blevet kaldt “fysikkens Mozart”.

Og det kan Johan Peter Uldall Fynbo, der er astronom ved Cosmic Dawn Center, godt forstå:

- Han er helt klart en superdygtig ung mand. Det er der ingen tvivl om, siger han om Albert Sneppen.

Vi har grundstofferne i os, vi er et produkt af stjerner

Albert Bjerregård Sneppen, ph.d.-studerende
Video: Marie Møller Larsen

Ifølge Johan Peter Uldall Fynbo er det usædvanligt at have flere publikationer i store tidsskrifter som ph.d.-studerende. Derfor er han også imponeret af den unge forsker.

- Det er fremragende. Det er supergodt gået. Man bliver glad, når det sker. Generelt bliver der ved med at dukke dygtige unge mennesker op, lyder det fra ham.

Selvom Johan Peter Uldall Fynbo fortæller, at det ikke er alle, der er enige i Albert Bjerregård Sneppens forskningsresultat, kan resultaterne af hans nye forskning få stor betydning for andre ting inden for fysikken.

Derfor vurderer han, at den er banebrydende og vigtig.

Grundstoffernes fødested

De nye forskningsresultater kan sandsynligvis mere end at fastslå universets alder, lyder det fra Albert Bjerregård Sneppen.

Hans forskning kan nemlig også hjælpe os med at forstå, hvor grundstofferne kommer fra.

- Vi vil jo gerne forstå, hvor jern, guld og hele den periodiske tabel er født henne, og på den måde er det spændende. Vi forventer eksempelvis, at guldet på din finger stammer derfra, fortæller Albert Bjerregård Sneppen.

Det kan ifølge Albert Sneppen have en generel betydning for forståelsen af fysikken.

- Vi har grundstofferne i os. Vi er et produkt af stjerner, forklarer Albert Bjerregård Sneppen.

Nu skal han og resten af holdet i gang med at forske endnu mere i, om forskningen kan fortælle noget om universets alder.

Han håber på, at deres udregninger stemmer overens med et af de to bud på universets alder, der eksisterer i forvejen. Hvis det ikke gør, er det en helt anden sag.

- Så bliver vi meget forvirrede, og så er der virkelig noget spændende, der ligger i forskningen, siger Albert Bjerregård Sneppen.

Se hele indslaget om den unge astrofysiker i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.